A menstruációs termékek főleg műanyagból készülnek
A menstruációs termékek főleg műanyagból készülnek

Élete során minden nő átlagosan 3000 napot, átszámítva 8,2 évet menstruál. Ez alatt az idő alatt átlagosan 12 000 betétet használ el, amely körülbelül 150 kg fejenként, vagy ha máshogy nézzük, pont elég arra, hogy megtöltsünk vele két minibuszt. Az átlagok alapján számítva minden menstruációs termék 90%-ban műanyagból áll. Ez azt jelenti, hogy egy csomag betét közel annyi műanyagot tartalmaz, mint négy műanyag szatyor.

Az egyes menstruációs termékek alkotóanyagaira vonatkozóan nincsen törvényi szabályozás, mivel orvosi segédeszközként kerültek be a nyilvántartásba, így nem kötelező a gyártóknak az anyagösszetételt feltüntetni. A Procter & Gamble az egyike azoknak a gyártóknak, amely nyilvánosságra hozta termékei összetevőit. A beszámolóból kitűnik, hogy a polietilén a leggyakrabban alkalmazott műanyag, de ezen kívül jelentős a ragasztó és illatosító anyagok alkalmazása is.

Nem mindenki engedheti meg magának…

Tíz nőből kettő nem engedheti meg magának a menstruációs eszközök beszerzését az Európai Unión belül. Ennek következménye, hogy ezek a lányok és nők nem tudják elhagyni otthonukat, azaz nem tudnak megjelenni az iskolában vagy a munkában. Azok a lányok, akiket érint ez a probléma, átlagosan 5 napot maradnak ki havonta az iskolából, amelynek hosszú távon komoly befolyása van az oktatásuk szempontjából. A legkomolyabban azonban nem az Európai Uniót érinti ez a probléma, hanem a még szegényebb fejlődő országokat, ahol a nőket egyszerűen kirekesztik a társadalomból a ciklusuk időtartama alatt.

Az összeg, amelyet egy nő menstruációs termékekre költ élete során, látványosan különbözhet attól függően, hogy melyik európai országot tekintjük. Átlagosan ez 1500 és 7500 euró közé tehető, ezzel szemben a többször használható eszközök ára kevesebb mint egyszeri 100 euró.

Összehasonlításul, az egy nő élete során elhasznált menstruációs termékekre költött pénz mindössze 6%-át teszik ki a többször használatos menstruációs termékek. Az EU-ban a nők átlagosan 16%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, így minden, ami segíti a költségcsökkentést a menstruációs termékek vásárlásakor, nagyon jelentős lehet, különösen a középosztály 2008 óta tartó csökkenése és a szegényebb rétegek növekedése óta.

Mérgező anyagok a menstruációs termékekben

Az eldobható menstruációs eszközök kemikáliák széles körét tartalmazzák, ezek káros hatással vannak az emberi egészségre, ezért is kulcsfontosságú, hogy csökkentsük a nők kitettségét ezen mérgekkel szemben.

Egy átlagos egészségügyi betét 90%-ban tartalmaz nyersolajszármazékokból készített műanyagot, ezen kívül tartalmazhat még BPA-t, ftaláltokat és különböző petrolkémiai adalékanyagokat, amelyek hormonháztartásra gyakorolt káros hatása bizonyított, valamint szorosan kapcsolódnak számos megbetegedéshez, például a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, a meddőséghez és a rákos daganatok kialakulásához. A fent említett anyagok mellett dioxin- és glifozátmaradványok is fellelhetők a kész menstruációs termékekben. Egy kutatás szén-diszulfidot mutatott ki egyes műselyemből készült tamponokban. A szén-diszulfidot korábban már összefüggésbe hozták a korai menopauzával és különböző menstruációs zavarokkal.

Műanyag hulladék

A tengeri ökoszisztémákban leggyakrabban előforduló műanyag tárgyak egyike a menstruációs hulladék, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság csak az ötödikként említi. Kiemelt problémát okoznak a nedves törlőkendők, amelyek gyakran végzik a tengerekben és óceánokban.

Ezek a műanyag elemek sok szempontból is káros hatással vannak a környezetre. Azon túl, hogy az állatok elfogyaszthatják őket, kemikáliákat engednek a vízbe, mikroműanyaggal szennyezik a környezetet, hozzájárulnak az inváziós fajok és más mikrobák terjedéséhez, valamint negatív gazdasági hatással bírnak a turizmusra és a halászatra.

Mi köze ennek az Európai Unió Fenntartható Fejlődés tervéhez?

Az Európai Unió Fenntartható Fejlődés Tervének több cikkelye is kapcsolódik a fent említett problémakörhöz, így a menstruációs termékek jogi szabályozása mindenképpen segítséget jelentene a Fenntartható Fejlődés Tervhez (Sustainable Development Goals; SDGs) való közeledésben. A menstruációs szegénység csökkentése emellett segíti a nemek közötti egyenlőség növelését (5. célkitűzés), továbbá hozzájárul a minőségi oktatás fejlesztéséhez (4. célkitűzés), mivel a menstruációs szegénység komoly hátrányt jelent a nők oktatásában. A többször használható, műanyagmentes menstruációs termékek támogatása nagyban segítené a SDGs 12. célkitűzésének, az egyszer használatos műanyag termékek csökkentésének elérését.

Összegzés

Az egyszer használatos műanyagok szabályozása óriási előrelépést jelentene az EU számára a fenntartható fejlődési tervek elérése szempontjából, mivel a SDGs több pontját több szempontból is érinti a kérdéskör. Ez egy remek lehetőség az Európai Parlament számára, hogy megmutassa, foglalkozik a nők jólétével és a környezet védelmével egyaránt.

Forrás: http://humusz.hu/hirek/menstruacios-termekek-foleg-muanyagbol-keszulnek/24782

search icon