AImotive
AImotive

Akik önvezető autókkal tartanak a zöldebb jövő felé

A járművek automatizálása nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá és fenntarthatóbbá is teszi az autózást. Úttörő fejlesztéseivel ezen dolgozik a magyar gyökerű, de immár három földrészen átívelő AImotive. Boda Bence kommunikációs menedzser mesélt a tevékenységükről és célkitűzéseikről.

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz az önvezető járművek és a környezetvédelem, illetve a fenntarthatóság?

A legszembetűnőbb összefüggés az, hogy az önvezető járművekkel nem csak az emberi hibából bekövetkező baleseteket kerülhetjük el – amelyek egyébként a közlekedési balesetek több mint 90%-át teszik ki –, de a jól szervezett, önvezetésen alapuló forgalom jelentősen csökkentené a közlekedési dugókat is. 

Azt pedig már számos kutatás bizonyította, hogy a forgalmi torlódások növelik a szennyezőanyag-kibocsátást, vagyis az önvezető járművek közvetetten hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy kevesebb szén-monoxid, szén-dioxid, illékony szerves vegyületek, szénhidrogének, nitrogén-oxidok kerüljenek a levegőbe. A torlódások megszűnésével különösen a forgalmas utak közelében lenne érezhető a változás

És ha a tulajdonosok az autó megvásárlása után egyszerű szoftverfrissítéssel fejleszthetik a járművüket, vagyis könnyen tudnak telepíteni új funkciókat is, akkor akár ezek révén is biztonságosabbá és időtakarékosabbá válhat a vezetés. Ezenkívül ennek köszönhetően a gépjárművek tovább megőrizhetik használati értéküket. Jó példa erre a Tesla, ahol szinte a mobiltelefonoknál megszokott rendszerességgel adnak ki frissítéseket, hogy új funkciókkal lássák el az autókat.  

AImotive - Az autó egy egyszerű szoftverfrissítéssel fejleszthető
Az autó egyszerű szoftverfrissítéssel fejleszthető.

Milyen filozófia alapján hoztátok létre az AImotive-ot? 

Az alapvető cél az volt 2015-ben, és máig is az, hogy demokratizáljuk az önvezetést és a vezetéstámogató rendszereket. Ez azt jelenti, hogy mindenki számára elérhetővé szeretnénk tenni azokat a megoldásokat, amelyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a vezetést.     

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek itthon, illetve világszerte? 

A világ legnagyobb független csapata vagyunk, amely vezetésautomatizáló szoftvertechnológiával foglalkozik. Természetesen mások is dolgoznak az önvezetés különböző kihívásain, ugyanakkor nem tudunk még egy olyan cégről, amelynek a miénkhez hasonló holisztikus szemlélete lenne. A mi termékportfóliónkban három fontos megoldás is megtalálható. Az első az autós önvezető szoftver (aiDrive). A másik egy szimulátor (aiSim), amelynek a segítségével az önvezető szoftverünket tudjuk gyorsan és biztonságosan validálni, és amely a világon elsőként és egészen eddig egyedüliként szerezte meg az autóiparban mértékadó ISO26262 tanúsítványt. A harmadik termékünk egy – a Nextchip vállalat Apache5 csipjében debütált – úgynevezett neurálisháló-gyorsító hardver dizájn (aiWare), amelynek segítségével az önvezetéshez szükséges adatok még hatékonyabban dolgozhatók fel.

AImotive - Az aiSim szimulátor validálja az önvezető szoftvert
Az aiSim szimulátor validálja az önvezető szoftvert.

Az önvezető járművek nemrég még sci-fi filmbe illőnek tűntek, az utóbbi években viszont egyre több olyan funkció jelent meg az autókban, amelyek közelebb vittek a teljes automatizáláshoz. Mindenképpen ez lesz tehát a jövő?

A vezetéstámogató rendszerek – mint a sávtartó asszisztens vagy a vészfékasszisztens – már most is sok életet mentenek meg az utakon. Arra azonban, hogy olyan járművekkel tudjunk közlekedni, amelyek kormány és emberi beavatkozás nélkül képesek üzemelni, még több évtizedet várni kell. Ugyanakkor az már minden autógyártóban tudatosult, hogy a jövő legfontosabb alkotóeleme a szoftver lesz. Erre a befektetők is ráharaptak. Nem véletlen, hogy a már említett Tesla tőzsdei értéke minden tradicionális autógyártóét túlszárnyalja, sőt az utána következő 5 autógyártó összesített értékét is meghaladja.

A Teslánál évekkel ezelőtt felismerték, hogy a szoftver lesz a legfontosabb az autójukban. Mára már a tradicionális gyártók is felocsúdtak, és óriási erőforrásokat allokálnak arra, hogy ezt a jó pár évnyi lemaradást le tudják dolgozni. A szoftver lesz a kulcsa annak, hogy a tágabban értelmezett önvezetés előbb-utóbb mindenkihez eljuthasson. A folyamatot nagyban segítik azok a nemzetközi szabványok is, amelyek a következő években egyre több automatizált vezetési funkciót tesznek kötelezővé az újonnan gyártott autókban.

AImotive - A teljesen önvezető járművekre még esélyesen több évtizedet várni kell
A teljesen önvezető járművekre valószínűleg még több évtizedet várni kell.

Milyen projekten, fejlesztésen dolgoztok jelenleg?

Idén mindhárom termékünkből új generáció kerül piacra. Ez rengeteg új funkciót és alkalmazási lehetőséget jelent. A szimulátorunk például nemcsak új, intuitívabb és jobban használható felhasználói felületet, hanem többek között multi-kliens támogatást is kapott. Ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mint egy többszereplős számítógépes játékot, csak éppen önvezető autók számára. Előnye, hogy egy valósághű virtuális világban tudunk több önvezető autót egymással kölcsönhatásban, mégis biztonságosan tesztelni, ami új távlatokat nyit az önvezetőszoftver-fejlesztés szimulációjában.

Emellett olyan ügyfélprojektekkel foglalkozunk, mint például a Sony VISION-S elektromos prototípus autója, amelyet idén januárban jelentettünk be. De nagyon büszkék vagyunk a korábban már említett Nextchip Apache5 chipre is, melyen az aiWare neurálisháló-gyorsítónk eddig nem látott hatékonyságot képes elérni.   

A mesterséges intelligenciát milyen területen lehetne még a környezetvédelem szolgálatába állítani? 

Bár ez nem tartozik szorosan a szakterületünkhöz, de a mesterséges intelligencia számos környezeti ágazatban alkalmazható, ideértve a természeti erőforrások megőrzését, az élővilág védelmét, az energiagazdálkodást, a tiszta energiát, a hulladékgazdálkodást, a szennyezés csökkentését és a mezőgazdaságot. Egy konkrét példát említve: a magyar hátterű kisműholdas technológiával foglalkozó C3S csapatával közösen egy olyan, a cégünk által fejlesztett aiWare alapú chippel és kamerákkal felszerelt műholdat fogunk fellőni, amely az űrből végez képfelismerést a Földről készített fotók segítségével. Az itt kinyert adatokat pedig növényvédelemre, tengeri vagy óceáni olajfoltok, sőt akár szemét felismerésére is fel tudják majd használni.  

Mik a jövőbeli terveitek, céljaitok? 

Úgy gondoljuk, hogy az általunk fejlesztett technológia legfontosabb feladata az, hogy életeket mentsen. Ezért törekszünk arra, hogy a megoldásaink minél hamarabb bekerüljenek a tömeggyártású autókba, és így minél több ember számára elérhetővé váljanak.

Ha tetszett az AImotive története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon