
âPiros alma de kerek!â Az alma mĂĄr az Ăłkori kultĂșrĂĄkban is a teljessĂ©g, a tudĂĄs, a szerelem Ă©s a termĂ©kenysĂ©g jelkĂ©pe volt, majd az idĆk sorĂĄn egyre több szimbolikus jelentĂ©st kapcsoltak hozzĂĄ. KĂ©sĆbb az alma megjelent a politikĂĄban is, a kirĂĄlyok a jogar mellett orszĂĄgalmĂĄt tartottak a kezĂŒkben, illetve nĂ©hĂĄny magyar nemesi csalĂĄd cĂmerĂ©be is belekerĂŒlt. Az almĂĄhoz szĂĄmos nĂ©pi hiedelem is tĂĄrsul, gyakran szerepel közmondĂĄsokban, mondĂłkĂĄkban. Ăs bĂĄr az eredete mĂĄs, egyik gyönyörƱ nĆi nevĂŒnk is Alma. RegĂ©nyeket lehetne Ărni az alma sokoldalĂș felhasznĂĄlĂĄsĂĄrĂłl, a legkedveltebb fajtĂĄkrĂłl, a szervezetre gyakorolt jĂłtĂ©kony hatĂĄsairĂłl, vagy a legjobb almĂĄs receptekrĆl. EgyikbĆl jobb a kompĂłt, mĂĄsikbĂłl a sĂŒtemĂ©ny, van, amelyik nyersen a legfinomabb. Mi most megprĂłbĂĄltuk diĂłhĂ©jban összeszedni a legfontosabb tĂ©nyeket.
Az alma, vagy almafa egy körĂŒlbelĂŒl 55 fajt szĂĄmlĂĄlĂł, rĂłzsafĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄba tartozĂł, lombullatĂł fĂĄkbĂłl Ă©s cserjĂ©kbĆl ĂĄllĂł növĂ©nynemzetsĂ©g. Minden kontinensen megtalĂĄlhatĂł, de leginkĂĄbb az Ă©szaki fĂ©lteke mĂ©rsĂ©kelt Ă©gövĂ©ben termesztik, a vilĂĄgtermelĂ©s fele EurĂłpĂĄbĂłl szĂĄrmazik. MagyarorszĂĄgon Ă©vente 500-700 ezer tonna almĂĄt termelnek, a legjobb almatermĆ vidĂ©keink Szabolcs-SzatmĂĄr-Bereg Ă©s Zala vĂĄrmegyĂ©inkben talĂĄlhatĂłk. A fajtĂĄk tekintetĂ©ben EurĂłpĂĄban a Golden Delicious alma a legnĂ©pszerƱbb, azonban mĂĄsodik helyen ĂĄllĂł a GĂĄla alma mennyisĂ©ge is folyamatosan növekszik.
AlmafajtĂĄk
ĂllĂtĂłlag negyven Ă©vĂŒnkbe telne az almafajtĂĄk sorĂĄnak a vĂ©gĂ©re Ă©rni, ha minden nap Ășj almĂĄt kĂłstolnĂĄnk meg, ugyanis több mint tizenötezer kĂŒlönbözĆ fajta lĂ©tezik. A KĂĄrpĂĄt-medencĂ©ben Ă©lĆ magyarsĂĄg kultĂșrĂĄjĂĄnak egykor fontos rĂ©sze volt a gyĂŒmölcsĂ©szet, Ă©vezredeken keresztĂŒl szelektĂĄltĂĄk a legjobb, legellenĂĄllĂłbb, a hazai körĂŒlmĂ©nyekhez legjobban alkalmazkodĂł fajtĂĄkat, köztĂŒk az almĂĄt is.
Sajnos szĂĄmos rĂ©gi, illatos-zamatos, fantĂĄziadĂșs nevƱ â szentivĂĄni alma, bĆralma, citromalma, jeges alma, leĂĄnycsecsƱ alma â fajta tƱnt el a hazai tĂĄjakrĂłl, cserĂ©be rendkĂvĂŒl nĂ©pszerƱvĂ© vĂĄltak az EgyesĂŒlt ĂllamokbĂłl vagy Ă©ppen Ăj-ZĂ©landrĂłl szĂĄrmazĂł alĂĄbbi tĂpusok:
GĂĄla alma: GyĂŒmölcse közĂ©pnagy (130â170 g), fĂ©nyes, kissĂ© viaszos, sĂĄrgĂĄs alapszĂnen pirossal futtatott hĂ©jĂș. HĂșsa fehĂ©r Ă©s puha, nem tĂșl lĂ©dĂșs, de nem is szĂĄraz. Ăze harmonikus, kellemesen Ă©des-savanyĂș.
FotĂł: Canva
Golden alma: GyĂŒmölcse közepes vagy nagy (140â180 g), hĂ©ja vĂ©kony, az Ă©rĂ©s kezdetĂ©n sĂĄrgĂĄszöld, Ă©retten aranyszĂnƱ, gyĂŒmölcshĂșsa sĂĄrgĂĄs. Ăze Ă©des, illatos, egy kissĂ© savas.
FotĂł: Canva
Idared alma: GyĂŒmölcse közepes vagy nagy (170â200 g), szĂne szĂ©p Ă©lĂ©nkpiros, hĂșsa sĂĄrgĂĄsfehĂ©r. Ăze igazĂĄn harmonikus, Ă©des, de kellemesen savas, enyhĂ©n fƱszeres, nagyon lĂ©dĂșs.
FotĂł: Canva
Jonagold alma: GyĂŒmölcse nagy (220â250 g), szĂne sĂĄrgĂĄszöld alapszĂnen vilĂĄgospiros fedĆszĂn. HĂșsa lĂ©dĂșs, laza, zamatos, Ă©des, kicsit savanykĂĄs.
FotĂł: Canva
Starking: GyĂŒmölcse közepes vagy nagy (130â170 g), alakja jellegzetes, kissĂ© megnyĂșlt, hĂ©ja sötĂ©tvörös, bordĂł, illata fƱszeres. HĂșsa sĂĄrgĂĄsfehĂ©r, Ă©des, kifejezetten alacsony savtartalmĂș, de kemĂ©ny. A tĂĄrolĂĄs sorĂĄn kĂĄsĂĄsodik.
FotĂł: Canva
Mennyire egészséges az alma?
ValĂłban van alapja annak a rĂ©gi mondĂĄsnak, miszerint âminden nap egy alma az orvost tĂĄvol tartjaâ. Az alma kalĂłria- Ă©s beltartalma miatt is rendkĂvĂŒl Ă©rtĂ©kes tĂĄplĂĄlĂ©k, amelynek szĂĄmos pozitĂv hatĂĄsa van a szervezetĂŒnkre:
- A benne talĂĄlhatĂł vĂzoldĂ©kony rostanyagok, a pektinek enyhĂtik az emĂ©sztĂ©si panaszokat: az alma pĂĄrolva hasmenĂ©s ellen kivĂĄlĂł, nyersen pedig a szĂ©krekedĂ©s megszĂŒntetĂ©sĂ©ben segĂt. EzenkĂvĂŒl a pektin kedvezĆen hat a bĂ©lflĂłrĂĄra Ă©s a vĂ©r koleszterinszintjĂ©re is. GyĂŒmölcssavtartalma kedvezĆ hatĂĄst fejt ki a belekre Ă©s a mĂĄjra, magas kĂĄliumtartalma pedig segĂthet a magas vĂ©rnyomĂĄsban szenvedĆknek.
- MĂ©regtelenĂtĆ, tisztĂtĂł hatĂĄsĂș, csökkenti a vesekĆ- Ă©s hĂșgysavkĂ©pzĆdĂ©st, a nĂ©pi gyĂłgyĂĄszatban köszvĂ©ny ellen is alkalmaztĂĄk.
- Nyersen, hĂ©jastĂłl fogyasztva tĂĄmogatja a fogak egĂ©szsĂ©gĂ©t, mivel segĂt letisztĂtani a baktĂ©riumokat Ă©s a plakkokat (figyelem, a rendszeres fogmosĂĄst Ă©s szĂĄjĂĄpolĂĄst nem helyettesĂti!).
FotĂł: Canva
- Magas antioxidĂĄns-, flavonoid-, vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-tartalma hozzĂĄjĂĄrul a szĂv- Ă©s Ă©rrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©nek a megĆrzĂ©sĂ©hez.
- Alacsony kalĂłriatartalma Ă©s Ă©des Ăze miatt a fogyĂłkĂșrĂĄzĂłk kedvelt âĂ©dessĂ©geâ, amelyet szinte bĂŒntetlenĂŒl lehet fogyasztani, ha valakire rĂĄtörne a sĂŒtemĂ©nyek utĂĄni vĂĄgy. Az alma hĂ©jĂĄban talĂĄlhatĂł ursolic sav pedig csökkenti az elhĂzĂĄs kockĂĄzatĂĄt azĂĄltal, hogy stimulĂĄlja a barna zsĂr Ă©s az izmok növekedĂ©sĂ©t.
- Alacsony glikĂ©miĂĄs indexe (GI: 35) miatt cukorbetegek szĂĄmĂĄra is kedvezĆ, a benne talĂĄlhatĂł polifenolok csökkentik a glĂŒkĂłz felszĂvĂłdĂĄsĂĄt, Ă©s növelik a szĂ©nhidrĂĄtok minĆsĂ©gĂ©t, illetve stimulĂĄljĂĄk az inzulinreceptorokat, amelyek segĂtenek elkĂŒldeni a cukrot a megfelelĆ szervekbe a vĂ©rben valĂł keringĂ©s helyett.
A legjobb almareceptek
ValĂłszĂnƱleg az almĂĄs receptek dobogĂłjĂĄnak legfelsĆ fokĂĄn az igazi, porhanyĂłs tĂ©sztĂĄjĂș, vastagon töltött, rĂĄcsos tetejƱ almĂĄs pite ĂĄll, esetleg holtversenyben a hagyomĂĄnyos, hĂĄzi tĂ©sztĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt forrĂł almĂĄs rĂ©tessel. Az almĂĄs Ă©telek szĂĄma szinte vĂ©gtelen. Az alma kitƱnĆ alapanyaga Ă©dessĂ©geknek, sĂŒtemĂ©nyeknek, salĂĄtĂĄknak, köreteknek, mĂĄrtĂĄsoknak Ă©s szĂłszoknak, lekvĂĄrnak, italoknak, szörpnek Ă©s termĂ©szetesen a pĂĄlinkĂĄnak is. Ăme nĂ©hĂĄny ĂnycsiklandĂł, gyorsan elkĂ©szĂthetĆ almĂĄs recept.
BundĂĄs alma
A bundĂĄs alma egyszerƱ Ă©s nagyszerƱ Ă©tel, amit valĂłszĂnƱleg mindenki imĂĄd. Lehet egy gazdag leves utĂĄn mĂĄsodik fogĂĄskĂ©nt, desszertkĂ©nt vagy akĂĄr uzsonnĂĄra, vacsorĂĄra is tĂĄlalni.
HozzĂĄvalĂłk 2-3 fĆre:
A tĂ©sztĂĄhoz Ă©s a sĂŒtĂ©shez:
- 150 g liszt
- 1 ek porcukor
- 1 tk fahéj
- 1 csipet sĂł
- 2 tojĂĄs
- 150 ml tej
- 600 g alma (3-4 db)
- 3 ek liszt
- olaj
Az almĂĄk forgatĂĄsĂĄhoz:
- 3 ek kristĂĄlycukor
- 2-3 tk fahéj
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A tojĂĄsokat, a tejet, a lisztet, a porcukrot, a csipet fahĂ©jat Ă©s a sĂłt egy tĂĄlba tesszĂŒk, majd kĂ©zi vagy gĂ©p habverĆvel simĂĄra keverjĂŒk. SƱrƱ palacsintatĂ©sztĂĄt kapunk, amelybe egy kisebb almĂĄt is belereszelhetĂŒnk (ez elhagyhatĂł).
Az almĂĄkat megmossuk, meghĂĄmozzuk, kiemeljĂŒk a csumĂĄjĂĄt (hasznĂĄlhatunk maghĂĄzcsumĂĄzĂłt). Az almĂĄt fĂ©lcentis szeletekre vĂĄgjuk, amelyeket lisztbe forgatunk. Egy mĂ©lyebb edĂ©nyben olajat hevĂtĂŒnk, majd a lisztezett almakarikĂĄkat belemĂĄrtjuk a tĂ©sztĂĄba, kicsit lecsepegtetjĂŒk, Ă©s beletesszĂŒk a forrĂł olajba. PĂĄr perc alatt aranybarnĂĄra sĂŒtjĂŒk. Amikor kivesszĂŒk, megforgatjuk az elĆtte mĂĄr összekevert fahĂ©jas cukorban, Ă©s mĂĄr tĂĄlalhatjuk is.
AlmaszĂłsz
Az almaszĂłsz vagy almamĂĄrtĂĄs tökĂ©letes kĂsĂ©rĆje lehet desszerteknek, hĂșsoknak is.
HozzĂĄvalĂłk 4 adaghoz:
- 4 db alma
- 1 kk citromlé
- 1 ek cukor
- fahĂ©j ĂzlĂ©s szerint
ElkĂ©szĂtĂ©s:
Az almĂĄkat megmossuk, meghĂĄmozzuk, kicsumĂĄzzuk Ă©s egyenlĆ darabokra vĂĄgjuk. BeletesszĂŒk egy lĂĄbasba, Ă©s annyi vizet öntĂŒnk rĂĄ, amennyi ellepi. LassĂș tƱzön puhĂĄra fĆzzĂŒk. EzutĂĄn pĂŒrĂ©sĂtjĂŒk botmixerrel, hozzĂĄadjuk a cukrot, a fahĂ©jat, a citromlevet, Ă©s mĂĄr kĂ©szen is van.
SĂŒlt alma
BĂĄr a sĂŒlt alma igazi tĂ©li desszert, amely ĂĄtmelegĂt a hideg tĂ©li napokon, akĂĄr nyĂĄri szalonnasĂŒtĂ©sek alkalmĂĄval is gyorsan elkĂ©szĂthetĆ a tĂĄbortƱznĂ©l.
SzemĂ©lyenkĂ©nt egy nagy almĂĄval Ă©rdemes szĂĄmolni, amelyet megmosunk, Ă©s kivĂĄjjuk a csumĂĄjĂĄt. Az Ăgy keletkezett ĂŒregbe tetszĆlegesen tölthetĂŒnk diĂłt, mĂ©zet, vajat, vanĂliĂĄs cukrot, mazsolĂĄt, aszalt gyĂŒmölcsöket, magvakat. EzutĂĄn pedig nincs mĂĄs dolgunk, mint sĂŒtĆben puhĂĄra sĂŒtni az ĂnyencsĂ©get. Ărdemes egy kevĂ©s vizet önteni a tepsi aljĂĄba, hogy ne szĂĄradjon ki az alma hĂ©ja. Ha szabad tƱzön kĂ©szĂtjĂŒk, egyesĂ©vel csomagoljuk be az almĂĄkat alufĂłliĂĄba, Ă©s tegyĂŒk Ćket a forrĂł parĂĄzsba.
FotĂł: Canva
AlmakompĂłt
ValĂłszĂnƱleg mindenkinek vannak emlĂ©kei gyerekkorĂĄbĂłl az almakompĂłt mennyei ĂzĂ©rĆl akĂĄr az iskolai menzĂĄrĂłl, akĂĄr a vasĂĄrnapi csalĂĄdi ebĂ©dekrĆl. KitƱnĆ kĂsĂ©rĆje a sĂŒlt hĂșsoknak, piskĂłtadesszerteknek, de akĂĄr önmagĂĄban is nagyszerƱ nassolnivalĂł.
HozzĂĄvalĂłk 6-8 fĆre:
- 2 l vĂz
- 4 db fahĂ©jrĂșd
- 10 szem szegfƱszeg
- 7 ek cukor
- 2 db citrom leve
- 1 kg kemĂ©nyebb fajta alma (tisztĂtott sĂșly)
ElkĂ©szĂtĂ©se:
Az almĂĄt megmossuk Ă©s meghĂĄmozzuk, csumĂĄjĂĄt eltĂĄvolĂtjuk, majd 2-3 cm nagysĂĄgĂș kockĂĄkra vĂĄgjuk. Az alma kivĂ©telĂ©vel az összes hozzĂĄvalĂłt egy lĂĄbasba rakjuk Ă©s felforraljuk. Ha forr, beletesszĂŒk az almadarabokat, Ă©s közepes lĂĄngon puhĂĄra fĆzzĂŒk. FogyaszthatĂł hidegen Ă©s melegen is.
Almaleves
GyĂŒmölcslevest szinte minden gyĂŒmölcsbĆl lehet kĂ©szĂteni, Ăgy termĂ©szetesen az almaleves is nagyszerƱ opciĂł. SzezontĂłl fĂŒggĆen kĂ©szĂthetjĂŒk nyĂĄri Ă©s tĂ©li almĂĄbĂłl is, rĂĄadĂĄsul a tĂ©li hidegben fogyaszthatjuk melegen, nyĂĄron pedig frissĂtĆkĂ©nt hidegen.
HozzĂĄvalĂłk 4 fĆre:
- 2 ek méz
- 4 ek barna cukor
- 4 db alma
- 0,5 citrom leve
- 1l vĂz
- 1 egĂ©sz rĂșd fahĂ©j
- 5 db szegfƱszeg
- 100 ml tejszĂn
- 1 csapott ek Ă©tkezĂ©si kemĂ©nyĂtĆ
ElkĂ©szĂtĂ©s:
Az almĂĄkat megmossuk, meghĂĄmozzuk, maghĂĄzukat kiszedjĂŒk, felkockĂĄzzuk Ă©s meglocsoljuk a citromlĂ©vel. Egy edĂ©nyben a cukrot Ă©s a mĂ©zet karamellizĂĄljuk, majd az almadarabokat rĂĄdobjuk az olvadt cukorra, Ă©s jĂłl megforgatjuk benne. EzutĂĄn felöntjĂŒk vĂzzel, beletesszĂŒk a fahĂ©jat Ă©s a szegfƱszeget, majd körĂŒlbelĂŒl 20 percig fĆzzĂŒk. A kemĂ©nyĂtĆt elkeverjĂŒk a tejszĂnnel, ezt a leveshez öntjĂŒk, Ă©s kevergetve Ășjraforraljuk. TĂĄlalhatjuk almachipsszel vagy pirĂtott magvakkal, aszalt gyĂŒmölcsökkel is.
FotĂł: Canva
âSzedd magad!â alma 2023
Aki szereti kedvezĆbb ĂĄron, frissen, sajĂĄt maga szedni a gyĂŒmölcsöt, annak az orszĂĄg kĂŒlönbözĆ pontjain szĂĄmos lehetĆsĂ©ge akad megtenni ezt az alma esetĂ©ben is. A szĂŒret ĂĄltalĂĄban augusztus vĂ©gĂ©n, szeptember elejĂ©n kezdĆdik, Ă©rdemes elĆtte a megadott telefonszĂĄmokon Ă©rdeklĆdni Ă©s bejelentkezni.
Pest vĂĄrmegye:
- ZsĂĄmbĂ©k â 2073 Tök, Tök-Ăjmajor Ășt, telefon: +36 70 3705820
- RĂĄckeve â 2300 RĂĄckeve, Silling Ășt, KertĂ©szhĂĄz, telefon: +36704234872
- TörökbĂĄlint â 2045 TörökbĂĄlint, RĂĄczug utca 291/21
- NyĂĄregyhĂĄza â 2723 NyĂĄregyhĂĄza, 405-ös Ășt 6. kilomĂ©terĂ©nĂ©l, a dĂĄnszentmiklĂłsi elĂĄgazĂĄsnĂĄl, telefon: +36703951586
- PomĂĄz â 2013 PomĂĄz, Dolinai Ășt vĂ©ge, telefon: +36205553285
- Szob â Dunakanyar, telefon: +36204904270
Baranya vĂĄrmegye:
- MozsgĂł â 7932 MozsgĂł, BatthyĂĄny utca 13., telefon: +36305392213
Zala vĂĄrmegye:
- Zalaegerszeg â 8900 Zalaegerszeg, AlsĂłerdei Ășt, telefon: +36203903699
- Lakhegy â 8913 Lakhegy, AlmĂĄskert, telefon: +36309797202
GyĆr-Moson-Sopron vĂĄrmegye:
- FertĆd â 9431 FertĆd, HodĂĄly major 1., telefon: +36309373760
Borsod-AbaĂșj-ZemlpĂ©n vĂĄrmegye:
- Monaj â 3812 Monaj, BĂ©ke utca 21., telefon: +36202373588
JĂĄsz-Nagykun-Szolnok vĂĄrmegye:
- Szolnok â 5000 Kenderes Szent IstvĂĄn Ășt 27., telefon: +3659328158
Fejér vårmegye:
- Nagyvenyim â 2421 Nagyvenyim, Venyim GyĂŒmölcse major 1. 2421, telefon: +36204699761 /csak âvedd magadâ alma/
Tolna vĂĄrmegye:
- Madocsa â 7026 Madocsa, Dunapart 0244/27 hrsz., telefon: +36302585551