Alma ma, holnap, minden nap!

Alma ma, holnap, minden nap!
Alma ma, holnap, minden nap!

„Piros alma de kerek!” Az alma mĂĄr az Ăłkori kultĂșrĂĄkban is a teljessĂ©g, a tudĂĄs, a szerelem Ă©s a termĂ©kenysĂ©g jelkĂ©pe volt, majd az idƑk sorĂĄn egyre több szimbolikus jelentĂ©st kapcsoltak hozzĂĄ. KĂ©sƑbb az alma megjelent a politikĂĄban is, a kirĂĄlyok a jogar mellett orszĂĄgalmĂĄt tartottak a kezĂŒkben, illetve nĂ©hĂĄny magyar nemesi csalĂĄd cĂ­merĂ©be is belekerĂŒlt. Az almĂĄhoz szĂĄmos nĂ©pi hiedelem is tĂĄrsul, gyakran szerepel közmondĂĄsokban, mondĂłkĂĄkban. És bĂĄr az eredete mĂĄs, egyik gyönyörƱ nƑi nevĂŒnk is Alma. RegĂ©nyeket lehetne Ă­rni az alma sokoldalĂș felhasznĂĄlĂĄsĂĄrĂłl, a legkedveltebb fajtĂĄkrĂłl, a szervezetre gyakorolt jĂłtĂ©kony hatĂĄsairĂłl, vagy a legjobb almĂĄs receptekrƑl. EgyikbƑl jobb a kompĂłt, mĂĄsikbĂłl a sĂŒtemĂ©ny, van, amelyik nyersen a legfinomabb. Mi most megprĂłbĂĄltuk diĂłhĂ©jban összeszedni a legfontosabb tĂ©nyeket.

Az alma, vagy almafa egy körĂŒlbelĂŒl 55 fajt szĂĄmlĂĄlĂł, rĂłzsafĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄba tartozĂł, lombullatĂł fĂĄkbĂłl Ă©s cserjĂ©kbƑl ĂĄllĂł növĂ©nynemzetsĂ©g. Minden kontinensen megtalĂĄlhatĂł, de leginkĂĄbb az Ă©szaki fĂ©lteke mĂ©rsĂ©kelt Ă©gövĂ©ben termesztik, a vilĂĄgtermelĂ©s fele EurĂłpĂĄbĂłl szĂĄrmazik. MagyarorszĂĄgon Ă©vente 500-700 ezer tonna almĂĄt termelnek, a legjobb almatermƑ vidĂ©keink Szabolcs-SzatmĂĄr-Bereg Ă©s Zala vĂĄrmegyĂ©inkben talĂĄlhatĂłk. A fajtĂĄk tekintetĂ©ben EurĂłpĂĄban a Golden Delicious alma a legnĂ©pszerƱbb, azonban mĂĄsodik helyen ĂĄllĂł a GĂĄla alma mennyisĂ©ge is folyamatosan növekszik.

AlmafajtĂĄk

ÁllĂ­tĂłlag negyven Ă©vĂŒnkbe telne az almafajtĂĄk sorĂĄnak a vĂ©gĂ©re Ă©rni, ha minden nap Ășj almĂĄt kĂłstolnĂĄnk meg, ugyanis több mint tizenötezer kĂŒlönbözƑ fajta lĂ©tezik. A KĂĄrpĂĄt-medencĂ©ben Ă©lƑ magyarsĂĄg kultĂșrĂĄjĂĄnak egykor fontos rĂ©sze volt a gyĂŒmölcsĂ©szet, Ă©vezredeken keresztĂŒl szelektĂĄltĂĄk a legjobb, legellenĂĄllĂłbb, a hazai körĂŒlmĂ©nyekhez legjobban alkalmazkodĂł fajtĂĄkat, köztĂŒk az almĂĄt is.

Sajnos szĂĄmos rĂ©gi, illatos-zamatos, fantĂĄziadĂșs nevƱ – szentivĂĄni alma, bƑralma, citromalma, jeges alma, leĂĄnycsecsƱ alma – fajta tƱnt el a hazai tĂĄjakrĂłl, cserĂ©be rendkĂ­vĂŒl nĂ©pszerƱvĂ© vĂĄltak az EgyesĂŒlt ÁllamokbĂłl vagy Ă©ppen Új-ZĂ©landrĂłl szĂĄrmazĂł alĂĄbbi tĂ­pusok:

GĂĄla alma: GyĂŒmölcse közĂ©pnagy (130–170 g), fĂ©nyes, kissĂ© viaszos, sĂĄrgĂĄs alapszĂ­nen pirossal futtatott hĂ©jĂș. HĂșsa fehĂ©r Ă©s puha, nem tĂșl lĂ©dĂșs, de nem is szĂĄraz. Íze harmonikus, kellemesen Ă©des-savanyĂș.

GĂĄla alma
FotĂł: Canva

Golden alma: GyĂŒmölcse közepes vagy nagy (140–180 g), hĂ©ja vĂ©kony, az Ă©rĂ©s kezdetĂ©n sĂĄrgĂĄszöld, Ă©retten aranyszĂ­nƱ, gyĂŒmölcshĂșsa sĂĄrgĂĄs. Íze Ă©des, illatos, egy kissĂ© savas.

Golden alma
FotĂł: Canva

Idared alma: GyĂŒmölcse közepes vagy nagy (170–200 g), szĂ­ne szĂ©p Ă©lĂ©nkpiros, hĂșsa sĂĄrgĂĄsfehĂ©r. Íze igazĂĄn harmonikus, Ă©des, de kellemesen savas, enyhĂ©n fƱszeres, nagyon lĂ©dĂșs.

Idared alma
FotĂł: Canva

Jonagold alma: GyĂŒmölcse nagy (220–250 g), szĂ­ne sĂĄrgĂĄszöld alapszĂ­nen vilĂĄgospiros fedƑszĂ­n. HĂșsa lĂ©dĂșs, laza, zamatos, Ă©des, kicsit savanykĂĄs.

Jonagold alma
FotĂł: Canva

Starking: GyĂŒmölcse közepes vagy nagy (130–170 g), alakja jellegzetes, kissĂ© megnyĂșlt, hĂ©ja sötĂ©tvörös, bordĂł, illata fƱszeres. HĂșsa sĂĄrgĂĄsfehĂ©r, Ă©des, kifejezetten alacsony savtartalmĂș, de kemĂ©ny. A tĂĄrolĂĄs sorĂĄn kĂĄsĂĄsodik.

Starking
FotĂł: Canva

Mennyire egészséges az alma?

ValĂłban van alapja annak a rĂ©gi mondĂĄsnak, miszerint „minden nap egy alma az orvost tĂĄvol tartja”. Az alma kalĂłria- Ă©s beltartalma miatt is rendkĂ­vĂŒl Ă©rtĂ©kes tĂĄplĂĄlĂ©k, amelynek szĂĄmos pozitĂ­v hatĂĄsa van a szervezetĂŒnkre:

  • A benne talĂĄlhatĂł vĂ­zoldĂ©kony rostanyagok, a pektinek enyhĂ­tik az emĂ©sztĂ©si panaszokat: az alma pĂĄrolva hasmenĂ©s ellen kivĂĄlĂł, nyersen pedig a szĂ©krekedĂ©s megszĂŒntetĂ©sĂ©ben segĂ­t. EzenkĂ­vĂŒl a pektin kedvezƑen hat a bĂ©lflĂłrĂĄra Ă©s a vĂ©r koleszterinszintjĂ©re is. GyĂŒmölcssavtartalma kedvezƑ hatĂĄst fejt ki a belekre Ă©s a mĂĄjra, magas kĂĄliumtartalma pedig segĂ­thet a magas vĂ©rnyomĂĄsban szenvedƑknek.
  • MĂ©regtelenĂ­tƑ, tisztĂ­tĂł hatĂĄsĂș, csökkenti a vesekƑ- Ă©s hĂșgysavkĂ©pzƑdĂ©st, a nĂ©pi gyĂłgyĂĄszatban köszvĂ©ny ellen is alkalmaztĂĄk.
  • Nyersen, hĂ©jastĂłl fogyasztva tĂĄmogatja a fogak egĂ©szsĂ©gĂ©t, mivel segĂ­t letisztĂ­tani a baktĂ©riumokat Ă©s a plakkokat (figyelem, a rendszeres fogmosĂĄst Ă©s szĂĄjĂĄpolĂĄst nem helyettesĂ­ti!).
„Minden nap egy alma az orvost távol tartja.”
FotĂł: Canva
  • Magas antioxidĂĄns-, flavonoid-, vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-tartalma hozzĂĄjĂĄrul a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©nek a megƑrzĂ©sĂ©hez.
  • Alacsony kalĂłriatartalma Ă©s Ă©des Ă­ze miatt a fogyĂłkĂșrĂĄzĂłk kedvelt „édessĂ©ge”, amelyet szinte bĂŒntetlenĂŒl lehet fogyasztani, ha valakire rĂĄtörne a sĂŒtemĂ©nyek utĂĄni vĂĄgy. Az alma hĂ©jĂĄban talĂĄlhatĂł ursolic sav pedig csökkenti az elhĂ­zĂĄs kockĂĄzatĂĄt azĂĄltal, hogy stimulĂĄlja a barna zsĂ­r Ă©s az izmok növekedĂ©sĂ©t.
  • Alacsony glikĂ©miĂĄs indexe (GI: 35) miatt cukorbetegek szĂĄmĂĄra is kedvezƑ, a benne talĂĄlhatĂł polifenolok csökkentik a glĂŒkĂłz felszĂ­vĂłdĂĄsĂĄt, Ă©s növelik a szĂ©nhidrĂĄtok minƑsĂ©gĂ©t, illetve stimulĂĄljĂĄk az inzulinreceptorokat, amelyek segĂ­tenek elkĂŒldeni a cukrot a megfelelƑ szervekbe a vĂ©rben valĂł keringĂ©s helyett.

A legjobb almareceptek

ValĂłszĂ­nƱleg az almĂĄs receptek dobogĂłjĂĄnak legfelsƑ fokĂĄn az igazi, porhanyĂłs tĂ©sztĂĄjĂș, vastagon töltött, rĂĄcsos tetejƱ almĂĄs pite ĂĄll, esetleg holtversenyben a hagyomĂĄnyos, hĂĄzi tĂ©sztĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt forrĂł almĂĄs rĂ©tessel. Az almĂĄs Ă©telek szĂĄma szinte vĂ©gtelen. Az alma kitƱnƑ alapanyaga Ă©dessĂ©geknek, sĂŒtemĂ©nyeknek, salĂĄtĂĄknak, köreteknek, mĂĄrtĂĄsoknak Ă©s szĂłszoknak, lekvĂĄrnak, italoknak, szörpnek Ă©s termĂ©szetesen a pĂĄlinkĂĄnak is. Íme nĂ©hĂĄny Ă­nycsiklandĂł, gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ almĂĄs recept.

BundĂĄs alma

A bundås alma egyszerƱ és nagyszerƱ étel, amit valószínƱleg mindenki imåd. Lehet egy gazdag leves utån måsodik fogåsként, desszertként vagy akår uzsonnåra, vacsoråra is tålalni.

Hozzávalók 2-3 fƑre:

A tĂ©sztĂĄhoz Ă©s a sĂŒtĂ©shez:

  • 150 g liszt
  • 1 ek porcukor
  • 1 tk fahĂ©j
  • 1 csipet sĂł
  • 2 tojĂĄs
  • 150 ml tej
  • 600 g alma (3-4 db)
  • 3 ek liszt
  • olaj

Az almĂĄk forgatĂĄsĂĄhoz:

  • 3 ek kristĂĄlycukor
  • 2-3 tk fahĂ©j

Elkészítés:

A tojĂĄsokat, a tejet, a lisztet, a porcukrot, a csipet fahĂ©jat Ă©s a sĂłt egy tĂĄlba tesszĂŒk, majd kĂ©zi vagy gĂ©p habverƑvel simĂĄra keverjĂŒk. SƱrƱ palacsintatĂ©sztĂĄt kapunk, amelybe egy kisebb almĂĄt is belereszelhetĂŒnk (ez elhagyhatĂł).

Az almĂĄkat megmossuk, meghĂĄmozzuk, kiemeljĂŒk a csumĂĄjĂĄt (hasznĂĄlhatunk maghĂĄzcsumĂĄzĂłt). Az almĂĄt fĂ©lcentis szeletekre vĂĄgjuk, amelyeket lisztbe forgatunk. Egy mĂ©lyebb edĂ©nyben olajat hevĂ­tĂŒnk, majd a lisztezett almakarikĂĄkat belemĂĄrtjuk a tĂ©sztĂĄba, kicsit lecsepegtetjĂŒk, Ă©s beletesszĂŒk a forrĂł olajba. PĂĄr perc alatt aranybarnĂĄra sĂŒtjĂŒk. Amikor kivesszĂŒk, megforgatjuk az elƑtte mĂĄr összekevert fahĂ©jas cukorban, Ă©s mĂĄr tĂĄlalhatjuk is.

AlmaszĂłsz

Az almaszĂłsz vagy almamĂĄrtĂĄs tökĂ©letes kĂ­sĂ©rƑje lehet desszerteknek, hĂșsoknak is.

HozzĂĄvalĂłk 4 adaghoz:

  • 4 db alma
  • 1 kk citromlĂ©
  • 1 ek cukor
  • fahĂ©j Ă­zlĂ©s szerint

Elkészítés:

Az almĂĄkat megmossuk, meghĂĄmozzuk, kicsumĂĄzzuk Ă©s egyenlƑ darabokra vĂĄgjuk. BeletesszĂŒk egy lĂĄbasba, Ă©s annyi vizet öntĂŒnk rĂĄ, amennyi ellepi. LassĂș tƱzön puhĂĄra fƑzzĂŒk. EzutĂĄn pĂŒrĂ©sĂ­tjĂŒk botmixerrel, hozzĂĄadjuk a cukrot, a fahĂ©jat, a citromlevet, Ă©s mĂĄr kĂ©szen is van.

SĂŒlt alma

BĂĄr a sĂŒlt alma igazi tĂ©li desszert, amely ĂĄtmelegĂ­t a hideg tĂ©li napokon, akĂĄr nyĂĄri szalonnasĂŒtĂ©sek alkalmĂĄval is gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ a tĂĄbortƱznĂ©l.

SzemĂ©lyenkĂ©nt egy nagy almĂĄval Ă©rdemes szĂĄmolni, amelyet megmosunk, Ă©s kivĂĄjjuk a csumĂĄjĂĄt. Az Ă­gy keletkezett ĂŒregbe tetszƑlegesen tölthetĂŒnk diĂłt, mĂ©zet, vajat, vanĂ­liĂĄs cukrot, mazsolĂĄt, aszalt gyĂŒmölcsöket, magvakat. EzutĂĄn pedig nincs mĂĄs dolgunk, mint sĂŒtƑben puhĂĄra sĂŒtni az Ă­nyencsĂ©get. Érdemes egy kevĂ©s vizet önteni a tepsi aljĂĄba, hogy ne szĂĄradjon ki az alma hĂ©ja. Ha szabad tƱzön kĂ©szĂ­tjĂŒk, egyesĂ©vel csomagoljuk be az almĂĄkat alufĂłliĂĄba, Ă©s tegyĂŒk Ƒket a forrĂł parĂĄzsba.

SĂŒlt alma
FotĂł: Canva

AlmakompĂłt

ValĂłszĂ­nƱleg mindenkinek vannak emlĂ©kei gyerekkorĂĄbĂłl az almakompĂłt mennyei Ă­zĂ©rƑl akĂĄr az iskolai menzĂĄrĂłl, akĂĄr a vasĂĄrnapi csalĂĄdi ebĂ©dekrƑl. KitƱnƑ kĂ­sĂ©rƑje a sĂŒlt hĂșsoknak, piskĂłtadesszerteknek, de akĂĄr önmagĂĄban is nagyszerƱ nassolnivalĂł.

Hozzávalók 6-8 fƑre:

  • 2 l vĂ­z
  • 4 db fahĂ©jrĂșd
  • 10 szem szegfƱszeg
  • 7 ek cukor
  • 2 db citrom leve
  • 1 kg kemĂ©nyebb fajta alma (tisztĂ­tott sĂșly)

Elkészítése:

Az almĂĄt megmossuk Ă©s meghĂĄmozzuk, csumĂĄjĂĄt eltĂĄvolĂ­tjuk, majd 2-3 cm nagysĂĄgĂș kockĂĄkra vĂĄgjuk. Az alma kivĂ©telĂ©vel az összes hozzĂĄvalĂłt egy lĂĄbasba rakjuk Ă©s felforraljuk. Ha forr, beletesszĂŒk az almadarabokat, Ă©s közepes lĂĄngon puhĂĄra fƑzzĂŒk. FogyaszthatĂł hidegen Ă©s melegen is.

Almaleves

GyĂŒmölcslevest szinte minden gyĂŒmölcsbƑl lehet kĂ©szĂ­teni, Ă­gy termĂ©szetesen az almaleves is nagyszerƱ opciĂł. SzezontĂłl fĂŒggƑen kĂ©szĂ­thetjĂŒk nyĂĄri Ă©s tĂ©li almĂĄbĂłl is, rĂĄadĂĄsul a tĂ©li hidegben fogyaszthatjuk melegen, nyĂĄron pedig frissĂ­tƑkĂ©nt hidegen.

Hozzávalók 4 fƑre:

  • 2 ek mĂ©z
  • 4 ek barna cukor
  • 4 db alma
  • 0,5 citrom leve
  • 1l vĂ­z
  • 1 egĂ©sz rĂșd fahĂ©j
  • 5 db szegfƱszeg
  • 100 ml tejszĂ­n
  • 1 csapott ek Ă©tkezĂ©si kemĂ©nyĂ­tƑ

Elkészítés:

Az almĂĄkat megmossuk, meghĂĄmozzuk, maghĂĄzukat kiszedjĂŒk, felkockĂĄzzuk Ă©s meglocsoljuk a citromlĂ©vel. Egy edĂ©nyben a cukrot Ă©s a mĂ©zet karamellizĂĄljuk, majd az almadarabokat rĂĄdobjuk az olvadt cukorra, Ă©s jĂłl megforgatjuk benne. EzutĂĄn felöntjĂŒk vĂ­zzel, beletesszĂŒk a fahĂ©jat Ă©s a szegfƱszeget, majd körĂŒlbelĂŒl 20 percig fƑzzĂŒk. A kemĂ©nyĂ­tƑt elkeverjĂŒk a tejszĂ­nnel, ezt a leveshez öntjĂŒk, Ă©s kevergetve Ășjraforraljuk. TĂĄlalhatjuk almachipsszel vagy pirĂ­tott magvakkal, aszalt gyĂŒmölcsökkel is.

„Szedd magad!” alma
FotĂł: Canva

„Szedd magad!” alma 2023

Aki szereti kedvezƑbb ĂĄron, frissen, sajĂĄt maga szedni a gyĂŒmölcsöt, annak az orszĂĄg kĂŒlönbözƑ pontjain szĂĄmos lehetƑsĂ©ge akad megtenni ezt az alma esetĂ©ben is. A szĂŒret ĂĄltalĂĄban augusztus vĂ©gĂ©n, szeptember elejĂ©n kezdƑdik, Ă©rdemes elƑtte a megadott telefonszĂĄmokon Ă©rdeklƑdni Ă©s bejelentkezni.

Pest vĂĄrmegye:

  • ZsĂĄmbĂ©k – 2073 Tök, Tök-Újmajor Ășt, telefon: +36 70 3705820
  • RĂĄckeve – 2300 RĂĄckeve, Silling Ășt, KertĂ©szhĂĄz, telefon: +36704234872
  • TörökbĂĄlint – 2045 TörökbĂĄlint, RĂĄczug utca 291/21
  • NyĂĄregyhĂĄza – 2723 NyĂĄregyhĂĄza, 405-ös Ășt 6. kilomĂ©terĂ©nĂ©l, a dĂĄnszentmiklĂłsi elĂĄgazĂĄsnĂĄl, telefon: +36703951586
  • PomĂĄz – 2013 PomĂĄz, Dolinai Ășt vĂ©ge, telefon: +36205553285
  • Szob – Dunakanyar, telefon: +36204904270

Baranya vĂĄrmegye:

  • MozsgĂł – 7932 MozsgĂł, BatthyĂĄny utca 13., telefon: +36305392213

Zala vĂĄrmegye:

  • Zalaegerszeg – 8900 Zalaegerszeg, AlsĂłerdei Ășt, telefon: +36203903699
  • Lakhegy – 8913 Lakhegy, AlmĂĄskert, telefon: +36309797202

GyƑr-Moson-Sopron vármegye:

  • FertƑd – 9431 FertƑd, HodĂĄly major 1., telefon: +36309373760

Borsod-AbaĂșj-ZemlpĂ©n vĂĄrmegye:

  • Monaj – 3812 Monaj, BĂ©ke utca 21., telefon: +36202373588

JĂĄsz-Nagykun-Szolnok vĂĄrmegye:

  • Szolnok – 5000 Kenderes Szent IstvĂĄn Ășt 27., telefon: +3659328158

Fejér vårmegye:

  • Nagyvenyim – 2421 Nagyvenyim, Venyim GyĂŒmölcse major 1. 2421, telefon: +36204699761 /csak „vedd magad” alma/

Tolna vĂĄrmegye:

  • Madocsa – 7026 Madocsa, Dunapart 0244/27 hrsz., telefon: +36302585551