Átkerülhet a búza a szántóföldekről a beltéri farmokra?
Átkerülhet a búza a szántóföldekről a beltéri farmokra?

Egy német vertikális mezőgazdasági startup talaj nélkül termeszt búzát beltéri vertikális gazdálkodásban. Ez a módszer potenciálisan hatékonyabb lehet, mint a szabadföldi termesztés. A függőlegesen termesztett beltéri búza áttörése magában hordozza a globális élelmiszerrendszer lokalizálásának lehetőségét.

A vertikális gazdálkodás már nem csak a salátazöldségek és az eper számára létezik. A berlini székhelyű Infarm vertikális gazdálkodási startup szerint a beltéri búzakísérlete hatással van a nagyüzemi termesztésre. A vállalat szerint a vertikális műveletben hektáronként évente 117 tonna búzát lehetne termelni. Ez a szám 26-szorosa a hagyományos szabadföldi termesztés terméshozamának, a búza termesztéséhez minden más növénynél több földterületre van szükség.

A beltéri búzatermesztés megvalósitása fontos mérföldkő, és nagy jelentőséggel bír a globális élelmezésbiztonság szempontjából, mivel a búza kalóriadús, de erőforrásigényes növény, amely világszerte az étrend alapvető összetevője

 – mondta Erez Galonska, az Infarm vezérigazgatója és társalapítója.

Az Infarm azonban talaj nélkül termeszti a növényt, amíg a hidroponikus termesztési módszerek a tápanyagokban gazdag talaj hiánya miatt a beltéri termesztés módszerét alkalmazza. Jelentős lehetőségeket rejt magában a technológia, mivel megbízhatóbbá, elérhetőbbé és megfizethetőbbé teszi az élelmiszereket.

A termésnövekedés a meghosszabbított termesztési ciklusok révén jött létre, az Infarm szerint egy év alatt hat ciklust is el tud érni, szemben a hagyományos gazdálkodással, amely csak egyet képes elérni. A cég még a fejlesztés korai szakaszában van, de a tervek szerint hamarosan több mint 50 százalékkal tudja növelni a terméshozamot, messze felülmúlva a hagyományos szántóföldi gazdálkodást.

A fejlesztés kritikus szerepet játszhat az élelmezésbiztonság jövőjében is. A vertikális termesztés azt ígéri, hogy könnyebben hozzáférhető lesz, mint egyes hagyományos termesztési módszerek. Mindeközben a módszer csökkenti a szabadföldi termesztés számos kockázatát, amely gyakran nagy mennyiségű és nagy dózisú növényvédőszert igényel a terméshozam biztosításához.

(forrás: greenqueen.com)

search icon