Ausztrália 2050-re megszüntetné a szén-dioxid-kibocsátását
Ausztrália 2050-re megszüntetné a szén-dioxid-kibocsátását

Az ausztrál parlament csütörtökön a Zöldek és a függetlenek támogatásával elfogadta a kormány törvényét, amely rögzíti a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig történő 43%-os, 2050-ig pedig nettó nullára történő csökkentésére vonatkozó ígéretet.

A törvény 2030-ra 50%-kal agresszívabb kibocsátáscsökkentési célt tűz ki, mint az előző kormány idején. Emellett előírja, hogy a kormányzati szervek, például a tiszta energiát és az infrastruktúrát finanszírozó ügynökségek, döntéseik során vegyék figyelembe a kibocsátási célokat. A több mint egy évtizedes éghajlat-politikai bizonytalanság után az ipari csoportok üdvözölték a jogszabályt.

Az éghajlat-változási törvény elfogadása azt az üzenetet küldi a világnak, hogy Ausztrália komolyan gondolja a kibocsátás csökkentését, és komolyan gondolja a megfizethető megújuló energiából származó gazdasági lehetőségek kiaknázását

– mondta Chris Bowen éghajlat-változási és energiaügyi miniszter egy nyilatkozatban.

Miközben a Zöldek támogatják az éghajlat-változási törvényjavaslatot, kijelentették, hogy a „védintézkedési mechanizmus” reformját célzó jogszabályon keresztül igyekeznek majd megakadályozni minden új szénbánya- és földgázprojektet. A „védintézkedési mechanizmus” mintegy 215 ipari létesítményre terjed ki, köztük szénbányákra, cseppfolyósított földgázzal (LNG) működő és feldolgozó üzemekre, amelyek együttesen a 2021-es kibocsátás 28%-át tették ki.

(Forrás: MTI)

search icon