Az azbesztmentesítés nehézségei
Az azbesztmentesítés nehézségei

Az európai klímaváltozási célkitűzések alapján 2030-ig várhatóan 35 millió épületet újítanak fel, eközben azonban sok munkást fenyeget az azbesztnek való kitettség veszélye. A különösen veszélyes anyaggal való munkák szükségessége miatt az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az azbesztszálaknak való kitettség határértékét a jelenlegi érték tizedére csökkentsék.

Ez a határérték Franciaországban már érvényben van. Az azbeszt mindenféle felhasználása 2005 óta tilos az EU-ban, de számos régi épületben még mindig megtalálható. A rákkeltő szálak a felújítás során felszabadulhatnak, így az építőipari dolgozókat nagymértékben veszélyeztetik – írja az

Az azbeszt sok helyütt előfordul, liftaknákban, szennyvízrendszerben, álmennyezetekben, kiváló hőszigetelő tulajdonsága miatt csőrendszerek szigetelésében, de falakban és vakolatokban is.

Magyarországon a legközismertebb és legproblémásabb a palatetők bontása és a hulladék biztonságos kezelése. Az azbeszttartalmú sík- vagy hullámpala tetők bontását csak engedéllyel rendelkező szakemberek végezhetik, megfelelő védőfelszerelésben, és hasonló szabályok vonatkoznak a hulladék elszállítására is. Így egy háztulajdonos, ha szabályosan akar eljárni öreg épülete felújítása során, akár félmilliós vagy még nagyobb költséggel is szembe kel nézzen az azbesztmentesítéskor. Nem véletlen, hogy az illegálisan lerakott szemétkupacok között háromból kettőben találhatók azbeszttartalmú pala-elemek.

A hetvenes-nyolcvanas évek gyártói közül sokan már nem léteznek, s most a bontáskor a háztulajdonosokat terheli az egészségre káros, hajdan kifejezetten olcsónak minősülő tetőfedő anyag ártalmatlanítása. Amíg ez így marad, számítani kell arra, hogy az illegális lerakókban továbbra is ott lesz a rákkeltő anyag.

(Forrás:  euronews.com ; homeinfo.hu)

search icon