Az erdőtüzek komoly hatással lehetnek az éghajlatra
Az erdőtüzek komoly hatással lehetnek az éghajlatra

Egy Washington állam északkeleti részén kialakult erdőtűz nagy mennyiségű füstöt juttatott a sztratoszférába. Az Egyesült Államok nyugati részén az utóbbi években rendkívül sok erdőtűz alakult ki. Most egy légkörkutatókból álló csoport bebizonyította, hogy az ilyenkor keletkező füstfelhők jelentős hatással vannak a sztratoszférára és az éghajlatra is. Az eredményeiket a Science című folyóiratban tették közzé.

2017-ben az óceánok feletti légkör tanulmányozására irányuló küldetések során a mérések azt mutatták, hogy az erdőtüzek akkor voltak a leggyakoribbak, amikor a globális szén-dioxid kibocsátás világszerte rekordokat döntött.

A tűz által kiváltott zivatarok egyre gyakoribbak lettek, ez pedig többek között a globális felmelegedésnek köszönhető

– mondta a tanulmány társszerzője, Joshua Schwarz.

A kutatást vezető amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal munkatársa hozzátette, hogy azt ugyan tudták, hogy a hatalmas tüzek sok üvegházhatású gázt bocsátanak a légkörbe, de azt nem gondolták, hogy ez ilyen rossz hatást gyakorol a légkörre, és ezzel együtt az időjárásra.

A tudósok azért érdeklődnek a jelenség iránt, mert az erdőtüzek során felszabaduló füst tovább marad a meg légkörben, mint a természetes környezetből származó füstök. Az ilyenkor keletkező füstfelhők adatainak mérése eddig rendkívül korlátozott volt, emiatt pedig a kutatók kevésbé ismerték az ilyen eseményekből származó füst eloszlási tuajdonságait.

Ugyanakkor nem csak az erdőtüzek lehetnek károsak a légkörre nézve. Egy nemrégiben végzett mintavételezés során a Washington állam északkeleti részén található vulkánokból származó füstöt elemezték. A tudósok azt találták, hogy még azokban az években is, amelyekben viszonylag kevés volt a vulkánok károsanyag-kibocsátása, a füst önmagában is jelentős hatással volt a természetre nézve.

(Forrás: climate.columbia.edu)

search icon