Az esővíz igazi kincs. Ne hagyd elfolyni!
Az esővíz igazi kincs. Ne hagyd elfolyni!

Ha olyan helyen élsz, ahol van lehetőséged az esővíz gyűjtésére, akkor ne is gondolkodj a kérdésen: kezdd el begyűjteni! Ezzel számos pozitív változást érhetsz el, ráadásul spórolni is tudsz vele.

Az egyre gyakoribb aszályok Magyarországon is jelentős problémát okoznak. A klímaváltozástól nem független tendenciát az adatok is igazolják: 1901 óta épp a mostani volt a harmadik legszárazabb első negyedév. Előzetes adatok szerint az első három hónapban országosan 42,6 milliméternyi csapadék esett.

Ha vannak növényeid akkor azzal is tisztában vagy, hogy amikor nem esik, akkor locsolni kell. Erre a csapvizet használni viszont pazarlás és igencsak drága mulatság. Ráadásul az általában klóros és kemény csapvizet a növények ne is igazán szeretik, szemben a lágy esővízzel.

Épp ezért fontos, hogy az egyre rendszertelenebbül érkező csapadékot megfogjuk, hogy amikor igazán szükségünk van a vízre akkor rendelkezésre álljon.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Waste Free Planet | Zero Waste (@wastefreeplanet) által megosztott bejegyzés

A víz gyűjtésére ma már számos lehetőség a rendelkezésünkre áll a dizájnos esővízgyűjtőktől, a hordókon át a –talán legjobbnak számító– IBC tartályokig. Utóbbi azért is jó választás mert ár/érték arányban verhetetlen, és rengeteg vizet képes tárolni. Ráadásul a profik akár be is futtathatják az oldalát futónövényekkel, például babbal is.

Nagyon fontos viszont, hogy az esővízgyűjtőben lévő vizet ne használjuk ivásra, főzésre, mosogatásra és fürdésre, mert szennyeződések (pl. madárürülék), falevelek és baktériumok találhatóak benne! Előfordulhat, hogy az ereszcsatorna egy idő után eltömődik levelekkel, ezért időnként érdemes kipucolni. Ha nyitott gyűjtőnk van, abba tehetünk egy kisebb lécet vagy farönköt, amelyre a kertben élő madarak felkapaszkodhatnak, ha inni szeretnének a tartály vizéből.

search icon