Az EU több millió használhatatlan ruhadarabbal szennyezi Kenyát
Az EU több millió használhatatlan ruhadarabbal szennyezi Kenyát

A ruhák többsége túlságosan koszos vagy elhasználódott, így egészségügyi és környezeti problémát is okozhat tömeges érkezésük az országba. Előfordul, hogy azonnal a szemétbe kerülnek, vagy főzéskor ezekkel gyújtanak alá, de még arról is érkezett hír, hogy erőművekben égetik el őket. 

A Clean Up Kenya és a Wildlight oknyomozó civil szervezet Kenyában interjúkat készített az emberekkel és bizonyítékokat gyűjtött a helyszínen, hogy kiderítse, mi történik ezzel a hulladékkal. Egyes helyeken négyemeletes épületek magasságáig felhalmozott és folyókba ömlő ócska ruhákat fedeztek fel. A műanyaghulladék exportja az EU-ból korlátozott, de ennek ellenére a vizsgálat megállapította, hogy a Kenyába szállított használt ruhadarabok közül több mint minden harmadik műanyagot tartalmazott, és olyan alacsony minőségű volt, hogy azonnal hulladékká vált.

A kenyai kereskedők szerint az elmúlt években jelentősen megnőtt az országba érkező ócska ruhák mennyisége. A hozzájuk érkező ruhák gyakran hányással, erős foltokkal vagy állatszőrrel szennyezettek. Ez az olcsó, eldobható gyors divat növekedését tükrözi

– írja cikkében a Euronews.

A jelentés azt is állítja, hogy a Fashion for Good és a Textiles nevű vállalatok nagy mennyiségű ócska ruhával kereskednek. Sok Európából származó ruházati cikk a kontinensen belüli és kívüli országok hálóján halad át, ami lehetetlenné teszi a nyomon követésüket. Az ENSZ Comtrade Database adataiból kiderül, hogy 2019 és 2020 között az EU és az Egyesült Királyság több mint 5 millió tonna használt textíliát exportált ide. Mielőtt külföldre küldik ezeket a darabokat, az európai országok között kereskednek velük, hogy kiválogassák és osztályozzák őket. Németország például 179 000 tonna textíliát exportált Hollandiába, ami szokatlanul nagy mennyiség egy magas jövedelmű országtól. Ez a mennyiség Hollandia teljes használtruha-kivitelének 53 százalékával egyenértékű, és arra utal, hogy az ország a ruhakereskedelem egyik megállóhelye lehet.

Az EU-ból olyan célállomásokra küldtek textíliákat, mint Ghána, India, Nigéria, Pakisztán és Kenya. A vizsgálat megállapította, hogy 2021-ben Németország, Lengyelország, az Egyesült Királyság, Magyarország, Olaszország, Belgium, Litvánia, Észtország, Franciaország és Írország adta az EU-ból Kenyába irányuló használtruha-kivitel 95 százalékát, összesen közel 25 millió euró értékben.

Az európai országok közül Németország vezette a listát, több mint 50 millió ruházati cikket exportálva. Ebből több mint 25 millió hulladék volt, és csaknem 17 millió műanyag alapú. Ezt követte Lengyelország és az Egyesült Királyság, amelyek 2021-ben egyaránt több mint 12 millió műanyag alapú ruházati cikket exportáltak. Az EU idén nyáron egy sor olyan intézkedést javasol majd, amelyek a márkákat kötelezhetik arra, hogy fizessenek a hulladékukért, és fenntarthatóbb anyagokból állítsák elő a ruhadarabokat. A megoldás nem a használtruha-kereskedelem megszüntetése, hanem annak reformja lehet.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon