Az idősebb fák képesek megtanulni, hogyan növeljék a CO2-felvételüket

Az idősebb fák képesek megtanulni, hogyan növeljék a CO2-felvételüket
Az idősebb fák képesek megtanulni, hogyan növeljék a CO2-felvételüket

Az érett tölgyfák képesek növelni az általuk elnyelt szén-dioxid mennyiségét, ami új eszközt jelenthet a klímaválság elleni küzdelemben – fedezték fel a Birminghami Egyetem kutatói.

A 10 évesre tervezett kutatás első eredményei szerint az öreg tölgyerdők segíthetnek a szén-dioxid szint emelkedésének megfékezésében azáltal, hogy növelik a gáz elnyelésének mértékét. Bár ez nem tudja megszüntetni a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos összes problémát, mégis abba az irányba mutat, hogy az erdőkre szén-dioxid-elnyelőként is érdemes tekinteni.

A most is zajló kísérletben a Staffordshire-i Birminghami Egyetem Erdészeti Kutatóintézetének (BIFoR) szabad levegőjű CO2-létesítményében élő 175 éves tölgyfákat szén-dioxiddal dúsított levegőben fürdették, és összehasonlították egy kontrollcsoporttal, amelyet csak a légköri CO2-nak tettek ki.

Három év elteltével a kutatók felfedezték, hogy a megemelt szén-dioxid értékek mellett az érett tölgyfák akár egyharmadával is képesek növelni fotoszintézisüket (a szén-dioxidot és a vizet cukorrá alakítják, hogy azt táplálékként használhassák). Ezt úgy érik el, hogy több gázt vesznek fel a levegőből.

Most már biztosak vagyunk benne, hogy az idős fák reagálnak a jövőbeli szén-dioxid-szintre. Hozzátette, hogy ez a kutatás döntő fontosságú lehet az éghajlat-politika irányításában – mondta Rob MacKenzie professzor, a BIFoR alapító-igazgatója,

További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a fák mennyi ideig képesek tárolni a plusz szenet, és milyen hatással van ez az egész erdei ökoszisztémára. A vizsgálat következő éveiben a leveleket, a gyökereket és a talajt fogják értékelni, hogy meghatározzák, hogyan és hol tárolódik a többletszén.

(Independent)

search icon