Az ökoközösségek jelenthetik a választ korunk válságaira – Podcast
Az ökoközösségek jelenthetik a választ korunk válságaira – Podcast

Az éghajlati és ökológiai válság enyhítésében nagyon fontosak az egyéni cselekvések: háztartásunk zöldítése, étrendünk áthangolása vagy épp közlekedési szokásaink megváltoztatása. Ez azonban önmagában kevés ahhoz, hogy egy új, ökologikus társadalmi berendezkedés jöjjön létre. A valódi, rendszerszintű változások elindításához közösségekre van szükség, ezek létrehozását azonban (újra) meg kell tanulnunk. E folyamatról beszélgetünk a Petőfi Rádión hallható fenntarthatósági műsorunk, a Holnapután aktuális vendégével, Takács-Sánta Andrással, aki az ELTE humánökológia mesterszak oktatója, illetve a Kisközösségi Program szakmai vezetője.

A beszélgetés elején tisztázzuk a humánökológia fogalmát: ahogyan ez a vendégünkkel 2021-ben készült interjúnkban is elhangzott, a humánökológia azt vizsgálja, hogy mi, emberek hogyan alakítjuk át a bolygót, mindez hogyan hat vissza ránk, továbbá mit tudunk tenni azért, hogy a negatív hatásokat csökkentsük. Ebben pedig meglehetősen fontos szerep juthat a közösségeknek. A Kisközösségi Program egyik fő feladata ezért éppen az, hogy segítse a közösségek létrejöttét.

Ahogy András mondja, a közösségek nemcsak az ökológiai válság megoldásában játszhatnak fontos szerepet, hanem más társadalmi problémák, például az elmagányosodás ellenszereként is szolgálhatnak. Az ELTE oktatója szerint az atomizált társadalmunkban élő embereknek valójában szükségük van közösségre, mely olyan egyéni nehézségeket is orvosolhat, mint a pszichés és mentális problémák, vagy épp az időskori elmagányosodás és a hajléktalanság.

Az adásból kiderül, hogy az emberiség történelmében az elmúlt 200, maximum 300 évet leszámítva a közösségek meghatározó szerepet töltöttek be. Vendégünk hangsúlyozza, hogy most inkább újra felfedezzük ezeket, és nem valami olyat erőszakolunk magunkra, mely természetünktől idegen lenne. Mégis nagyjából újra kell tanulnunk, mit is jelent egy közösség, milyen gondolkodási sémát kíván. András szerint a legfontosabb, hogy ne adjuk fel, és fogadjuk el, hogy ez egy tanulási folyamat.

A Kisközösségi Program vezetője három egyszerű pontban foglalja össze, mely kritériumok teljesülése szükséges ahhoz, hogy működő közösségről beszélhessünk:
• rendszeres és gyakori, lehetőleg személyes kommunikáció,
• közös értékrend, világnézet,
• közös tervek és cselekvés.

Ennél persze jóval többről szól egy közösség felépítése és működtetése. Ehhez ad támpontokat a kiutak.hu oldalon található több mint 100 cselekvési tipp, amelyek segítik az ökoközösségek létrejöttét. Emellett a Kisközösségi Program honlapján is érdemes körülnézni!

search icon