Az olajvezetékek bővítése veszélyezteti a klímacélokat
Az olajvezetékek bővítése veszélyezteti a klímacélokat

Világszerte több mint 24 000 kilométernyi csővezetéket terveznek, ami egy jelentés szerint az éghajlati célok teljesítésének szinte szándékos elmulasztását mutatja. Ez a Föld átmérőjének majdnem kétszerese. A kutatók szerint az USA, Oroszország, Kína és India által vezetett projektek „drámai ellentétben állnak a globális felmelegedés 1,5 vagy 2 Celsius fokra való korlátozására irányuló tervekkel”.

A csővezetékeken keresztül szivattyúzott olaj legalább 5 milliárd tonna szén-dioxidot termelne, ami megegyezik a világ második legnagyobb szennyezőjének, az Egyesült Államoknak a kibocsátásával. A csővezetékek mintegy 40 százalékának építése már folyamatban van, a többi pedig tervezés alatt áll.

A jelentést készítő Global Energy Monitor (GEM) elemzői szerint az építés alatt álló 10 000 kilométernyi csővezeték fejlesztői akár 75 milliárd dollárt is veszíthetnek, ha az éghajlatváltozás elleni fellépés megakadályozza az új csővezetékek teljes kihasználását.

Oroszország növelni kívánja az Indiába és Kínába irányuló exportot, 2000 km új csővezetéket fejleszt. Célja, hogy kiterjessze olajexportját az északi tengeri útvonalon, amely a globális felmelegedéssel, a sarkvidéki tengeri jég olvadásával egyre jobban hozzáférhetővé válik. A tervezett Vosztok olajvezeték 1600 km hosszú. Regionális szempontból a szubszaharai Afrika vezet a csővezeték-fejlesztésben, ahol 2000 km olajvezeték már építés alatt áll, és további 4500 km-t terveznek.

A jelentés szerint az olajipar rekordnyereséget ért el a tavalyi évben, és „a káosz és a válság e pillanatát arra használja ki, hogy az olajvezeték-hálózatok hatalmas bővítésével haladjon előre”. António Guterres, az ENSZ főtitkára szerdán a New Yorkban összegyűlt világ vezetőinek nyilatkozott:

A fosszilis tüzelőanyag-ipar megöl minket, és a vezetők nincsenek összhangban az emberekkel, akik sürgős éghajlatvédelmi intézkedésekért kiáltanak.

A jelentésben szereplő csővezetékeknek csak kétharmadáról álltak rendelkezésre adatok az új csővezetékek kapacitásáról, de ezek napi 30 milliárd hordót szállítanának évtizedeken át, ha általános élettartamuk végéig működnének. Elégetve ez az olaj évente 4,6 milliárd tonna szén-dioxidot termelne. A GEM elemzése nem vette figyelembe azokat a projekteket, amelyek fejlesztése az elmúlt két évben nem haladt előre, ezeket külön a félretett projektek közé sorolta.

(Forrás: The Guardian)

search icon