Csúcsot döntött a naperőművi termelés itthon
Csúcsot döntött a naperőművi termelés itthon

Áprilisban a magyarországi óránkénti átlagos áramtermelés 9%-kal volt alacsonyabb, mint márciusban, és 4,2%-kal csökkent tavaly áprilishoz képest. Ezzel párhuzamosan viszont a naperőművi termelés csúcsot döntött, míg a gáztüzelésű erőművek termelése csökkent – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilisi villamosenergia-piaci jelentéséből.

A gáztüzelésű erőművek termelése 25%-kal volt alacsonyabb, amihez hozzájárult a Dunamenti Erőmű karbantartása. A megújuló termelés dinamikusan bővült, április 13-án a naperőművi termelés napi maximuma 1806 MW volt, ami abszolút rekord, messze meghaladva a tavaly augusztusban mért 1407 MW értéket, és megközelítve a Paksi Atomerőmű maximális kimenő teljesítményét, mely 1902 MW.

A márciusi extrém értékek után áprilisban megawattóránként 80-100 euróval alacsonyabb villamosenergia árak alakultak ki a másnapi piacokon; az árak 200-250 euró között ingadoztak a hazai tőzsdén. Az árcsökkenés a gázárak korrekciójának és a magasabb megújuló termelésnek volt köszönhető – közölte a MEKH.

A másnapi piacokon tapasztalt áresés mellett azonban az éves árak tovább emelkedtek, mivel a kereskedők tartós európai gázpiaci szűkösségre és magasabb jövőbeni gázárakra számítanak. A rögzített lakossági tarifának köszönhetően Magyarországon a magas árkörnyezet ellenére sem változott a fogyasztás. A stagnáló kereslet mellett a havi rendszerterhelés csúcsa 3,8%-kal volt magasabb, mint tavaly áprilisban. A magasabb rendszerterhelés a hó eleji, átlagosnál hidegebb időjáráshoz kapcsolható; április 5-ig a fogyasztás mintegy 5,7%-kal volt magasabb.

Áprilisban az előző havi 23 százalékról 26 százalékra nőtt az import aránya. A legtöbb forrás Szlovákia és Románia felől érkezett, míg Szerbiába és Horvátországba jellemzően exportált Magyarország. (MEKH/MTI)

search icon