Egész városok lennének fűthetőek hőszivattyúkkal
Egész városok lennének fűthetőek hőszivattyúkkal

New York Citytől a vidéki Cornwallig a közösségi hőszivattyúhálózatok jelenthetik a megoldást a fűtés szén-dioxid-mentesítésére mind a nagyvárosi magasépületek, mind a nehezen fűthető otthonok esetében. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtés kulcsfontosságú lehet, így világszerte számítanak a gyors elterjedésére.

A globális felmelegedés korlátozásához drasztikus változásra van szükség, és ez sok helyen sokkal több hőszivattyú telepítését jelenti. A brit kormány éghajlatvédelmi tanácsadó testülete szerint 2030-ra az Egyesült Királyságban az épületek mintegy negyedét kellene ilyenekkel fűteni. Melissa Lott, a Columbia Egyetem Globális Energiapolitikai Központjának kutatási igazgatója szerint a fűtés villamosítása az Egyesült Államokban is kulcsfontosságú lesz az épületek szén-dioxid-mentesítéséhez.

A hőszivattyúk ahelyett, hogy tüzelőanyagot égetnének el, a levegőben, a talajban vagy a vízben már meglévő hőenergiát koncentrálják, és azt az épületek belsejébe juttatják

– írja a technolóiáról a BBC.com.

Ezt hihetetlen hatékonysággal teszik, 1 kW villamosenergiát 3-5 kW hővé alakítanak át, szemben a közvetlen elektromos fűtőberendezések 1 kW-jával és a gázkazánok 0,9 kW-jával. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag ingyen hőt biztosítanak. Ha a berendezések áramforrása megújuló energián alapszik, a hőszivattyúk maguk nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Az Egyesült Királyságban az országos hálózatba táplált villamos energia közel fele megújuló forrásokból származik, míg az Egyesült Államokban ez az arány 20%. Mindkét ország célja, hogy jelentősen növelje ezeket az arányokat.

A földhőszivattyúk hatékonyabbak, mint a léghőforrással működő társaik. Ez annak köszönhető, hogy a talaj hőmérséklete állandó. A legtöbb földhőszivattyú függőleges csővezetékkel rendelkezik, amelyhez 60-200 méter mély fúrást kell végezni a talajba.

A hőszivattyúk telepítése az Egyesült Királyságban általában az egyes háztulajdonosok feladata. Az olyan ösztönzők ellenére, mint az a Boiler Upgrade Scheme, továbbra is jelentős akadályok állnak a széles körű elterjedés útjában. A technológia megértésének és ismeretének hiánya, valamint a magas kezdeti költségek és a kevés képzett szerelő hiánya gyakran megakadályozza a lakástulajdonosokat abban, hogy átálljanak a technológiára. Az építészet is akadály lehet, mivel a házaknak elegendő külső területre van szükségük a hőszivattyúk telepítéséhez, ami nyilvánvalóan hiányzik a sűrűn lakott városi környezetből.

(Forrás: bbc.com)

search icon