Egy ritka, mérgező alga állhat az Odera halpusztulása mögött
Egy ritka, mérgező alga állhat az Odera halpusztulása mögött

Egy német kutatóintézet szerint a folyón tapasztalt tömeges halpusztulás legvalószínűbb okozója egy ritka algafaj elszaporodása. Azt is hozzátették, hogy ez szorosan összefügghet az iparból eredő környezetszennyezéssel.

Július vége óta több tonna hal pusztult el a folyóban, amely hosszú szakaszon képezi a határt Németország és Lengyelország között. Egészen idáig mindkét ország hatóságai értetlenül álltak a történtek előtt, ugyanis nem találtak megfelelő magyarázatot a történtekre. Végül a Leibniz Édesvízi Ökológiai és Belvízi Halászati Intézet (IGB) pénteken közölte, hogy a folyóból nemrégiben vett összes mintában azonosították a Prymnesium parvumot – írja a Reuters.

Ha ez a különleges algafaj nagyon nagy mennyiségben van jelen, mint ahogyan az Oderából való mintákban is, akkor nagyon magas toxinkoncentrációt kell feltételezni.

– mondta Elisabeth Varga, a Bécsi Egyetem munkatársa, aki az IGB mintáinak elemzését vezette

Varga szerint közvetlen kapcsolat lehet az algák megjelenése és a folyóban élő halak és puhatestűek pusztulása között. Ahogy az IGB közleménye írja, az algák toxicitását tovább kell vizsgálni, ugyanis még nem világos, hogy az embereket és más állatokat is érintheti-e a probléma.

Az IGB egy másik tudósa arról beszélt, hogy az algák ilyen nagymértékű elszaporodásához olyan megemelkedett sótartalomszintre van szükség, amelyet csak ipari szennyezéssel lehet elérni. Így ha nem tesznek semmit a sószint csökkentése érdekében, akkor egy következő forró és száraz nyáron ismét előfordulhat a mérgező algát túlburjánzása.

Borítókép: Sean Gallup/Getty Images

search icon