Egy új tanulmány feltárja a műanyag hatását a kisemlősökre – hét fajból négyet „műanyag-pozitívnak” minősítettek
Egy új tanulmány feltárja a műanyag hatását a kisemlősökre – hét fajból négyet „műanyag-pozitívnak” minősítettek

A kisemlősök műanyagoknak való kitettségét vizsgáló kutatók Angliában és Walesben a vizsgált fajok több mint felének ürülékében találtak műanyagot. Az ürített műanyag sűrűsége összehasonlítható volt az emberi vizsgálatokban tapasztaltakkal.

A Science of the Total Environment című folyóiratban megjelent tanulmányukban a Sussexi Egyetem, a Mammal Society és az Exeteri Egyetem kutatói megállapították, hogy az ürülékben található műanyag mennyisége összehasonlítható volt az emberi vizsgálatokban tapasztaltakkal.

Fiona Mathews, a Sussexi Egyetem környezetbiológia professzora szerint:

Sok mindent tudunk a műanyag vízi ökoszisztémákra gyakorolt hatásáról, de nagyon keveset tudunk ugyanerről a szárazföldi rendszerek esetében. Néhány legelterjedtebb kisemlősünk ürülékének elemzésével bepillantást nyerhettünk abba, hogy a műanyag milyen hatással lehet az élővilágra – és a környezetünkbe leggyakrabban kerülő műanyagokra.

A kutatás során hét faj közül négynél azonosítottak műanyag polimereket az ürülékben. Az európai sün, az erdei egér, a mezei patkány és a barna patkány mindegyike ‘műanyag-pozitívnak’ bizonyult.

Bár arra számítottak, hogy a városi helyszínekről származó mintákban magasabb, a növényevő fajoknál pedig kevesebb műanyag-koncentrációt fognak találni, a kutatók valójában azt fedezték fel, hogy a műanyagok lenyelése a különböző táplálkozási szokásokban – növényevők, rovarevők és mindenevők – egyaránt előfordul.

Emily Thrift, a Sussexi Egyetem MSci fokozatot szerzett munkatársa szerint:

Nagyon aggasztó, hogy a műanyag nyomai ilyen széles körben megtalálhatók. Ez arra utal, hogy a műanyagok számos módon szivároghatnak be környezetünk minden területére.

Forrás: sciencedaily.com

search icon