Egyre kevesebb csillagot látni a fényszennyezés miatt
Egyre kevesebb csillagot látni a fényszennyezés miatt

Az elmúlt 12 évben a világ minden táján civil tudósok gyűjtöttek adatokat az általuk látható csillagképekről. Összesen több mint 50 000 szabad szemmel végzett megfigyelést nyújtottak be a Globe at Night projekt számára, ezen adatok a nemrégiben közzétett elemzése szerint az égbolt fényességének évi 9,6 százalékos növekedésével egyenértékűek.

Egy tiszta, sötét éjszakán a kutatók szerint az emberi szemnek több ezer csillagot kellene látnia. Ha az égbolt továbbra is ilyen ütemben fényesedik, akkor egy ma született gyermek a 18. születésnapjára a ma látható csillagok kevesebb mint felét fogja látni.

Drámai az a sebesség, amellyel a csillagok láthatatlanná válnak a városi környezetben élő emberek számára

– mondja Christopher Kyba, a tanulmány vezető szerzője.

A bolygó nagy részén az égbolt még jóval napnyugta után is világos marad. Ez a mesterséges szürkület, az úgynevezett skyglow, ami komoly következményekkel jár a környezetre nézve. Az égbolt fényességét általában műholdakkal mérik, amelyek érzékenyek az egyenesen felfelé irányuló fényekre. Ezek sokkal kisebb, 2 százalékos égbolt-fényességnövekedést jelentettek.

A tanulmány szerzőit meglepték az emberi megfigyelésekből származó eredmények. A világosodó égboltot, ami a kevesebb látható csillag okozója, a fényszennyezés okozza, és nagy problémát jelent. Kyba szerint a szemünk érzékenyebb a LED-ek által kibocsátott kék fényre, és az nagyobb valószínűséggel szóródik a légkörbe, ami égi ragyogást okoz.

A világon azonban az emberek kevesebb mint 30 százaléka képes arra, hogy éjszakánként tisztán lássa a Tejutat. Ez azt mutatja, hogy a környezetszennyezés akadályozza a csillagfény és a napfény láthatóságát. Ez negatív hatással lehet az emberi egészségre, növelve az alvászavarok, az elhízás és a depresszió kockázatát. Az élővilágra is hatással van, például azáltal, hogy a beporzó rovarokat a növények helyett a mesterséges fényekre vonzza.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon