Az ökológiai fényszennyezésről készítettek filmet magyar kutatók
Az ökológiai fényszennyezésről készítettek filmet magyar kutatók

Dr. Kriska György, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója Horváth Gáborral, az ELTE TTK Fizikai Intézet egyetemi tanárával már 25 éve vizsgálja a rovarok különféle felületekhez való eltérő vonzódását. Közös munkájukról, az elért eredményeikről készített Poláros világ című tudományos ismeretterjesztő filmjük bemutatója 2022. december 27-én volt Kriska György YouTube-csatornáján. A kutatók emellett azonos címmel a film egyes témáit és tudományos alapjait bemutató blogot indítanak.

Mi lehet az oka annak, hogy a szitakötőket a fekete sírkövek vonzzák, és a fehér színű lovakat gyötrik legkevésbé a bögölycsípések? A rovarok sok esetben polarizációs jelet használnak vizes élőhelyeik felismerésére. E jelek érzékelése több millió évig segítette a rovarok túlélését, azonban a mai, ember által átalakított közegben az optikai környezet is átalakult, így az állatok egyre több hamis és gyakran halálos jelzést kapnak.

A mesterséges felületekről, fényes tárgyakról, például napelemekről, aszfaltutakról, ablakokról, autókról származó fénytükröződések naponta több milliárd állat számára jelentenek ökológiai csapdát

– írja cikkében az ELKH.hu.

A poláros fénycsapdaként működő objektumok természetkárosító hatása ma már globális szinten veszélyezteti a biológiai sokféleség legnagyobb tárházait, a vizes élőhelyeket. Ezért is kiemelten fontos, hogy a poláros fényszennyezés újonnan felismert, egész világot érintő jelenségéről a témával foglalkozó biofizikusok és ökológusok mellett a lakosság körében is minél többen tudomást szerezzenek.

A kutatók hosszú évek óta tartó munkájukkal igazolták, hogy a világszerte elterjedt egyes mesterséges objektumok ‒ például aszfaltutak, üvegépületek, napelemek, kivilágított hidak ‒ optikai sajátságaik folytán jelentős mennyiségű vízi rovar pusztulását okozhatják.

A rangos Nature és Science tudományos folyóiratokban többször is megjelent eredményeik hozzájárultak az ökológiai csapda fogalmának meghatározásához, és lehetőséget adtak az ökológiai fényszennyezés egy új típusának, a poláros fényszennyezésnek a leírására. Kutatásaikba civil közreműködőket is bevontak, akik aktuális terepi információk megadásával, kísérleti helyszínek biztosításával segítették a munkát.

(Forrás: elkh.org)

search icon