Egy új tanulmány alapján a konyhai szivacsok kedvezőbb környezetet teremthetnek a mikrobák számára, mint sok, kifejezetten a tenyésztésükre kifejlesztett eszköz. A felfedezés alátámasztja, hogy a szivacsokat érdemes rendszeresen cserélni.
Régóta tudjuk, hogy egyes konyhai tárgyak, például a vágódeszkák, valósággal vonzzák a baktériumokat, különösen, ha nedvesek. Lingchong You, a Duke Egyetem munkatársa és kollégái most azt tárták fel, hogy a szivacsok miért kedveznek annyira a mikroorganizmusoknak.
A kutatócsapat egy folyékony közeget hozott létre, amelybe az E. coli baktérium különböző törzseit helyezték.
A keveréket eltérő méretű edényekre vitték fel, ily módon felmérhették azt a méretet, amely a legmegfelelőbb a mikrobák szaporodásához. A kutatók szivacscsíkokkal is kísérleteztek, és megállapították, hogy a 3D-s struktúra kedvez a baktériumoknak. Az ilyen közeg tökéletes arra, hogy a magányt igénylő organizmusok elszeparálódjanak, a többiek pedig szabadon terjeszkedjenek.
A felfedezés nem csupán az otthoni tisztaság miatt lehet fontos. A friss eredmények a laboratóriumokban folyó munkát is nagyban segíthetik.
(Forrás: 24.hu Kép: pexels.com)