Törlőkendő-dilemma: mit használjunk helyette?
Törlőkendő-dilemma: mit használjunk helyette?

Igazi kényelmi termék a háztartás több pontján: a nedves törlőkendő egyrészt nagyon praktikus, másrészt minden, csak nem környezetbarát. Te lemondanál róla? Utánajártam, mi mindent lehet használni helyette, ami sokkal kevésbé terheli a környezetet.

A nedves törlőkendővel az a gond, hogy szinte mindenhol ott van. Szerepet kap takarításkor, tisztálkodásnál, szépségápolásnál és jórészt a babaápolásban is. Van, ahol valóban csak kényelmi funkciót lát el, és van, ahol nehezebb helyettesíteni. 

Az azonban tény, hogy egy kis kreativitással vagy egyszerű utánajárással pillanatok alatt száműzheted az otthonodból.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Greendex magazin (@greendexhu) által megosztott bejegyzés

Miért olyan rossz a nedves törlőkendő?

Néhány éve még a nedves popsitörlő volt az egyetlen opció a törlőkendők kínálatában. Ma már kapható külön autóba és bútorra való, általános felülettisztító, antibakteriális, nedves toalettpapír, arclemosáshoz vagy a test áttörléséhez használható. Nem olyan régen belefutottunk olyanba is, amelyet a felmosóhoz erősíthetünk. Persze egyesével használjuk, majd a kukába dobjuk őket.

Ezek csupán azok, amelyek eszembe jutottak. Azonban tény, hogy lassan nincs olyan felülete és területe az otthonunknak, amelyhez ne gyártanának nedves törlőkendőt.

Habár az összes remekül helyettesíthető lenne fenntarthatóbb és takarékosabb megoldással, nagy eséllyel ezek létjogosultságát is a kereslet szülte. Kényelmes előkapni egyet, nem kell kimosni, nem kell odafigyelni rá, csak használjuk, kidobjuk, kész.

Mára a nedvestörlő-biznisz évi 15 milliárdnyi forgalmat generál, tehát azzal nem vitatkozhatunk, hogy a termék igencsak népszerű.

Legnagyobb hátránya, hogy nagy mennyiségű műanyagot tartalmaz. Egyes fajták 15–20%-ban, míg mások akár 90%-ban műanyagok. A nedves törlő több problémát is okozhat:

 • A vécébe kerülve nem bomlik szét, mint például a vécépapír, hanem egyben marad, így kerül a szennyvíztelepre.
 • Komoly problémákat, akár dugulást okozhat, ezért minden esetben el kell távolítani a szennyvízből.
 • Ha már dugulás: ez akár az otthonodban is könnyűszerrel megtörténhet.
 • Környezeti terhelése óriási, hiszen nem tud lebomlani, így a vizet és a talajt is szennyezi.
 • Ha nem kerül a szennyvízbe, a kukából egyenesen a hulladéktelepekre visz az útja, ami ugyanúgy környezeti terhelést okoz.
 • Gyakran vegyszereket tartalmaz, ami újabb pofon a talajnak és a víznek.
 • Higiéniai és egészségügyi szempontból sokan szinte teljesen a rabjává válnak, és egyre több területen alkalmazzák.

Azért is népszerű, mert illatos, és praktikus terméknek tartják, azonban csak egy jól kitalált marketingfogás. A probléma tehát egyértelmű: használata környezetszennyező, valójában abszolút nem lenne szükségünk rá, mégis sokan megveszik.

takarítás nő edények törlőkendő
Takarításhoz remek alternatívákat találhatsz nedves törlőkendő helyett.

A takarítás mindenese

Pultok, vécédeszka, kád, párkány, műanyag székek: csak, hogy néhányat említsek azok közül, amiknek a megtisztítására már te is biztosan használtál nedves törlőkendőt. (Bízunk benne, hogy a tudatos takarítók táborát erősíted, és már leszoktál róla). 

Mindezt persze megtehetnénk egy vizes ronggyal vagy akár egy papírtörlővel is (ami ugyanúgy hulladékot generál, cserébe lebomlik), sokan mégis inkább a műanyag zacskóból rángatják elő az újabb és újabb, fertőtlenítővel és illatszerekkel átitatott kendőt.

A takarítás nagy mumus, ha vegyszermentes, ugyanakkor fertőtlenített otthonról álmodunk: végtelen mennyiségű tisztítószer áll rendelkezésre, szerencsére egyre több közöttük a környezetbarát.

Ha már ezt a szintet sikeresen teljesítetted, miért ne mondanál le a hulladékok királynőjéről, a nedves törlőkendőről is?

Használj helyette házilag készített nedves törlőkendőt!

Elkészítése végtelenül egyszerű, költséghatékony, és alig kell hozzá valami:

 • régi pólók, konyharuhák vagy elhasznált textilek négyzetre szabva (használhatsz textil konyharuhát is),
 • egy pohár (2 dl) meleg víz,
 • egy pohár (2 dl) ecet,
 • 10 csepp 100%-os teafa-illóolaj,
 • pár csepp mosogatószer (legjobb, ha öko),
 • 8 csepp 100%-os levendula-illóolaj.

Válassz ki mindehhez egy műanyag vagy üvegtárolót! A nedves alapanyagokat alaposan keverd össze! Az újrahasznosított, régi textileket tedd a tárolóba, majd öntsd rájuk a folyadékot!

Az így kapott törlőrongyokat bevetheted bármilyen felület tisztítására: az elhasznált darabokat pedig kimoshatod, és újra felhasználhatod a következő alkalommal.

Nedves törlőkendő a szépségápolásban

Arctisztító kendő, sminklemosó kendő vagy higiéniai kendő: minddel találkozhatunk a boltok polcain. Pedig ma már annyi szuper megoldás van arra, hogy az arcunkat, testünket lemossuk környezeti terhelés nélkül. 

Ráadásul ezek a kendők sok esetben a bőrnek sem tesznek jót, hiszen illatanyagokat, műanyagot és nem természetes összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek bőrirritációt is okozhatnak.

wc-papír nedves törlőkendő wc
A higiénia és a szépségápolás területén is gyakran használt kellék.

Használj helyette mosható arclemosópamacsot!

A bőrápolás kényes terület, hiszen minden ember bőre más, és mindenkinek más válik be. De az illatosított, műanyag kendőknél bármi jobb lehet! Ha pedig környezettudatosan szeretnél dönteni, a házilag varrott textilkorongoknál nem is választhatnál jobbat!

Ha nem vagy túl ügyes az ilyesmiben, ma már ezer meg egy helyről rendelhetsz arclemosókorongot.

Ami nekem bevált, az a szivacs. Mivel keveset sminkelek, sokszor csak sima arclemosással kezdem és zárom a napot, erre pedig tökéletesen megfelel egy szivacs is.

Ha megvannak a kedvenc kencéid, lemosóid, vagy van egy szuper természetes recepted, bármelyiket használhatod ezekkel a többször használatos alternatívákkal. Aztán egy zsákba gyűjtve őket könnyedén kimoshatod úgy, hogy egyben is maradjanak.

Tisztálkodás és higiénia

A toalettpapír és a nedves „frissítőkendő” szintén gyakran használt eszközök a tisztálkodásban. Sokan dolguk végeztével higiénikusabban érzik magukat, ha egy nedves kendőt is elhasználnak a mosdóban. És ez hová kerül? Természetesen a vécébe!

Már mondanom sem kell, hogy ez miért káros, hiszen volt már róla szó. Minden kiváltható higiénikus, de kevésbé környezetkárosító megoldással.

Használj helyette házilag készített popsitörlőt!

Itt lesz egy kis átfedés a babapopsi, és a felnőttek számára javasolható között. Ha ugyanis semmiképp sem tudsz lemondani erről a használati tárgyról, és a bidé sem opció számodra, elkészítheted akár magadnak is a lenti receptet!

A leggyakoribb felhasználási mód: a popsitörlő

Szülőként épp elég helyt állni a kezdeti időszakban, nemhogy fenntartható megoldáson gondolkozni a babapopsi tisztán tartására. Pedig ez az a terület, ahol a legtöbb nedves törlőkendő fogy. Gondoljunk csak bele, hányszor kell pelenkázni egy nap!

Ezt nemcsak a környezet utasítja el, hanem jó eséllyel a pénztárcánk is.

Ráadásul ha mész valahova a babával, sokkal praktikusabb megoldásnak tűnhet a törlőkendő, hiszen nem lehet minden alkalommal víz alá tenni a baba popsiját.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

bianicon (@bianicon) által megosztott bejegyzés

A megoldás azonban pofonegyszerű, és ami a legjobb, hordozható is!

Használj házilag készített kendőket!

Többféle szuper recept is van az interneten erre a célra. A legjobb, ha az amúgy is gyakran használt tetra pelusokat alkalmazod: szabdald fel őket kis négyzet alakúakra, lehetőleg annyit gyárts le, amennyi kényelmesen elfér egy nagyobb dobozban, amit azért még magaddal tudsz vinni! 

A legegyszerűbb recept a 3 dl víz és 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj (például napraforgóolaj) keveréke. Ezt remekül beisszák a kis textilek, és használat után kimoshatóak.

Ezt lehet kicsit cifrázni 100%-os tisztaságú levendula- vagy teafa-illóolajjal, amelyek antibakteriális hatásúak. Van, aki víz helyett a kamillateára esküszik, ezt a változatot azonban 1-2 napon belül el kell használni.

Az így beáztatott kendőket könnyedén magaddal viheted utazáskor is. Sokkal természetesebb és környezetbarátabb megoldás, mint az eldobható kendő.

Minden funkcióra találhatsz olyan megoldást a nedves törlőkendő helyett, amely természetesebb, és nem termel plusz hulladékot. Ha pedig van egy szuper recepted valamelyik területre, írd meg nekünk!

search icon