
Van egy ruhadarabom, amellyel rendszeresen gondban vagyok. Az csak egy dolog, hogy az alkatom valamiĂ©rt hiĂĄnyzik a farmertervezĆk mĂ©retskĂĄlĂĄjĂĄrĂłl, ezĂ©rt igazi vesszĆfutĂĄs a megfelelĆ nadrĂĄgok megtalĂĄlĂĄsa. De mĂ©g ha meg is talĂĄlom, akkor se vagyok kinn a vĂzbĆl: a mai napig nem tudom, hogyan kellene tisztĂtani. ĂltalĂĄban egymĂĄsnak szögesen ellentmondĂł informĂĄciĂłkkal talĂĄlkozom. EzĂ©rt is döntöttem Ășgy, hogy egyszer Ă©s mindenkorra utĂĄnajĂĄrok a kĂ©rdĂ©snek, hogy ezentĂșl senki szĂĄmĂĄra ne okozzon fejfĂĄjĂĄst, hogyan kell a farmert tisztĂtani! A tĂ©ma mĂĄr csak azĂ©rt is igen aktuĂĄlis, mert becslĂ©sek szerint a vilĂĄgon Ă©lĆ emberek több mint fele farmert hord.
Egyes forrĂĄsok szerint a farmert mĂĄr az 1400-as Ă©vekben ismertĂ©k EurĂłpĂĄban. Elterjedt elnevezĂ©sei is innen szĂĄrmazhatnak. A francia âblue de GĂȘnesâ (genovai kĂ©k) a âjeansâ, mĂg a farmerszövetre utalĂł âdenimâ szĂł a âde NĂźmesâ (nĂźmes-i) kifejezĂ©sbĆl szĂĄrmazhat. A ruhadarab vĂ©gĂŒl mĂ©gis az EgyesĂŒlt ĂllamokbĂłl indult vilĂĄghĂłdĂtĂł ĂștjĂĄra a 19. szĂĄzad mĂĄsodik felĂ©ben. A koncepciĂł azĂłta sem sokat vĂĄltozott, divathullĂĄmok jöttek Ă©s mentek, de a farmer â többĂ©-kevĂ©sbĂ© â ĂĄllandĂł maradt, Ă©s ma is megkerĂŒlhetetlen alapdarabnak szĂĄmĂt.
Nem mindegy, milyen farmered van!
Raw denim, azaz nyers farmer
NagyjĂĄbĂłl az 1960-as Ă©vekig minden farmer az Ășgynevezett raw denim, avagy a nyers farmer kategĂłriĂĄba tartozott. EzekrĆl azt kell tudni, hogy a festĂ©s utĂĄn nem mostĂĄk vagy koptattĂĄk Ćket, a vĂĄsĂĄrlĂłk ropogĂłsan merev ruhadarabokat vĂĄsĂĄroltak. A nadrĂĄgok (vagy Ă©pp dzsekik) a hasznĂĄlat sorĂĄn idomultak hozzĂĄ viselĆjĂŒkhöz, a megjelenĆ kopĂĄsok pedig minden darabot egyedivĂ© tettek. Ilyen farmereket ma is lehet kapni, sĆt egyre jobban visszajönnek a divatba, mĂĄr csak azĂ©rt is, mert a hozzĂĄjuk kapcsolĂłdĂł környezetterhelĂ©s â a gyĂĄrtĂĄs sorĂĄn jellemzĆ alacsonyabb vĂzfelhasznĂĄlĂĄs miatt â jĂłval kisebb, mint a mĂĄra mindent eluralĂł kezelt, koptatott farmerek esetĂ©ben.
A raw denim farmerek tisztĂtĂĄsa a legbonyolultabb Ă©s a legegyszerƱbb is egyben. Ezeket a darabokat ugyanis sokak szerint egyĂĄltalĂĄn nem kell mosni, legalĂĄbbis nagyon-nagyon ritkĂĄn. A Leviâs vezĂ©rigazgatĂłja egyenesen azt mondja, hogy âsoha nem szabad kimosni egy farmertâ. A tisztĂtĂĄsi tippek között gyakorta megjelenik a foltok nedves ruhĂĄval valĂł ĂĄttörlĂ©se. A szagtalanĂtĂĄs pedig szintĂ©n megoldhatĂł mosĂłgĂ©p nĂ©lkĂŒl: elĂ©g a farmert kiakasztani egy szeles Ă©s napos helyre.
Az egyik ismert raw denim mĂĄrka, a San Francisco-i Tellason ezt a szöveget bĂ©lyegzi nadrĂĄgjai belsĆ zsebeire: âNem mostuk ki ezt a farmert, Ă©s neked sem kellene. Ha mĂ©gis muszĂĄj, fordĂtsd ki, mosd ki hideg vĂzben nagyon kevĂ©s szappannal, Ă©s felfĂŒggesztve szĂĄrĂtsd!â
Ha pedig attĂłl tartunk, hogy mosĂĄs nĂ©lkĂŒl a gatyĂĄnk a fertĆzĂ©sek melegĂĄgya lesz, megnyugodhatunk. KorĂĄbban több kutatĂĄs is arrĂłl szĂĄmolt be, hogy sem a mosĂĄs, sem a több hĂłnapos hordĂĄs nem befolyĂĄsolta Ă©rdemben a baktĂ©riumtenyĂ©szet nagysĂĄgĂĄt. Ez megmaradt a nĂ©gyzet-centimĂ©terenkĂ©nti 8500â10000 baktĂ©rium szintjĂ©n. Az tehĂĄt kijelenthetĆ, hogy a mosĂĄs mellĆzĂ©sĂ©nek egĂ©szsĂ©gĂŒgyi kockĂĄzatai aligha vannak.
Ha mĂ©gis eljön a mosĂĄs ideje, akkor a legjobb, amit tehetĂŒnk, ha követjĂŒk a fent idĂ©zett tanĂĄcsot: kifordĂtva, hideg vĂzben, kevĂ©s szappannal vagy nĂ©lkĂŒle, Ă©s vĂ©gĂŒl fĂŒggesztve szĂĄrĂtva.
Kezelt farmerek
A legtöbb manapsĂĄg kaphatĂł farmer (sajnos) ebbe a kategĂłriĂĄba tartozik. EzekrĆl a ruhĂĄkrĂłl elmondhatĂł, hogy elĆĂĄllĂtĂĄsuk rendkĂvĂŒl környezetszennyezĆ, ugyanis rengeteg vizet hasznĂĄlnak fel hozzĂĄ. Ez aztĂĄn kĂŒlönfĂ©le vegyi anyagok kĂsĂ©retĂ©ben, a legjelentĆsebb gyĂĄrtĂł orszĂĄgokban jellemzĆen tisztĂtatlanul tĂĄvozik a termĂ©szetbe. Mindezt pusztĂĄn azĂ©rt, hogy egy koptatott, divatosnak gondolt nadrĂĄgunk legyen, amely termĂ©szetesen jĂłval kevĂ©sbĂ© tartĂłs a kezeletlen vĂĄltozatĂĄhoz kĂ©pest.
A folyamat sorĂĄn a ruhĂĄkat elĆmossĂĄk, illetve alĂĄvetik az Ășgynevezett szanforizĂĄlĂĄsnak, amitĆl az anyag kĂ©sĆbb nem fog zsugorodni. A következĆ lĂ©pĂ©sben pedig jöhet a koptatĂĄs Ă©s a fakĂtĂĄs, amihez kĂŒlönfĂ©le vegyi anyagokat is felhasznĂĄlhatnak. Ăgy szemben a nyers farmerrel â mely alapvetĆen mindenfĂ©le vegyszeres eljĂĄrĂĄstĂłl mentes egyszerƱ festett pamutanyag â a kezelt farmerek esetĂ©ben rengeteg energiĂĄt Ă©s vegyszert fordĂtanak arra, hogy egy sokkal gyengĂ©bb minĆsĂ©gƱ ruhadarabot megalkossanak.
Ilyen nadrĂĄgja azonban jĂł esĂ©llyel mindenkinek van, sĆt az a legvalĂłszĂnƱbb, hogy csak ilyenĂŒnk van. Fontos, hogy ezekrĆl is elmondhatĂł: egyĂĄltalĂĄn nem kell tĂșlzĂĄsba vinni a tisztĂtĂĄsukat. A New York Times cikke szerint pĂ©ldĂĄul egĂ©szen addig, amĂg egy farmer lĂĄthatĂłan nem koszos, vagy Ă©pp mi nem Ă©rezzĂŒk Ășgy, hogy tisztĂtĂĄsra szorul, valĂłban nincs szĂŒksĂ©g arra, hogy kimossuk.
Ăgy mosd a farmered!
A legelterjedtebb kezelt farmerek esetĂ©ben a következĆk szerint Ă©rdemes a tisztĂtĂĄst vĂ©gezni. Az elsĆ Ă©s legfontosabb, hogy a farmert minden esetben fordĂtsuk ki a mosĂĄshoz. Ezzel a szĂnĂ©t is vĂ©djĂŒk, Ă©s a kĂŒlsĆ szĂĄlak sem sĂ©rĂŒlnek, ami egykĂ©nt rövid Ășton ezek elvĂ©konyodĂĄsĂĄhoz Ă©s a nadrĂĄg kilyukadĂĄsĂĄhoz vezethet.
Sokkal kĂmĂ©letesebb lesz az eredmĂ©ny, ha kĂ©zzel mossuk, de legvĂ©gsĆ esetben a mosĂłgĂ©p is szĂłba jöhet. Arra minden esetben figyeljĂŒnk, hogy lehetĆleg hideg vagy langyos vĂzben törtĂ©njen a mosĂĄs! MosĂłszerbĆl a leginkĂĄbb kĂmĂ©lĆ verziĂłt vĂĄlasszuk (sötĂ©t farmer esetĂ©n a fekete Ă©s sötĂ©t ruhĂĄkhoz valĂł mosĂłszer is jĂł vĂĄlasztĂĄs lehet), kĂ©zi mosĂĄskor minimĂĄlis mosĂłszappan a legjobb. GĂ©pi tisztĂtĂĄs esetĂ©n mindig a âkĂ©zi mosĂĄstâ vagy a direkt farmerekre tervezett programot vĂĄlasszuk! ĂblĂtĂ©shez mindenkĂ©pp az ecetet vĂĄlasszuk, fĆleg akkor, ha eddig nem ezt hasznĂĄltuk! Az ecet segĂt fixĂĄlni a farmer szĂnĂ©t adĂł festĂ©kanyagokat.
A szĂĄrĂtĂĄs minden esetben lĂłgatva törtĂ©njen, gĂ©pi mosĂĄskor mĂ©g vĂ©letlenĂŒl se hagyjuk, hogy a gĂ©p centrifugĂĄzza a farmerĂŒnket! A lĂłgatĂĄssal az anyag fel tudja venni eredeti formĂĄjĂĄt. A szakĂ©rtĆk azt javasoljĂĄk, hogy szĂĄrĂtĂłgĂ©pet soha ne hasznĂĄljunk, mert nagyon megviseli az anyagot.
A farmerek környezeti terhelése
Azt mĂĄr tudjuk egy ideje, hogy a divatipar ökolĂłgiai lĂĄbnyoma ĂłriĂĄsi. SzĂ©n-dioxidbĂłl pĂ©ldĂĄul többet bocsĂĄt ki, mint a repĂŒlĂ©s Ă©s a hajĂłzĂĄs egyĂŒttvĂ©ve. A fent mĂĄr emlĂtett vĂzhasznĂĄlat szintĂ©n elkĂ©pesztĆ mĂ©reteket ölt. A ruhaipar a globĂĄlis ipari vĂzszennyezĂ©s 20%-ĂĄĂ©rt felelĆs. Az ENSZ szerint egyetlen farmer elĆĂĄllĂtĂĄsĂĄhoz nagyjĂĄbĂłl 7500 liter vĂzre van szĂŒksĂ©g a gyapot megtermelĂ©sĂ©tĆl odĂĄig, hogy a termĂ©k a boltok polcaira kerĂŒl. Hogy ezt az adatot kontextusba helyezzĂŒk: ez nagyjĂĄbĂłl annyi vĂz, amennyit egy ember majdnem 11 Ă©v alatt iszik meg.
Az alapanyag megtermelĂ©sĂ©n, a szĂĄllĂtĂĄson Ă©s a gyĂĄrtĂĄson tĂșl pedig ott van maga a hasznĂĄlat, illetve a mosĂĄs. AzĂ©rt Ă©rdemes a fenti tippeket megfontolni Ă©s valĂłban ritkĂĄn mosni a farmerĂŒnket, mert Ăgy egyfelĆl ritkĂĄbban kell majd Ășjat vĂĄsĂĄrolnunk (fontoljuk meg egyĂ©bkĂ©nt a hasznĂĄlt farmer vĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt is), mĂĄsfelĆl a mosĂĄssal is kevĂ©sbĂ© terheljĂŒk a környezetet. Egy 2020-ban megjelent kutatĂĄs szerint egy farmer egyetlen ĂĄtlagos gĂ©pi mosĂĄs sorĂĄn 56 ezer mikroszĂĄlat bocsĂĄt ki magĂĄbĂłl, mĂ©g akkor is, ha kizĂĄrĂłlag termĂ©szetes anyagbĂłl kĂ©szĂŒlt.
Ăpp ezĂ©rt figyeljĂŒnk oda arra, hogy mikĂ©nt mosunk, Ă©s tĂ©nyleg csak akkor mossunk, ha mĂĄr feltĂ©tlenĂŒl muszĂĄj!