FarmertisztĂ­tĂĄs? Csak fenntarthatĂłan!

FarmertisztĂ­tĂĄs? Csak fenntarthatĂłan!
FarmertisztĂ­tĂĄs? Csak fenntarthatĂłan!

Van egy ruhadarabom, amellyel rendszeresen gondban vagyok. Az csak egy dolog, hogy az alkatom valamiĂ©rt hiĂĄnyzik a farmertervezƑk mĂ©retskĂĄlĂĄjĂĄrĂłl, ezĂ©rt igazi vesszƑfutĂĄs a megfelelƑ nadrĂĄgok megtalĂĄlĂĄsa. De mĂ©g ha meg is talĂĄlom, akkor se vagyok kinn a vĂ­zbƑl: a mai napig nem tudom, hogyan kellene tisztĂ­tani. ÁltalĂĄban egymĂĄsnak szögesen ellentmondĂł informĂĄciĂłkkal talĂĄlkozom. EzĂ©rt is döntöttem Ășgy, hogy egyszer Ă©s mindenkorra utĂĄnajĂĄrok a kĂ©rdĂ©snek, hogy ezentĂșl senki szĂĄmĂĄra ne okozzon fejfĂĄjĂĄst, hogyan kell a farmert tisztĂ­tani! A tĂ©ma mĂĄr csak azĂ©rt is igen aktuĂĄlis, mert becslĂ©sek szerint a vilĂĄgon Ă©lƑ emberek több mint fele farmert hord.

Egyes forrĂĄsok szerint a farmert mĂĄr az 1400-as Ă©vekben ismertĂ©k EurĂłpĂĄban. Elterjedt elnevezĂ©sei is innen szĂĄrmazhatnak. A francia „blue de GĂȘnes” (genovai kĂ©k) a „jeans”, mĂ­g a farmerszövetre utalĂł „denim” szĂł a „de NĂźmes” (nĂźmes-i) kifejezĂ©sbƑl szĂĄrmazhat. A ruhadarab vĂ©gĂŒl mĂ©gis az EgyesĂŒlt ÁllamokbĂłl indult vilĂĄghĂłdĂ­tĂł ĂștjĂĄra a 19. szĂĄzad mĂĄsodik felĂ©ben. A koncepciĂł azĂłta sem sokat vĂĄltozott, divathullĂĄmok jöttek Ă©s mentek, de a farmer – többĂ©-kevĂ©sbĂ© – ĂĄllandĂł maradt, Ă©s ma is megkerĂŒlhetetlen alapdarabnak szĂĄmĂ­t.

nƑk farmerben

Nem mindegy, milyen farmered van!

Raw denim, azaz nyers farmer

NagyjĂĄbĂłl az 1960-as Ă©vekig minden farmer az Ășgynevezett raw denim, avagy a nyers farmer kategĂłriĂĄba tartozott. EzekrƑl azt kell tudni, hogy a festĂ©s utĂĄn nem mostĂĄk vagy koptattĂĄk Ƒket, a vĂĄsĂĄrlĂłk ropogĂłsan merev ruhadarabokat vĂĄsĂĄroltak. A nadrĂĄgok (vagy Ă©pp dzsekik) a hasznĂĄlat sorĂĄn idomultak hozzĂĄ viselƑjĂŒkhöz, a megjelenƑ kopĂĄsok pedig minden darabot egyedivĂ© tettek. Ilyen farmereket ma is lehet kapni, sƑt egyre jobban visszajönnek a divatba, mĂĄr csak azĂ©rt is, mert a hozzĂĄjuk kapcsolĂłdĂł környezetterhelĂ©s – a gyĂĄrtĂĄs sorĂĄn jellemzƑ alacsonyabb vĂ­zfelhasznĂĄlĂĄs miatt – jĂłval kisebb, mint a mĂĄra mindent eluralĂł kezelt, koptatott farmerek esetĂ©ben.

A raw denim farmerek tisztĂ­tĂĄsa a legbonyolultabb Ă©s a legegyszerƱbb is egyben. Ezeket a darabokat ugyanis sokak szerint egyĂĄltalĂĄn nem kell mosni, legalĂĄbbis nagyon-nagyon ritkĂĄn. A Levi’s vezĂ©rigazgatĂłja egyenesen azt mondja, hogy „soha nem szabad kimosni egy farmert”. A tisztĂ­tĂĄsi tippek között gyakorta megjelenik a foltok nedves ruhĂĄval valĂł ĂĄttörlĂ©se. A szagtalanĂ­tĂĄs pedig szintĂ©n megoldhatĂł mosĂłgĂ©p nĂ©lkĂŒl: elĂ©g a farmert kiakasztani egy szeles Ă©s napos helyre.

Az egyik ismert raw denim mĂĄrka, a San Francisco-i Tellason ezt a szöveget bĂ©lyegzi nadrĂĄgjai belsƑ zsebeire: „Nem mostuk ki ezt a farmert, Ă©s neked sem kellene. Ha mĂ©gis muszĂĄj, fordĂ­tsd ki, mosd ki hideg vĂ­zben nagyon kevĂ©s szappannal, Ă©s felfĂŒggesztve szĂĄrĂ­tsd!”

Ha pedig attĂłl tartunk, hogy mosĂĄs nĂ©lkĂŒl a gatyĂĄnk a fertƑzĂ©sek melegĂĄgya lesz, megnyugodhatunk. KorĂĄbban több kutatĂĄs is arrĂłl szĂĄmolt be, hogy sem a mosĂĄs, sem a több hĂłnapos hordĂĄs nem befolyĂĄsolta Ă©rdemben a baktĂ©riumtenyĂ©szet nagysĂĄgĂĄt. Ez megmaradt a nĂ©gyzet-centimĂ©terenkĂ©nti 8500–10000 baktĂ©rium szintjĂ©n. Az tehĂĄt kijelenthetƑ, hogy a mosĂĄs mellƑzĂ©sĂ©nek egĂ©szsĂ©gĂŒgyi kockĂĄzatai aligha vannak.

farmerek szĂĄradnak
Egyesek szerint a napra sem érdemes kitenni a farmert, mert kiszívhatja a színét

Ha mĂ©gis eljön a mosĂĄs ideje, akkor a legjobb, amit tehetĂŒnk, ha követjĂŒk a fent idĂ©zett tanĂĄcsot: kifordĂ­tva, hideg vĂ­zben, kevĂ©s szappannal vagy nĂ©lkĂŒle, Ă©s vĂ©gĂŒl fĂŒggesztve szĂĄrĂ­tva.

Kezelt farmerek

A legtöbb manapsĂĄg kaphatĂł farmer (sajnos) ebbe a kategĂłriĂĄba tartozik. EzekrƑl a ruhĂĄkrĂłl elmondhatĂł, hogy elƑállĂ­tĂĄsuk rendkĂ­vĂŒl környezetszennyezƑ, ugyanis rengeteg vizet hasznĂĄlnak fel hozzĂĄ. Ez aztĂĄn kĂŒlönfĂ©le vegyi anyagok kĂ­sĂ©retĂ©ben, a legjelentƑsebb gyĂĄrtĂł orszĂĄgokban jellemzƑen tisztĂ­tatlanul tĂĄvozik a termĂ©szetbe. Mindezt pusztĂĄn azĂ©rt, hogy egy koptatott, divatosnak gondolt nadrĂĄgunk legyen, amely termĂ©szetesen jĂłval kevĂ©sbĂ© tartĂłs a kezeletlen vĂĄltozatĂĄhoz kĂ©pest.

A folyamat sorĂĄn a ruhĂĄkat elƑmossĂĄk, illetve alĂĄvetik az Ășgynevezett szanforizĂĄlĂĄsnak, amitƑl az anyag kĂ©sƑbb nem fog zsugorodni. A következƑ lĂ©pĂ©sben pedig jöhet a koptatĂĄs Ă©s a fakĂ­tĂĄs, amihez kĂŒlönfĂ©le vegyi anyagokat is felhasznĂĄlhatnak. Így szemben a nyers farmerrel – mely alapvetƑen mindenfĂ©le vegyszeres eljĂĄrĂĄstĂłl mentes egyszerƱ festett pamutanyag – a kezelt farmerek esetĂ©ben rengeteg energiĂĄt Ă©s vegyszert fordĂ­tanak arra, hogy egy sokkal gyengĂ©bb minƑsĂ©gƱ ruhadarabot megalkossanak.

Ilyen nadrĂĄgja azonban jĂł esĂ©llyel mindenkinek van, sƑt az a legvalĂłszĂ­nƱbb, hogy csak ilyenĂŒnk van. Fontos, hogy ezekrƑl is elmondhatĂł: egyĂĄltalĂĄn nem kell tĂșlzĂĄsba vinni a tisztĂ­tĂĄsukat. A New York Times cikke szerint pĂ©ldĂĄul egĂ©szen addig, amĂ­g egy farmer lĂĄthatĂłan nem koszos, vagy Ă©pp mi nem Ă©rezzĂŒk Ășgy, hogy tisztĂ­tĂĄsra szorul, valĂłban nincs szĂŒksĂ©g arra, hogy kimossuk.

Így mosd a farmered!

A legelterjedtebb kezelt farmerek esetĂ©ben a következƑk szerint Ă©rdemes a tisztĂ­tĂĄst vĂ©gezni. Az elsƑ Ă©s legfontosabb, hogy a farmert minden esetben fordĂ­tsuk ki a mosĂĄshoz. Ezzel a szĂ­nĂ©t is vĂ©djĂŒk, Ă©s a kĂŒlsƑ szĂĄlak sem sĂ©rĂŒlnek, ami egykĂ©nt rövid Ășton ezek elvĂ©konyodĂĄsĂĄhoz Ă©s a nadrĂĄg kilyukadĂĄsĂĄhoz vezethet.

Sokkal kĂ­mĂ©letesebb lesz az eredmĂ©ny, ha kĂ©zzel mossuk, de legvĂ©gsƑ esetben a mosĂłgĂ©p is szĂłba jöhet. Arra minden esetben figyeljĂŒnk, hogy lehetƑleg hideg vagy langyos vĂ­zben törtĂ©njen a mosĂĄs! MosĂłszerbƑl a leginkĂĄbb kĂ­mĂ©lƑ verziĂłt vĂĄlasszuk (sötĂ©t farmer esetĂ©n a fekete Ă©s sötĂ©t ruhĂĄkhoz valĂł mosĂłszer is jĂł vĂĄlasztĂĄs lehet), kĂ©zi mosĂĄskor minimĂĄlis mosĂłszappan a legjobb. GĂ©pi tisztĂ­tĂĄs esetĂ©n mindig a „kĂ©zi mosĂĄst” vagy a direkt farmerekre tervezett programot vĂĄlasszuk! ÖblĂ­tĂ©shez mindenkĂ©pp az ecetet vĂĄlasszuk, fƑleg akkor, ha eddig nem ezt hasznĂĄltuk! Az ecet segĂ­t fixĂĄlni a farmer szĂ­nĂ©t adĂł festĂ©kanyagokat.

farmermosĂĄs
Ha tudjuk, inkĂĄbb kĂĄdban mossuk a farmert, kifordĂ­tva!

A szĂĄrĂ­tĂĄs minden esetben lĂłgatva törtĂ©njen, gĂ©pi mosĂĄskor mĂ©g vĂ©letlenĂŒl se hagyjuk, hogy a gĂ©p centrifugĂĄzza a farmerĂŒnket! A lĂłgatĂĄssal az anyag fel tudja venni eredeti formĂĄjĂĄt. A szakĂ©rtƑk azt javasoljĂĄk, hogy szĂĄrĂ­tĂłgĂ©pet soha ne hasznĂĄljunk, mert nagyon megviseli az anyagot.

A farmerek környezeti terhelése

Azt mĂĄr tudjuk egy ideje, hogy a divatipar ökolĂłgiai lĂĄbnyoma ĂłriĂĄsi. SzĂ©n-dioxidbĂłl pĂ©ldĂĄul többet bocsĂĄt ki, mint a repĂŒlĂ©s Ă©s a hajĂłzĂĄs egyĂŒttvĂ©ve. A fent mĂĄr emlĂ­tett vĂ­zhasznĂĄlat szintĂ©n elkĂ©pesztƑ mĂ©reteket ölt. A ruhaipar a globĂĄlis ipari vĂ­zszennyezĂ©s 20%-ĂĄĂ©rt felelƑs. Az ENSZ szerint egyetlen farmer elƑállĂ­tĂĄsĂĄhoz nagyjĂĄbĂłl 7500 liter vĂ­zre van szĂŒksĂ©g a gyapot megtermelĂ©sĂ©tƑl odĂĄig, hogy a termĂ©k a boltok polcaira kerĂŒl. Hogy ezt az adatot kontextusba helyezzĂŒk: ez nagyjĂĄbĂłl annyi vĂ­z, amennyit egy ember majdnem 11 Ă©v alatt iszik meg.

Az alapanyag megtermelĂ©sĂ©n, a szĂĄllĂ­tĂĄson Ă©s a gyĂĄrtĂĄson tĂșl pedig ott van maga a hasznĂĄlat, illetve a mosĂĄs. AzĂ©rt Ă©rdemes a fenti tippeket megfontolni Ă©s valĂłban ritkĂĄn mosni a farmerĂŒnket, mert Ă­gy egyfelƑl ritkĂĄbban kell majd Ășjat vĂĄsĂĄrolnunk (fontoljuk meg egyĂ©bkĂ©nt a hasznĂĄlt farmer vĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt is), mĂĄsfelƑl a mosĂĄssal is kevĂ©sbĂ© terheljĂŒk a környezetet. Egy 2020-ban megjelent kutatĂĄs szerint egy farmer egyetlen ĂĄtlagos gĂ©pi mosĂĄs sorĂĄn 56 ezer mikroszĂĄlat bocsĂĄt ki magĂĄbĂłl, mĂ©g akkor is, ha kizĂĄrĂłlag termĂ©szetes anyagbĂłl kĂ©szĂŒlt.

Épp ezĂ©rt figyeljĂŒnk oda arra, hogy mikĂ©nt mosunk, Ă©s tĂ©nyleg csak akkor mossunk, ha mĂĄr feltĂ©tlenĂŒl muszĂĄj!

search icon