Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2021-es évértékelője
A magyarországi ökológiai művelésű területek mérete az elmúlt öt évben megduplázódott, az előállított bioélelmiszerek piaca ugyanezen idő alatt 30%-kal bővült Európában. A környezet-egészségügyi előnyök mellett egyre növekvő az ágazat gazdasági jelentősége, miközben az ökoterületek bővülésével fokozódik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás jelentősége. Komoly szerep jut a gazdák aktív részvételével működő innovációs hálózatoknak, és egyre több biotermék részesül a fogyasztók és a magyar gasztronómia elismerésében.
Magyarország az ökológiai gazdálkodásba bevont területek arányát tekintve már az európai középmezőnybe tartozik. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint az egy év alatt elért területbővülést tekintve a 10. helyen vagyunk a legdinamikusabban növekvő ökoterületű országok világrangsorában. Hasonlóan rangos helyen állunk az ökológiai gyümölcstermesztésben: abszolút területnagyság alapján Magyarország a világ 12. legnagyobb bio gyümölcsültetvény területtel rendelkező országa. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) – hazánk legnagyobb biogazdálkodást kutató intézményeként – a dinamikus növekedés, a támogatási rendszerek bővülése és az EU ambiciózus törekvései kapcsán, 2021-es évértékelőjében arra hívja fel a figyelmet, hogy az ökoterületek bővülésével a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás szerepe egyre inkább felértékelődik.
Erősödő kutatási hálózat
Az ÖMKi folyamatosan fejlődő On-farm kutatási hálózatában, több mint száz termelői partner bevonásával, összesen tizenkét mezőgazdasági és állattenyésztési területen folytak kísérletek 2021-ben a biogazdálkodás fejlesztésére, valamint a fenntartható mezőgazdaság legjobb gyakorlatainak terjesztésére. A tízéves évfordulóját ünneplő kutatóintézet szakmai tudástára egyre népszerűbb a profi és a hobbi biokertész körökben egyaránt, Youtube videotáruk csaknem 170 hasznos kisfilmmel várja az érdeklődőket.
Tájfajta biotermékek térnyerése
A biotermelés 2021-ben is egyre több kiváló magyar alapanyaghoz juttatta a hazai fogyasztókat és a magyar gasztronómiát. Az idők során már bizonyított, egészséges és ízletes termények között vannak az ÖMKi tájfajta paradicsomai. Hasonló kulcsszerephez juthatnak a jövőben azok a tájfajta bio lisztek, amelyek az ÖMKi ősgabona kutatásainak eredményeként néhány héten belül a boltok polcaira kerülnek.
Tavaly már a legkisebb kertészek, az óvodás gyerekek is nevelgethették a tájfajta paradicsompalántákat: az Ovikert Program és a Felelős Gasztrohős bevonásával az ÖMKi országszerte több mint 30 óvodába juttatta el palánta felajánlásait. Az öko paradicsompalánták sikerét 2021-ben két új elismerés dicsérte: év elején ötödik helyen végeztek az 55 Highlights of Hungary jelölt, azaz a legkiválóbb hazai kezdeményezéseket bemutató projektek között, októberben pedig az agrárszakma elismerését, az OMÉK Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban kitüntető címet nyerték el.
Az elmúlt év újabb eredményeket hozott az ökobúza kutatások területén is. A Vetőmag Szövetség és Terméktanáccsal együttműködésben,országos ökobúza fajtakísérletek keretében hét helyszínen, összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek eredményesen a kutatók kisparcellás fajtateszt-hálózatban. Az ökobúza fajtatesztek az ÖMKi már évek óta futó On-farm tesztjeivel kiegészülve segítik az ökogazdákat abban, hogy a számukra legmegfelelőbb fajtát választhassák ki a jövőben.
Stratégiai irányok és célkitűzések itthon és Európában
Az ÖMKi ügyvezetőjének alelnöki tisztsége az ökológiai gazdálkodási mozgalmak európai ernyőszervezetében, a több mint kétszáz tagszervezetet számláló IFOAM Organics Europe-ban 2021-ben már hidat képezett a zöldítés útján eltérő alaphelyzetből induló kelet-közép európai országok és a nyugati tagállamok hagyományosan erős ökológiai érdekképviselete között. Szem előtt tartva hazánk fenntarthatósági és versenyképességi szempontjait, 2021-ben az ÖMKi aktívan részt vett a nemzetközi stratégiaalkotási folyamatokban, itthon pedig jelentős szerepet vállalt aNemzeti Ökogazdálkodási Cselekvési Terv 2021-2027 kidolgozásában. A hazai cselekvési terv 2027-ig 10%-os területarányt irányoz elő az ökológiai termesztésbe vont területek méretét tekintve, miközben a biotermények hazai piacbővülésére is meghatároz célértékeket. Így például a közétkeztetésben felhasznált bio alapanyagok tekintetében is ambiciózus célokat tűz ki. A hazai bioélelmiszer forgalom növekedésének nyomon követése érdekében előirányozza a piaci adatok gyűjtését és egy információs platformot létrehozását.
Forrás (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet)
Kép forrás (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet)