Az ételízesítők is sorra kerültek a Szupermenta termékteszt programban, mely során 35 terméket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.
27 ételízesítőnél fordultak elő jelölési hibák, továbbá a hatóság öt, zellert is tartalmazó ételízesítőt kivont a forgalomból, mert a csomagoláson nem jelölték az allergén jelenlétét.
Ennek alapján a hellovidek.hu portál utánajárt, hogy miért jobb, ha ételízesítőinket, fűszereinket, mi, magunk készítjük el. Megtudhatjuk azt is, hogy miként készíthetjük el ezeket a keverékeket, ha ízletes és egészséges fűszereket szeretnénk ételeinkhez adni.
Ha már odafigyelünk arra, hogy mit és hol vásárolunk, ha megfelelő egyensúlyban fogyasztjuk a húsokat és a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor a következő lépés lehet a fűszerekre való odafigyelés.
Ha szeretnénk egészségesen étkezni, és minimalizálni az egészségtelen összetevőket tartalmazó, alapanyagok bevitelét, akkor érdemes a fűszerespolcunkat is átnézni. Ezek a termékek sok esetben tartalmaznak tartósítószereket, túlzott sómennyiséget és egyéb kevésbé egészséges adalékokat.
Hogyan tároljuk és adagoljuk saját készítésű fűszereinket?
Légmentesen záródó edénybe kell tennünk őket. Ügyeljünk arra, hogy a fűszereket a kamrában, szekrényben vagy a fűszeres fiókban tároljuk, hogy távol tartsuk őket a fénytől.
Ezek a keverékek több hónapig is eltarthatók, az elkészítéshez használt fűszerek frissességétől függően. Mivel a fűszerek gyakran leülepednek az üveg aljára, használat előtt alaposan rázzuk össze őket.
Az általános szabály az, hogy körülbelül 2 evőkanál fűszerkeveréket használjunk minden kiló húshoz.
Ha kedvet kaptunk az otthoni fűszerkészítéshez, az eredeti cikk több receptet is kínál ehhez.
(Forrás: hellovidek.hu Kép: pexels.com)