fbpx
Hamarosan Afrika is jelentős szén-dioxid kibocsátóvá léphet elő

A kontinens villamosenergia-igénye folyamatosan emelkedőben van, az áramtermelés 2030-ra megduplázódik és egyelőre nem látni, hogy a fosszilis energiaforrásokat mikor válthatják fel nagyobb mennyiségben a megújulók.

Az Oxfordi Egyetem kutatói által publikált tanulmány arra mutat rá, hogy bár Afrika hatalmas tartalékokkal rendelkezik a megújuló energiaforrások terén, a szakmai várakozásokkal szemben a közeljövőben még nem lesz képes ezeket nagyobb arányban kiaknázni.

A tanulmány jóslata szerint 2030-ban az összes megtermelt áram kétharmadát továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok adhatják majd, míg például a vízerőművek részaránya csupán 18% lesz, a többi megújuló pedig a 10%-ot sem érheti el.

A földrész országai elsősorban gazdasági lehetőségeik szerint differenciálódnak az energiatermelés terén. A jelentősebb gazdasági mozgástérrel rendelkező Dél-Afrikai Köztársaság például a kontinens várható napenergia termelésének 40%-át adhatja majd, ugyanígy a szintén jobb módú Namíbia energiatermelésének 70%-át szeretné alternatív forrásokból fedezni az évtized végére, míg számos szegényebb országban saját büdzséből aligha várhatóak megújulókat érintő beruházások.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(esi-africa)

search icon