Hogy kapcsolódik egy pénzintézet a fenntarthatósághoz?

Pénzintézetek és a fenntarthatóság? Az igazat megvallva még nem igazán értjük, hogyan is lehetnek zöldek a bankok, és hogy mi köze van egymáshoz ennek a két fogalomnak.

Ez olvasható ki a Magyar Bankholding fiatalok pénzügyekhez való viszonyát vizsgáló kutatásból is. Bár úgy gondolták, hogy a klasszikus nagyvállalatoknak komoly szerepük van a környezetszennyezésben, és felelősséggel tartoznak, de a bankokat mégsem sorolták ide a válaszadók.

Pedig pénzintézetek biztosítják a fedezetet a legtöbb beruházásra, és bizony a beruházások között nem egy környezetszennyező található. Amikor betesszük a megtakarításunkat a bankba, és kiválasztunk egy tetszőleges kamatozású konstrukciót, nem árt tudni, hogy abban az adott csomagban mennyi a zöld, és mennyi a környezetszennyező beruházás.

A re-plastic kártyánál jóval több a zöld bankolás!

A válaszadók alig fele hallott a zöld bankolásról, és aki hallott róla, annak is általános fogalmak ugrottak be róla, mint például „környezettudatos”, „környezetbarát”, „fenntartható”. Szemléletes, hogy a fenntartható bankolás eszközeinek még a fiatalok is a re-plastic bankkártyát és nyomtatópapír-használat csökkentését gondolják.

Pedig gyakran – ha nem is tudatosan – más fenntartható megoldásokat választanak. Jó példa erre a fintech megoldások terjedése – a megkérdezettek 26 százaléka használ ilyen szolgáltatást. Ezek egyszerűbb digitális megoldások, amelyeknek nyilvánvalóan van fenntarthatósági vetületük, többnyire mégis kedvező áruk és a kényelem miatt veszik igénybe őket.

Támogatott tartalom. A cikket a Magyar Bankholding megbízásából a Greendex szerkesztősége készítette.

search icon