Hogyan menthető meg egy pusztuló folyó?
Hogyan menthető meg egy pusztuló folyó?

Az Emscher egy keskeny, barna szennyvízcsík volt, amelyet magas gátak vettek körül, és táblák figyelmeztettek a szennyezésre, gyakran mérföldekről is érezni lehetett a szagát. Lehetetlennek tűnt, hogy egy ilyen pöcegödör valaha is újra tiszta folyóvá váljon, de mégis így lett. Az Emscher tanulságai reményt adnak arra, hogy megfelelő intézkedésekkel az Odera folyó is újra virágozhat.

Az Obera folyó a Cseh Köztársaságban kezdődik és Lengyelországon keresztül folyik, természetes határt alkotva Németországgal, mielőtt a Balti-tengerbe ömlene. Tavaly nyáron a folyó valóban disztópikus látványt nyújtott, a katasztrófa csúcspontján óránként fél tonna haltetem úszott át az Oderán. A szakértők becslése szerint legalább 15 évre lesz szükség a helyreállításhoz, miután a mérgező algavirágzás megtizedelte a hal- és kagylóállományt.

Németország nyugati részén folyik az Emscher, a Rajna egyik mellékfolyója. Ez a folyó az élő bizonyíték arra, hogy még a legszennyezettebb folyók is elérhetnek jobb napokat

– írja cikkében a Euronews.

A 20. század közepén az Emschert az ország legpiszkosabb folyójának tartották. Az ipari és a háztartási szennyvíz egyaránt egy nyitott, föld feletti csatornába folyt. Az 1980-as évek azonban változások jöttek. A bányászat visszaszorult a régióban, és felmerült a föld alatti csatorna ötlete, mivel így kevésbé kellett aggódni a földmozgások, a csőtörések és a talajvízszennyezés miatt. Több évtized alatt lépésről lépésre földalatti csatornarendszer és négy nagy szennyvíztisztító telep épült. A betonpadlót felbontották, és természetes folyómedret alakítottak ki. Folyami tájak és árterek jöttek létre, amelyek növelik a biológiai sokféleséget.

Eközben az Oderán jelenleg 23 duzzasztómű található, amelyek akadályozzák a halak vándorlását, és több állóvizet hoznak létre, ahol mérgező algák fejlődhetnek. Több független jelentés, többek között a Lengyel Tudományos Akadémia, a Lengyel Hidrobiológusok Szövetsége és a WWF által készített jelentés is megerősíti, hogy az Odera túlszabályozása megfosztotta a folyót természetes rugalmasságától.

Az Odera tízszer hosszabb, mint az Emscher, és nem valószínű, hogy valaha is visszatér a korábbi állapotába. Az Odera már átalakult, ezért innovatív megoldásokat kell keresnünk. A természetalapú megoldások éppen ilyenek. Ezek technikai intézkedéseket tartalmaznak, de a természet határozza meg őket.

Teret kell adunk a folyóknak, távolabbra kell helyezzük a gátakat, és olyan zöldterületeket kell létrehoznunk, amelyek több funkciót is betölthetnek. A tudósok azt mondják, hogy az Odera ökoszisztémájának visszaépítése egy egészséges ellenőrzési, felügyeleti és gazdálkodási rendszer nélkül, valamint a tudósok és a társadalom szélesebb rétegeinek bevonása nélkül nem fog sikerülni.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon