Így használják újra a műanyagot Afrikában
Így használják újra a műanyagot Afrikában

A 29 éves kenyai Nzambi Matee megelégelte azt, hogy az utcákat mindenütt az egyszerhasználatos műanyagok borítják, ezért elkezdett azzal kísérletezni, hogy miképp tudná őket újrahasznosítani. Így született meg a műanyagtégla.

Matee először édesanyja kertjében berendezett laborjában kísérletezett, az olvasztott műanyaghoz homokot kezdett keverni. A munka akkor kapott lendületet, amikor ösztöndíjat kapott a Colorado Boulder Egyetemre, ahol professzionális eszközökkel finomíthatta módszerét.

Mára Gjenge Makers nevű cégével már több mint 20 tonna műanyagot újrahasznosított és 112 embernek tud munkát biztosítani. A texturált felületű téglái térkőként funkcionálnak és mivel az alapanyag beszerzését a helyi hulladéklerakóból akár ingyen is meg tudja oldani, így a végterméket is olcsón tudja adni, melyet így iskolák és szegényebbek is meg tudnak fizetni.

A műanyaggal visszaélünk és rosszul használjuk. Óriási lehetőségeket ad, de az utóélete sokszor katasztrofális.

-mondja a feltaláló

A térkövek egyébként nagyon strapabíróak, keményebbek a betonnál és 350 fok feletti az olvadáspontjuk, így még az afrikai napsütés sem tehet bennük kárt. Matee célja, hogy idővel az egész kontinensre kiterjessze tevékenységét, mert sajnos a legtöbb helyen problémát jelent a műanyaghulladék.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(designboom) Fotók: gjenge makers

search icon