Így segíthetik a robotok az élelmiszerpazarlás csökkentését

Így segíthetik a robotok az élelmiszerpazarlás csökkentését
Így segíthetik a robotok az élelmiszerpazarlás csökkentését

A robotok által végzett intelligens élelmiszer-kezelés növelheti a termelékenységet és csökkentheti a hulladékot a termelési láncban.

Évente világszerte 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba a gyártás során. Az ötmillió lakosú Norvégia évente 320 000 tonnát dob ki. A tudósok szerint ennek egyik fő oka az intelligens és rugalmas élelmiszer-kezelési és -feldolgozási technológiák hiánya.

A jelenlegi élelmiszer-előállítási módszerek olyan rendszereken alapulnak, amelyek nehezen tudják kezelni az élelmiszer-alapanyagok szerkezetének és alakjának eltéréseit, ezért több és jobb automatizált rendszerre van szükség, amelyek javíthatják az élelmiszer felhasználásának mértékét. A SINTEF, egy norvég kutatóintézet kutatócsoportja pontosan ezt vizsgálja az iProcess nevű projekt keretében. A kutatók mind a mezőgazdasági, mind a tenger gyümölcsei ágazatban működő vállalatokkal szoros együttműködésben olyan új ismereteket és robottechnológiákat dolgoztak ki, amelyek segítenek megoldani az élelmiszerpazarlás problémáját a termelési láncban.

Számos élelmiszer-feldolgozási feladat során puha élelmiszereket és más, méretükben és alakjukban nagymértékben eltérő nyersanyagokat kell kezelni. Ez a változatosság megnehezítette ezen folyamatok mechanikus rendszerekkel történő automatizálását. Ahhoz, hogy a robotok ezeken a területeken hasznosak legyenek, el kell sajátítaniuk az olyan termékek, mint a hús, a hal és a tenger gyümölcsei kezeléséhez és feldolgozásához szükséges összetett tapintási képességet. A SINTEF kutatócsoportja olyan robottechnológiát fejlesztett ki, amely 3D-s látás segítségével látó „szemekkel”, mesterséges intelligencián alapuló „aggyal” és tapintásérzékeny „kezekkel” rendelkezik, amelyek képesek manipulálni az élelmiszereket.

Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik számunkra, hogy megtanítsuk a robotoknak a feladatspecifikus intelligenciát, amely elég jó ahhoz, hogy automatikusan elvégezze az olyan műveleteket, mint a megragadás. A projekt keretében kifejlesztett robottechnológiával sikerült valami egészen újszerűt elérni, mivel a robot ügyesen kezeli a puha és hajlékony élelmiszereket, például a halat, a zöldségeket és a gyümölcsöket, amelyek mérete, alakja és textúrája változó.

mondja Ekrem Misimi, a SINTEF Ocean vezető kutatója.

Per Berg, egy jelentős norvég élelmiszer-előállító, a Nortura innovációs igazgatója szerint a húst és más puha nyersanyagokat érzékenyen manipulálni képes robotok versenyelőnyt jelenthetnek a norvég élelmiszer-előállítási ágazat számára. Ideális esetben szerinte a robotoknak és az embereknek együtt kellene dolgozniuk. Misimi pedig úgy véli, hogy a rugalmas robotizált automatizálási rendszerek versenyelőnyt biztosítanak az európai ipari ágazatnak.

(technology.org)

(fotó: sintef)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon