Közös hulladékgazdálkodási vállalatot alapít a Mol és a Budapesti Közművek
Közös hulladékgazdálkodási vállalatot alapít a Mol és a Budapesti Közművek

A Mol és a Budapesti Közművek kedden aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amely rögzíti a két társaság által közösen alapítandó új társaság létrehozásának és jövőbeni működésének fő alapelveit. A nem kötelező szándéknyilatkozat szerint az új társaság tervezetten 2023. július 1-től, az új országos hulladékgazdálkodási koncessziós modellre történő átállást követően fogja ellátni Budapest és a központi régió hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatait – írja a portfolio.hu.

A Magyar Állam még nyáron jelentette be, hogy a Mol nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot. Ennek értelmében 2023. július 1-jétől kezdve, 35 évig a Mol lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtéséért és kezeléséért. A Mol emellett az is vállalta, hogy következő 10 évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és 5 év alatt felépít egy új, évente minimum 100 000 tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt. A szerződő felek szándéka szerint az új vállalat régiókoordinátorként jövő júliustól látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat Budapesten és mintegy 50 másik településen.

Ehhez a folyamathoz kapcsolódik a ma bejelentett együttműködési szándék a Budapesti Közművekkel, miután 2022. szeptember 28-án a Budapesti Közművek feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat nélkül megszavazta a Mol és a BKM közös vállalat létrehozására vonatkozó előterjesztést. A közös vállalatnak 50-50 százalékos tulajdonosa lesz a BKM és a Mol.

A fővárosi hulladékgazdálkodást jelenleg ellátó eszközpark az új gazdasági társaság tulajdonába és kezelésébe kerül. Így a társaság tovább viszi a jelenlegi FKF 125 éves szakmakultúráját, az FKF egyedülálló eszközparkját és telephelyeit, valamint a jelenlegi mintegy 1300 fős szakembergárda által képviselt tudást és speciális ismereteket.

A Budapesti Közművek FKF hulladékgazdálkodási divíziója jelenleg évente mintegy 650 ezer tonna hulladék begyűjtését végzi a főváros és 10 agglomerációs település mintegy kétmillió lakosa és több tízezer vállalkozása számára. A közös vállalatban egyesülhet a két tulajdonos évtizedek óta meglévő hulladékgazdálkodási tapasztalata, a Budapesti Közművek számára hozzáférhetővé válnak azok a pénzügyi források, amelyek biztosítják a hulladékgazdálkodási vagyonelemek értéknövelő fejlesztéseit, a Mol pedig teljesíteni tudja a koncessziós pályázatban vállalt kötelezettségeit, és teljesülnek a tulajdonosok jövedelmezőségi elvárásai. Összességében, növekvő pályára állhat a fővárosi és regionális hulladékgazdálkodás, és teljesíthetők lesznek az uniós környezetvédelmi elvárások.

(Forrás: portfolio.hu)

search icon