Magyar kutatók fehérjékkel és baktériumokkal kezelnék a szennyezett talajokat
Magyar kutatók fehérjékkel és baktériumokkal kezelnék a szennyezett talajokat

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló projektben fejlesztenek ki kutatók a gyakorlatban is alkalmazható olyan oltóanyagot, amely egy esetleges talajszennyezés esetén a természet példáján, a többi között baktériumokkal tisztítja meg a területet. Az innováció a lebontó folyamatokat még hatékonyabbá teszi, ezáltal a szennyezett terület a fizikai megtisztítása után biológiailag is gyorsabban rendbe jön.

A rehabilitáció elősegítése a szakemberek számára is nehéz feladat. Viszont a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával nemrégiben létrejött kutatói összefogásnak köszönhetően remélhetőleg a decemberi szigetszentmiklósi olajszennyezéshez hasonló esetekben már egyszerűbb, gyorsabb lesz a helyreállítás.

„A projekt keretén belül két cég, a Fermentia Kft, illetve az ELGOSCAR Kft., valamint két egyetem, az ELTE és a BME dolgozik közösen azon, hogy a poliaromás szénhidrogénekkel erősen szennyezett talajokat tudjanak a későbbiekben kármenteni. Ezek a poliaromás szénhidrogének erősen mérgező, rákkeltő vegyületek, így fontos az, hogy ezektől meg tudják tisztítani a talajt” – mondta Kelemenné Nagy Kinga egyetemi adjunktus az M1 Kék Bolygó című műsorában.

(hirado.hu)

search icon