Magyar techcég menti világszerte a városok fáit
Magyar techcég menti világszerte a városok fáit

A városi növényzet digitális eszközökkel történő tervezésében és védelmében használt úttörő megoldásaiért kapott rangos környezetvédelmi díjat Szingapúrban a magyar hátterű greehill technológiai vállalat. A cég egyik kiemelkedő projektje a szingapúri városi fagazdálkodás digitalizálása volt, jelentősen javítva ezzel az urbánus erdészet hatékonyságát.

A vállalkozást Goertz Gábor és Fekete Gyula alapította 2017-ben a Szingapúri Nemzeti Parki Igazgatóság K+F-projektjeként. A növényzet egészségi állapotát robotokkal, drónokkal, mesterséges intelligenciával és adatelemzéssel vizsgáló megoldásaikkal már a világ számos országában megjelentek, a közelmúltban pedig a budapesti Népligetben is megkezdték a fák egészségi állapotának felmérését.

A vizsgálatokhoz használt jármű a Mars-járóhoz hasonló digitális szemmel van felszerelve, azonban nem életjelek után kutat, hanem a Terrestrial Laser Scanning (TLS) elnevezésű technológia segítségével a fák állományát és egészségi állapotát méri fel, minimális emberi közreműködéssel. A greehill célja, hogy fejlett digitális eszközei segítségével a városok az urbánus erdészet hatékonyságának javításával képesek legyenek a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség és az emberi életminőség javítására.

Ezek a technológiák világszerte csökkenthetik a városi fákat érintő külső – rovarkártevők, betegségek, szennyezések vagy fizikai hatások általi – kockázatokat, és megnövelhetik a fák által nyújtott ökológiai szolgáltatások értékét azzal, hogy a nagy pontosságú adatgyűjtés révén időben tudják jelezni, ha beavatkozásra van szükség a fák védelmében.

(Forrás: 24.hu)

search icon