Magyarországon is életbe lépett az EPR rendelet. Ön felkészült már? A zökkenőmentes átálláshoz nyújt segítséget az eepr.hu (x)

Magyarországon is életbe lépett az EPR rendelet. Ön felkészült már? A zökkenőmentes átálláshoz nyújt segítséget az eepr.hu (x)
Magyarországon is életbe lépett az EPR rendelet. Ön felkészült már? A zökkenőmentes átálláshoz nyújt segítséget az eepr.hu (x)

Az EPR /Extended Producer Responsibility/ az egyes termékek életciklusának teljes egészére szóló felelősségvállalást követeli meg a gyártóktól és a forgalmazóktól.

Az EPR alapelve szerint a termelőknek felelősséget kell vállalniuk a termékeik életciklusának minden szakaszáért, azaz a tervezéstől a termelésen és a forgalmazáson át, egészen a felhasználás utáni hulladékkezelésig.

A magyarországi szabályozására vonatkozó, frissen megjelent rendelet az új felelősségvállalási rendszer szerint EPR-díj megfizetésére kötelezi az érintett hazai gyártókat. Az ERP-díj hasonló elv szerint működik majd, mint a környezetvédelmi termékdíj, azonban nem helyette, hanem mellette lép életbe. A hazai EPR rendszer működtetését a MOL végzi majd, ahogy a jelenleg teljesen átalakított hulladékgazdálkodási rendszer koncessziója is a nagyvállalat kezébe kerül.

Az április 1-ével hatályosított rendelet a március 14-én megjelent Magyar Közlönyben olvasható.
Az érintett vállalatoknak szűkre szabott ideje van a felkészülésre, május 1-től kezdődően és május 31-ig meg kell történnie a gyártói, kereskedői nyilvántartásba vételnek, július 1-től pedig a rendelet szerinti működés végrehajtandó.

Kik az érintett kereskedelmi szereplők?

A körforgásos termékek gyártását, előállítását végző gazdálkodók, kereskedők, beleértve azokat is, akik ilyen jellegű termékek külföldről történő behozatalát végzik.

Melyek a körforgásos termékek?

 • csomagolószerek;
 • meghatározott egyszer használatos műanyagtermékek;
 • elektromos és elektronikus berendezések;
 • elemek és akkumulátorok;
 • gépjárművek;
 • gumiabroncs;
 • irodai papír;
 • reklámhordozó papír;
 • sütőolaj és zsír;
 • meghatározott textil termékek;
 • fabútorok.

Tekintettel arra, hogy egy teljesen új működési rendet igénylő, nyilvántartás vezetési és rendszeres fizetési kötelezettséggel terhelt jogszabályi megfelelőségi tevékenységről van szó, az érintett piaci szereplőknek célszerű szakemberek segítségével áttekinteni a vonatkozó jogszabályokat és végrehajtani az átállást.

Vállaljuk cégének EPR ügyintézését  és átfogó tanácsadást az átállást illetően. Bízzon ránk mindent!

Itt talál meg minket: eepr.hu

Kik vagyunk mi?
Komplex segítséget nyújtunk vállalkozásoknak az EPR és a hozzá kapcsolodó kötelezettségek (KT, OKIR) teljes körű és a jogszabályoknak megfelelő teljesítéséhez.


Milyen konkrét kötelezettségekkel kell számolni az ERP rendelet kapcsán?

A rendelet szabályozási keretei alapvetően átalakítják az érintett gazdasági szereplők adminisztratívműködését az alábbi kötelezettségek tekintetében:

Nyilvántartásba vételi kérelem elkészítése rendszeres adatszolgáltatás, számlazáradék alkalmazás, megőrzési kötelezettség, egyéni teljesítéssel kapcsolatos adatszolgáltatás, gyártó felelősségi díj megfizetése, a termékről nyilvántartás vezetés, átvállalásokkal kapcsolatos kötelezettségek, bejelentési / változás bejelentési kötelezettség, nyilatkozattal kapcsolatos kötelezettségek.

SEGÍTÜNK! Megvizsgáljuk, hogy az adott vállalatra/vállalkozásra, szolgáltatóra érvényesek-e a kiterjesztett gyártói felelősség előírásai. Közreműködünk a vállalkozás EPR- regisztrációjának elvégzésében és a termékdíj nyilvántartással összefüggésben a rendszer kialakításában. Elkészítjük az EPR-bevallásokat, igény esetén a KT és OKIR adatszolgáltatásokkal együtt.

fotó: Chor muang – Adobe Stocksearch icon