Megkezdődött az idei Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét

Megkezdődött az idei Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét
Megkezdődött az idei Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét

Idén nyolcadik éve rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amely iskolások százezreit vezeti be a fenntarthatóság komplex szemléletébe.

A Fenntarthatósági Témahetet minden évben a Föld napja körüli időszakban rendezik meg. Célja, hogy a klímaváltozás és az ökológiai válság kérdéseinek összefüggéseit a maga komplex valóságában mutassa be a diákoknak, így ráébresztve őket egyéni felelősségükre és azokra a lehetőségekre, ahogyan aktívan cselekedhetnek a klímaváltozás ellen.

A Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényét a Magyar Tudományos Akadémián tartották, ahol a felszólalók mellett kiosztották a Zöld Tündér-díjakat is. A Zöld Tündér-díjat olyan szakemberek, szervezetek és iskolások kapták, akik az elmúlt évben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a fenntarthatóság előmozdításában.

A Zöld Tündér díj
Fotó: Hajnal Péter, Glix AgencyA rendezvényen a díjak átadása mellett többen beszédet mondtak a Fenntarthatósági Témahét támogatói közül. Felszólalt Kisfaludy László, köznevelésért felelős helyettes államtitkár (BM), Sódar Gabriella, klímavédelmi igazgató (Kék Bolygó Alapítvány), Raisz Anikó, környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár (EM), V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, Wégner Krisztina, a MÁV Zrt. környezetvédelmi, energetikai és minőségirányítási vezetője, valamint Matolcsy Miklós, a Fenntarthatósági Témahét szervezője (PontVelem Nonprofit Kft.) is.

Matolcsy Miklós
Fotó: Hajnal Péter, Glix Agency


A témahét rengeteg fenntarthatóságról szóló programot tartogat a résztvevők számára. Ilyen a ZöldOkos kupa, mely a fenntarthatóság témakörében egyedülálló tudásverseny, vagy Áder János, volt köztársasági elnök klímatanórája, melyet idén a Zalaegerszegi SZC diákjainak részvételével tartanak meg. Illetve megrendezésre kerül egy öthetes hulladékgyűjtő verseny is, ahol általános- és középfokú iskolák vesznek részt. Ennek célja az, hogy a diákok minél több használt elemet és telefont gyűjtsenek össze.
Ezenfelül idén is indulnak pedagógusképzések, önkéntes programok és diákpályázatok is.

(Borítókép: Hajnal Péter, Glix Agency)

search icon