Mit gondolunk a klímaszorongásról? És a kecsketejről?
Mit gondolunk a klímaszorongásról? És a kecsketejről?

A héten több cikkünk is olyan témáról szólt, amely szorosan kapcsolódik az állattenyésztéshez. Írtunk a kecsketartásról és a kecsketejről, illetve a merinói gyapjúból készült ruhákról is. Ezek tárgyalása mellett fontosnak tartottuk, hogy a klímaszorongásról is ejtsünk néhány szót, hiszen itthon is voltak történések a témában.

Vegán rákolló

A növényi alapú garnéla pedig már csak a vegán hab a tortán. Ahogy néhány napja írtunk róla, a Nestlé hamarosan piacra dobja új növényi alapú termékeit, például az említett rákot, valamint a „nemtyúktojást”. Ezekkel kapcsolatban arról beszéltünk, hogy vajon mennyire jó, ha növényi alapanyagokat ízesítünk úgy, hogy állati fehérjékhez hasonló ízük legyen. Ráadásul egy tippet is megosztunk azokkal, akik tojás nélkül szeretnék érezni a tojás ízét!

Ha merinói ruháid vannak, már mosógép sem kell?

Na, ezt azért túlzásnak éreznénk. Inkább csak arra ad lehetőséget a merinói gyapjúból készült ruha, hogy ritkábban mossunk, ezzel pedig egyrészt vizet spórolhatunk, másrészt összességében kevesebb ruhára lesz szükség. Itt kell megjegyezni, hogy a podcastban tévesen hangzott el a merinói juhokkal kapcsolatos állatvédelmi probléma neve. Amikor Zsombor a „muellinget” betűzte, valójában a „mulesing”-re gondolt. Erről az egészen embertelen gyakorlatról itt nem írunk bővebben, de akit érdekel, keressen rá!

Egyre elterjedtebb jelenség a klímaszorongás

Számtalanszor kerül elő nálunk a téma, hiszen napjaink egyre elterjedtebb, egyre jelentősebb problémáját takarja. Mára a nyugati világban az emberek szemmel látható hányada küzd a klímaszorongásból fakadó félelmekkel. Egy friss nemzetközi kutatás szerint például a 16 és 25 év közötti fiatalok 60%-a nagyon vagy rendkívüli módon aggódik a klímaválság várható következményei miatt, miközben egyre többeknél felmerül az is, hogy emiatt lemondjanak a gyermekvállalásról.

search icon