Műholdról figyelték meg a sarki fényt
Műholdról figyelték meg a sarki fényt

2022 novemberének végén a Föld magnetoszférájában egy kisebb geomágneses vihar, vagyis a sarki fény jelensége volt megfigyelhető. A légkör egyik legkülső rétegében zajló geomágneses vihar jól megfigyelhető vibráló fényjáték megjelenéséhez vezetett.

A fényjáték az északi sarkkörtől délre húzódott, ahol különösen fényes volt. A jelenséget jól lehetett látni Nunavut szárazföldje és az északkelet-kanadai Hudson-öböl felett is. A sarki fényt a kutakók rögzítették is, azonban nem egy földi megfigyelőállomásról.

A fényképet 2022. november 29-én, helyi idő szerint hajnali 2:30 körül készített a NOAA-NASA Suomi NPP műholdjának infravörös képalkotó radiométer szvitje, a VIIRS

– írja cikkében a ENN.com.

A VIIRS rendelkezik egy nappali-éjszakai sávval, amely az éjszakai fényt a zöldtől a közeli infravörösig terjedő hullámhossztartományban érzékeli. A műszer különleges fényszűrési technikákat is alkalmaz az olyan jelenségek kiszűrésére, mint a városi fények, vagy a visszavert holdfény.

A földön és az űrben tartózkodó emberi megfigyelők számára a sarki fény dinamikus, színes fényjelenségként jelenik meg. A jelenség akkor keletkezik, amikor az űrből érkező gyors mozgású részecskék a Föld felső légkörében lévő oxigén- és nitrogénmolekulákkal ütköznek. Amint a gázok visszatérnek normál állapotukba, kis energiakitöréseket bocsátanak ki fény formájában. Az oxigénmolekulák és -atomok általában zöld, fehér vagy vörös színben, míg a nitrogén inkább kék vagy lila színben izzanak.

(forrás: enn.com)

search icon