Norvégia beint a klímavédelemnek
Norvégia beint a klímavédelemnek

A norvég kormány az északi-sarkköri olaj- és gázkutatási projektek felpörgetésére próbálja rábírni az energiaipari vállalatokat, sutba dobva a klímavédelmet azért, hogy megerősítse a pozícióját Európa legnagyobb gázszállítójaként, lépést tartson az energiaexportja iránti növekvő kereslettel. Oslo azzal érvel, hogy csak igyekszik fenntartani Európa energiabiztonságát azzal, hogy újabb források után kutat a Barents-tengerben.

Az energetikai tárca sürgeti a cégeket az északi-sarki feltárás fokozására. Az Equinor olaj- és gázipari óriás, valamint az ország egyik legnagyobb feltáró és kitermelő vállalata, a Vår Energi is megerősítette a CNBC-nek, hogy a tárcavezető felszólította őket az északi-sarkköri munka fokozására. Az energetikai tárca szóvivője szerint az üzenet csupán annyi volt, hogy a cégek kutassák fel az összes olaj- és gázforrást az engedélyezett területeken.

Minden követ meg kell mozgatni, hogy újabb mezőket tárjunk fel, mivel a még fel nem tárt erőforrások segíthetnek fenntartani az ország termelési szintjét

– mondta sajtójelentések szerint Terje Aasland energetikai miniszter, amikor áprilisban a térségben járt.

Az olajat és a gázt a viszonylag sekély víz alatt rejlő kontinentális talapzatból nyerik ki már több mint ötven éve. A környezetvédő szervezetek szerint ez a politika rendkívül meggondolatlan és beint a párizsi klímaegyezménynek. Frode Pleym, a Greenpeace Norway vezetője szerint Norvégiának és az olajipari vállalatoknak abba kellene hagyniuk az ukrajnai háború adta lehetőség cinikus kihasználását.

Ragnhild Waagaard, a WWF- klíma és energetikai szakértője megérti, hogy a kormányok válaszolni akarnak az energiaválságra, és a magas árak gondot jelentenek sok ember számára, de erre szerinte sem a fosszilis energia a válasz. Úgy fogalmazott, hogy az országoknak gyorsan növelniük kell a megújuló energiaforrások felhasználását és az energiahatékonyságot.

A gázinfrastruktúrát üzemeltető Gassco április közepén megjelentetett tanulmánya szerint érdemes lenne felülvizsgálni egy gázvezeték építésének lehetőségét a Barents-tenger alatt, a Vår Energi szóvivője pedig azzal érvelt, hogy a térség gond nélkül lehet kitermelési központ, mivel a természeti és időjárási körülmények ott is hasonlók a partok mentihez, ahol jelenleg a kitermelés folyik. A környezetvédőket azonban nem hatja meg az érvelés, szerintük ugyanis egy esetleges olajszivárgás katasztrófát jelentene a gazdag, de különösen sebezhető ökoszisztéma és tengeri élővilág számára.

(Forrás: vg.hu)

search icon