Az ehető tengeri csigák új faját fedezték fel japán kutatók, akik szerint a regionális biodiverzitás jobb megismerése és megértése kulcsfontosságú a környezetvédelem szempontjából.
A felfedezés abból a szempontból nem jelent újdonságot, hogy az állatot eddig is ismerték, sőt fogyasztották, azonban tudományosan korábban nem volt leírva, melyben az is közrejátszott, hogy igen hasonlított egy már ismert fajhoz, a Tegula xanthostigma.
Az új faj, mely a Tegula kusairo nevet kapta, héjának színében és kis mértékben méretében különbözik a már leírt csigáktól, de azt, hogy új faj, csak genetikai vizsgálatokkal tudták alátámasztani.
Eredményeik rámutattak a tengeri puhatestűek azonosításának és osztályozásának nehézségeire, de az is kiderült, hogy a morfológiai, az ökológiai ás a genetikai ismeretek integrálása lehet hatékony módszer a (hasonló) fajok közötti határok megtalálására.
Daishi Yamazaki, a tanulmány társszerzője
A felfedezés fontos, hiszen a két faj élőhelyhasználati szokásai némileg eltérőek, és elterjedési területük sem fedi egymást teljesen, így pedig már más szemmel lehet vizsgálni őket. Érdekesség, hogy a táplálékként kifogott tengeri csigafajok között továbbra is vannak olyanok, melyeket tudományosan még nem írtak le.
Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!
Forrás: phys.org