Rózsaszín festékkel végeznek kísérleteket a tengerparton
Rózsaszín festékkel végeznek kísérleteket a tengerparton

A folyók és torkolatok fontos szerepet játszanak az édesvíz és az olyan anyagok, mint az üledékek és szennyező anyagok part menti óceánokba való szállításában, de keveset tudunk arról, hogy ezek hogyan lépnek kölcsönhatásba a sűrűbb, sósabb és gyakran hidegebb partközeli óceáni vízzel. A PiNC kutatócsoport egy környezetbarát rózsaszín festékanyagnak a torkolatban történő kibocsátásával nyomon követheti azokat a folyamatokat, amelyek akkor játszódnak le, amikor az találkozik a hullámzónával.

Ezen a télen a San Diego-i UC Scripps Institution of Oceanography és a Washingtoni Egyetem kutatói rózsaszínű festékkel végeztek kísérletet, amely a Plumes in Nearshore Conditions, azaz PiNC címet viseli, és azt vizsgálja, hogy a kis édesvízi kiáramlások hogyan lépnek kölcsönhatásba a szörfzónával. A Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) által finanszírozott projekt a Los Peñasquitos Lagoon torkolatára és a környező partvidékre összpontosít, amely a San Diegó-i Torrey Pines State Beach and Natural Reserve területén található.

Izgatott vagyok, mert ilyen kutatást még nem végeztek, és ez egy igazán egyedülálló kísérlet. Sok különböző szakértelemmel rendelkező embert hozunk össze, úgyhogy úgy gondolom, hogy ez igazán nagyszerű eredményekkel és hatásokkal fog járni. E kísérlet eredményeit kombinálni fogjuk egy régebbi terepi vizsgálattal és számítógépes modellekkel

 – mondta Sarah Giddings, a Scripps tengerparti oceanográfusa, a PiNC tanulmányának vezetője.

A kutatók a fluoreszkáló rózsaszín festéket a szárazföldről, a tengerről és az égből követik nyomon különböző eszközökkel, többek között drónokkal, a folyótorkolatban és a szörfzónában a homokban lévő pólusokra erősített érzékelőkkel. A hullámtörésen túl a tengerfenék mentén elhelyezett számos kikötőállomás és érzékelő méri az óceáni áramlatokat és más körülményeket, például a hullámmagasságot, az árapályokat, a sótartalmat és a hőmérsékletet.

Minden festékkibocsátást úgy időzítenek, hogy az apály idején történjen, hogy a festék a torkolatból a part menti óceánba kerüljön. A kibocsátást követően a rózsaszínű festék szabad szemmel még néhány órával később is látható, és a műszerek még körülbelül 24 órán keresztül kis nyomokban kimutathatók. A festék nem mérgező, így nem jelent veszélyt az emberekre, az élővilágra vagy a környezetre.

Az ugyanezen a helyszínen végzett, a torkolat dinamikáját és a torkolat torkolatának üledékképződését vizsgáló kiegészítő adatokat a Kaliforniai Parkok és Rekreációs Minisztérium Természeti Erőforrások Osztálya, Óceánográfiai Programja finanszírozza. A kutatók minden szükséges hatóságtól engedélyt és jóváhagyást szereztek a vizsgálat elvégzéséhez.

(Forrás: today.ucsd.edu)

search icon