Szingapúrt rövidesen elboríthatja a szemét
Szingapúrt rövidesen elboríthatja a szemét

A város egyetlen hulladéklerakója 15 év múlva megtelhet, ha nem változtatnak a hulladékgazdálkodási gyakorlaton, illetve ha nem változik a lakosság tudatossága a kérdésben.

A Vice cikkéből kiderül, hogy a világ egyik legtisztább országa elsősorban azért tiszta, mert az elmúlt évtizedek kirobbanó gazdasági növekedése nyomán könnyedén meg tudnak fizetni elegendő utcaseprőt. A híresen magas bírságok is elsősorban a turistákat tartják vissza a szemeteléstől, a jómódú helyiek számára nem jelent túlzottan nagy visszatartó erőt a büntetés.

Sonny Ben Rosenthal, a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem környezetvédelmi kérdésekre szakosodott adjunktusa szerint épp az a probléma az országban, hogy túl nagy a tisztaság. Szerinte a közösséget olyan problémák tudják ösztönözni, melyek szem előtt vannak, azonban ha valamit nem látunk, nem is érzékeljük mekkora gondot jelenthet.

Az attitűd persze változhat is, ami viszont ennél is jóval nagyobb probléma, hogy a kis területű ország egyetlen hulladéklerakója 2035-re megtelhet, ha nem csökken az ország hulladéktermelése, és nem változik a hulladékok kezelése.

Az ország a műanyaghulladéknak csupán 4%-át reciklálja, az összes hulladékra vonatkozó újrahasznosítási rátája a 2018-as 22%-ról 17%-re csökkent 2019-re. Ez a mutató az EU-ban 46,4% volt 2017-ben.

Az ország kormányzata 2030-ra 30%-kal szeretné csökkenteni a lerakóba küldött hulladék mennyiségét, melyben komoly szerepet szánnak a lakossági szemléletformáló programoknak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon