Szociális naperőművek segítenek a mélyszegénység elleni küzdelemben – Podcast
Szociális naperőművek segítenek a mélyszegénység elleni küzdelemben – Podcast

A 300 leghátrányosabb helyzetű magyar település fejlesztését célozza a Felzárkózó települések program. Ennek egyik ágát az úgynevezett szociális naperőművek telepítése, illetve a köréjük font komplex, a fűtési szegénység csökkentését célzó program adja. A témáról Moravcsik Lászlóval, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat energetika szakterületi vezetőjével beszélgettünk a Holnaputánban.

Ahogy vendégem mondja, a szociális naperőművek telepítésének ötlete a szociális tűzifaprogram kapcsán merült fel. A szeretetszolgálat szakemberei elkezdték számolgatni, hogy milyen alternatív megoldások jöhetnek szóba, melyekkel ki lehet küszöbölni a tűzifához kapcsolódó negatívumokat. Utóbbiból a jó szándék ellenére is akad néhány, ahogyan ezt az adásban kifejtjük.

Az elképzelés az volt, hogy olyan módon enyhítsék a fűtési szegénységet, hogy ez a program résztvevői számára egészséges és biztonságos, környezeti és pénzügyi szempontból pedig fenntartható legyen. Ahogy a pilotprojektként megvalósult tiszabői szociális naperőmű tapasztalatai mutatják, ez maradéktalanul teljesült is.

Az adás egyik apropója a közeljövőben megrendezésre kerülő Klímasemlegesség 2050 konferencia, ahol az egyik panel épp a zöldátmenet és a társadalmi igazságosság témái köré szerveződik. A Green Policy Center által szervezett eseményen, amelyet június 3-án rendeznek meg, többek közt Moravcsik László is részt vesz majd. A regisztrációs lehetőség, illetve egyéb hasznos információk a konferenciáról a klimasemlegesseg2050.hu oldalon érhetők el.

A szociális naperőmű nem úgy működik, ahogy ezt elsőre gondolnánk. Technikai értelemben természetesen nincs különbség a naperőmű működéséhez képest: a nap süt, a panelek termelnek, az energia pedig bekerül a hálózatba. Az érdekes rész ezután jön! A szeretetszolgálat a megtermelt áramot értékesíti, a befolyó összegből pedig a programban részt vevő családok (Tiszabőn például 70 rászoruló, kisgyermekes család) támogatást kapnak, amit a fűtésre tudnak fordítani.

Minden család kap a téli hónapokra egy magas hatásfokkal működő elektromos fűtőberendezést. A program résztvevői számára úgynevezett feltöltős villanyórákat biztosítanak, ami legalább két szempontból kiemelten fontos: egyfelől segíti az energiatakarékosságot, és megóvja a családot az eladósodástól, másfelől pedig lehetővé teszi, hogy a támogatás célzottan történhessen meg. Ez azt jelenti, hogy a szeretetszolgálat által az órára töltött összeget kizárólag fűtésre tudják használni.

A szociális naperőmű nemcsak fűtési támogatást ad a rászorulóknak, de értéket is teremt, hiszen megtanít takarékoskodni, együttműködni, megvédeni értékeiket

– írják a projekt honlapján.

A tiszabői siker nyomán több a programban részt vevő településen épülnek szociális naperőművek. Moravcsik László szerint jelenleg kb. 40 erőművel terveznek, amelyek közül idén 19–20 áll munkába, ezzel pedig 2000–2500 család fűtési támogatása valósulhat meg már az idei télen.

Mit kell tudni a Felzárkózó Települések programról?
2019-ben indult el a 300 legszegényebb, hátrányos helyzetű település felzárkóztatását célzó program, mely 2023-ban már 178 helyszínen, 29 megvalósító szervezet közreműködésével zajlott, és várhatóan 2025-re éri el az összes kiválasztott települést. Ahogy a program honlapján írják, ilyen nagyságrendű komplex fejlesztésre ezen a téren még nem volt példa Magyarországon. A programba bevont települések mindegyikén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét módszerét alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a szociális munkások folyamatosan jelen vannak a településen, ismerik a helyieket, közöttük élnek, és hosszú időn át segítik a felzárkózásukat.

Az adásban ezeken túl szó esik arról,

  • hogy melyek a legfontosabb tudnivalók a Felzárkózó települések programról,
  • mit kell tudni az energiaközösségekről, és hogyan segíti a program ezek hazai megjelenését,
  • mit jelent a mélyszegénység, és miként lehet küzdeni ellene,
  • hogyan működik, és miért fontos a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét módszere.

A borítókép illusztráció! Fotó: canva.com

search icon