Technológia és befektetés a klímaválság elleni harcban – Podkaszt ajánló
Technológia és befektetés a klímaválság elleni harcban – Podkaszt ajánló

A zöld pénzügyi termékek megjelenése látványosan felgyorsult, több hagyományos pénzintézet is elkezdett innoválni és egyre több fogyasztó veszi figyelembe a fenntarthatóságot a mindennapi pénzügyi döntései során. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek elérkezett az 50. adásához. A kerek forduló alkalmából Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes a fintech és a pénzügyi világ pozitív fenntarthatósági trendjeiről beszélgettek.

Az előző epizód a greenwashing és a marketing jelszóvá üresedő fenntarthatóság jelenségeit összegezte a pénzügyi szektorban, de ez a kép csak akkor lehet teljes, ha a reményt adó pozitív változásokat is számba vesszük. Ilyen például a zöld pénzügyi termékek megjelenésének látványos felgyorsulása. Ezt a folyamatot a fintechek indították el, de egyre több hagyományos pénzintézet is elkezdett innoválni. A NatWest például 2025-ig 100 milliárd fontot szán a klímaváltozás elleni harcra.

A magyar piacon az MNB vállalta magára a zöld pénzügyek előremozdításának feladatát, a bankok fenntarthatóságra való ösztönzésében, a zöld hitelek kínálatában, a zöld kötvények kibocsátásában és a társadalom szemléletformálásában is nagy szerepe van a központi banknak.

Rengeteg innovatív fintech van jelen a piacon, amelyek egy-egy fenntarthatósági részterületre specializálódva, technológiai innovációkkal, például a mesterséges intelligencia, a BigData, és a gépi tanulás segítségével hozhatnak előrelépést például az ESG jelentések, zöld alapok, beszállítói értékelések, fenntarthatósági akciótervek, és a zöld neobankok kapcsán.

Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója szerint az alkalmazkodóképességéről híres, növekvő és egyre érettebbé váló fintech szektor lehet a változás és a fenntartható megoldások piacra kerülésének katalizátora. (fintech.hu)

search icon