A húsvéti tojás festéshez nem szükséges speciális festéket beszereznünk, sőt ha a környezettudatosak szeretnénk lenni, többféle növény segítségével alkothatunk színes tojásokat.
Az elkészítés menete a következő:
- Főzés előtt mosogatószerrel tisztítsuk meg a tojásokat.
- Főzzük meg a tojásokat még a festés előtt, ha nem szeretnénk, hogy a héj alatt is színesek legyenek.
- A természetes festékek elkészítése során 4 evőkanál ecetet adjunk fél liternyi vízhez, amelyben megfőzzük a színezőanyagot.
- Ha a még forró színező oldatban festjük a tojásokat, a színek erősebbek lesznek.
- Ha meg szeretnénk enni a tojásokat, szerencsésebb a még forró főtt tojást hideg színező lébe helyezni, és akár egy napig is ebben hagyva festeni.
- A színezett tojásokra tűvel mintát is karcolhatunk abban az esetben, ha elég sűrű volt a festő lé, és viszonylag vastagon fogta be a tojáshéjakat.
- Étolajos törlőruhával áttörölve fényesíthetjük ki a tojásokat
Mely színeket milyen természetes anyagok főzésével érhetünk el?
- Zöld: Apróra vágott spenótot, petrezselyemlevél vagy csalánlevél – fél órán át főzve.
- Sárga: Őrölt kurkumapor – negyed óra elegendő a színezőlé főzésére. Halványsárga színhez citrom héj, vagy almahéj, diólevél és savanyú káposzta levének főzete.
- Rózsaszín: Erős csipkebogyó tea
- Narancssárga: Fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény keveréke – 20-30 percig főzve.
- Lila: A cékla leve bármilyen formában
- Sötétbarna: Erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat.
- Vörösbarna: A vöröshagyma buroklevelei – fél óra főzés után. Változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.
- Lila: Llilahagyma burokleveleivel.
- Kék: Apróra vágott vöröskáposzta fél órán át főzve.
Tovább cifrázhatjuk a tojásainkat, ha mielőtt a festő lébe tesszük őket, leveleket, virágokat rakunk rájuk, és harisnyába szorosan kötjük őket, így a harisnya átereszti a festéket, de nem engedi a levél alá, ami szép mintát eredményez.
(fotó: pexels – Polina Zimmerman)