

Az Ćsz elsĆ felĂ©ben, a szĂŒreti munkĂĄk idejĂ©n, igazĂĄn aktuĂĄlis borokrĂłl, borĂĄszatrĂłl szĂłt ejteni. Jelen esetben abbĂłl a talĂĄn kevĂ©sbĂ© megszokott szempontbĂłl, mint a környezetvĂ©delem Ă©s az egĂ©szsĂ©gmegĆrzĂ©s. A tradicionĂĄlis borkĂ©szĂtĆ nemzetek szĂĄmĂĄra ugyanis a bor nem csupĂĄn egy alkoholmĂĄmor elĂ©rĂ©sĂ©re hivatott fogyasztĂĄsi cikk, hanem egy komoly szakĂ©rtelemmel Ă©s odafigyelĂ©ssel elĆĂĄllĂtott termĂ©k: rĂ©sze az orszĂĄg mezĆgazdasĂĄgi Ă©s gasztronĂłmiai hagyomĂĄnyainak, amit a borĂĄsz elhivatottsĂĄga, a termĆföld Ă©s a környezeti viszonyok tisztelete, a gondos szĆlĂ©szeti Ă©s borĂĄszati munkafolyamatok hĂvnak Ă©letre. Egyre többen valljĂĄk a vilĂĄgban, hogy hosszĂștĂĄvon fenntartani e tevĂ©kenysĂ©get Ă©s egĂ©szsĂ©ges vĂ©geredmĂ©nyt elkĂ©szĂteni, csakis a termĂ©szetessĂ©g minĂ©l nagyobb fokĂș Ă©rvĂ©nyesĂtĂ©sĂ©vel lehet. Ăgy kezdtĂ©k el a borĂĄszok magukĂ©vĂĄ tenni Ă©s gyakorolni azokat a fenntarthatĂł szakmai megoldĂĄsokat, környezettudatos munkamĂłdszereket, amelyeket a bio, organikus Ă©s ökolĂłgiai, illetve a biodinamikus fogalmakkal szokĂĄs megragadni. E gazdĂĄlkodĂĄsi formĂĄk között akadnak aprĂłbb kĂŒlönbsĂ©gek, de a lĂ©nyeg, hogy mind abbĂłl a hitvallĂĄsbĂłl tĂĄplĂĄlkozik, amely a termĂ©szettel valĂł összhangra, a vegyszermentessĂ©gre Ă©s az uniformizĂĄltsĂĄg elutasĂtĂĄsĂĄra Ă©pĂŒl.
Demeter EndrĂ©t, a Tokaji borvidĂ©k egyik kivĂĄlĂł borĂĄszĂĄt kĂ©rtem, mondja el vĂ©lemĂ©nyĂ©t a termĂ©szethƱ borkĂ©szĂtĂ©srĆl Ă©s beszĂ©ljen sajĂĄt mĂłdszereirĆl.
Demeter Endre a Demetervin csalĂĄdi pincĂ©szet borĂĄszakĂ©nt 8 hektĂĄr sajĂĄt terĂŒleten dolgozik MĂĄd telepĂŒlĂ©sen, hivatalosan is ökolĂłgiai gazdĂĄlkodĂĄst folytatva. MĂĄdon az ĂrĂĄgya, a KirĂĄly Ă©s a Kakas dƱlĆkben gondozott furmint, hĂĄrslevelƱ Ă©s sĂĄrgamuskotĂĄly szĆlĆfajtĂĄkbĂłl kĂ©szĂt pezsgĆt, szĂĄraz Ă©s kĂ©sei szĂŒretelĂ©sƱ bort: köztĂŒk hangsĂșlyosan dƱlĆszelektĂĄlt tĂ©teleket, szamorodnit Ă©s aszĂșt.
Mit jelent szĂĄmodra a termĂ©szettudatossĂĄg, termĂ©szetessĂ©g filozĂłfiĂĄja a szĆlĂ©szetben-borĂĄszatban? Mikor döntöttĂ©l a bio mƱvelĂ©si mĂłd mellett?
A termĂ©szetben Ă©lek, Ă©s mivel figyelek rĂĄ, az egyetlen megoldĂĄst a tĂĄj Ă©s a benne Ă©lĆ ember szĂĄmĂĄra is biztonsĂĄgos organikus Ășt jelenti. A jövĆ mezĆgazdasĂĄga a bio. Az a tĂ©vĂșt, amin a 60-as, 70-es Ă©vek Ăłta jĂĄrtunk a konvencionĂĄlisnak nevezett tömegtermelĆ mezĆgazdasĂĄg bevezetĂ©sĂ©vel, egyĂ©rtelmƱen fenntarthatatlan. Ezt laboreredmĂ©nyek, tudomĂĄnyos bizonyĂtĂ©kok teszik egyĂ©rtelmƱvĂ©. Ahogy szerencsĂ©re azt is, hogy a Föld zseniĂĄlis Ă©s egyĂŒttmƱködĆ a hibĂĄk korrigĂĄlĂĄsĂĄban: nĂ©hĂĄny Ă©v alatt regenerĂĄlhatĂł a mĂ©rgezett termĆföld, az adatok sokszor egĂ©szen meglepĆek. Szempont emellett, hogy termĂ©szetesen a dolgozĂłink, valamint a sajĂĄt hogylĂ©tĂŒnk is fontos. Mi 2004-ben kezdtĂŒk el, 2010-ben ĂĄlltunk ĂĄt teljesen, mĂĄra pedig minden terĂŒleten ellenĆrzött, azaz hivatalosan is ökolĂłgiai gazdĂĄlkodĂĄst folytatunk.

Konkrétan miben jelenik meg ez a gazdålkodåsi mód az egyes munkafolyamatokban? Miben térnek el ezek a konvencionålis boråszatban bevett megoldåsoktól?
A konvencionĂĄlis mezĆgazdasĂĄgban a gĂ©pek Ă©s kemikĂĄliĂĄk lĂĄtszĂłlagos fejlettsĂ©ge miatt kĂ©nyszerĂtettĂ©k a földet a nagyobb termelĂ©si szint elĂ©rĂ©sĂ©re. Mivel 2002-ben vilĂĄgöröksĂ©gi cĂmet kapott a sok szĂĄz Ă©ves szĆlĆ- Ă©s bortermelĂ©si kultĂșrĂĄnk, azt gondolom, ennek az Ă©rtĂ©knek a megĂłvĂĄsa kötelezettsĂ©gĂŒnk. A bio mƱvelĂ©s nĂĄlunk egĂ©szen leegyszerƱsödik, nagyapĂĄink mĂłdszerĂ©vel dolgozunk: a terĂŒletek annyira meredekek Ă©s kövesek, hogy harmaduk bakmƱvelĂ©sƱ, a szĆlĆ legnagyobb rĂ©sze öreg kĂ©zi prĂ©seken adja a mustot, rĂ©zzel Ă©s kĂ©nnel permetezĂŒnk, csak termĂ©szetes anyagokat hasznĂĄlunk, helyi hordĂłkkal dolgozunk, amik Ă©rdemben hasznosulnak Ășjra: pĂĄlinkĂĄs hordĂłk lesznek. MondhatnĂĄnk, hogy a borĂĄszat egy Ă©lĆ skanzen, de ĂĄltalĂĄban igyekszem azt hangsĂșlyozni, hogy emellett tudomĂĄnyos kontroll van, komoly laborhĂĄtteret veszĂŒnk igĂ©nybe, folyamatosan konzultĂĄlunk EurĂłpa szakembereivel, Ă©s gĂ©pbemutatĂłkra is sokat jĂĄrunk, hĂĄtha feltalĂĄl valaki szĂĄmunkra is hasznĂĄlhatĂł ĂșjdonsĂĄgot.
Hogyan hat magĂĄra a termĂ©kre, a borok Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©re ez a kĂ©szĂtĂ©si mĂłd? Ha van, akkor Ăzben lehet Ă©rezni a kĂŒlönbsĂ©get akĂĄr egy laikusnak?
Azzal, hogy a lehetĆ legtisztĂĄbban kĂ©szĂtjĂŒk borainkat, igyekszĂŒnk Ăzben is minĂ©l jobban ĂĄtadni, bemutatni azt a nagyon kĂŒlönleges termĆhelyet, ahonnan azok szĂĄrmaznak. Ennek sikerĂ©t nekem nem tisztem Ă©rtĂ©kelni, de mivel a kis palackszĂĄm miatt elĂ©g közeli a kapcsolat a fogyasztĂłinkkal, hetente Ă©lhetem ĂĄt azt a rĂĄcsodĂĄlkozĂĄst, ami bizonyĂtja, hogy nem eredmĂ©nytelenĂŒl. Nem a laikus vagy profi között tennĂ©k kĂŒlönbsĂ©get: csak az Ćszinte Ă©rdeklĆdĂ©s Ă©s a figyelem szĂĄmĂt.

Hogyan lĂĄtod a bioborok jövĆjĂ©t? Szerinted ez csupĂĄn egy Ă©pp divatos trend, vagy a termĂ©szet tisztelete alapvetĆ hozzĂĄĂĄllĂĄssĂĄ vĂĄlik a borĂĄszok körĂ©ben Ă©s elvĂĄrĂĄs lesz a fogyasztĂłk rĂ©szĂ©rĆl is?
Ami a fogyasztĂłkat illeti, a vilĂĄg elit vĂĄsĂĄrlĂłinak körĂ©ben – ahovĂĄ Tokaj, azon belĂŒl annak szĆlĂ©szeti fĆvĂĄrosa, MĂĄd mindig is tartozott – belĂ©pĆ szint az egĂ©szsĂ©ges Ă©s hibĂĄtlan minĆsĂ©gƱ Ă©lelmiszer. Makacs adat ezzel szemben a regisztrĂĄlt organikus ĂŒltetvĂ©nyek 5 szĂĄzalĂ©k alatti arĂĄnya. A trendek, divatok pedig sosem tesznek jĂłt mĂ©g az Ă©rtĂ©kes filozĂłfiĂĄknak sem, mert sajnos vannak olyan szerencselovagok, akik a kemĂ©ny Ă©s valĂłdi munka helyett inkĂĄbb a fĂŒllentĂ©sben jĂĄrnak Ă©len. MĂĄs oldalrĂłl nĂ©zve azonban, Ćk a mi munkĂĄnk potyautasaikĂ©nt akarnak hasznot hĂșzni valamibĆl, amit ezek szerint jĂłl csinĂĄlunk: ez csak megerĆsĂt bennĂŒnket abban, hogy a jĂł, sĆt az egyetlen helyes irĂĄnyba tartunk.
EndrĂ©nek ezĂșton is köszönöm, hogy sƱrƱ szĂŒreti teendĆi között a Greendex olvasĂłinak rendelkezĂ©sĂ©re ĂĄllt!