Túl sok új szénerőmű épül világszerte
Túl sok új szénerőmű épül világszerte

Túl sok szenet égetünk el, miközben az 1,5 fokos cél eléréséhez már inkább bezárni kellene az erőműveket, semmint újabbakat nyitni.

A Guardian cikke a Global Energy Monitor nevű nonprofit szervezet friss felméréséről számol be, melyből kiderül, hogy tavaly több új szénerőmű épült, mint amennyit bezártak: 45 gigawatt új kapacitásra jutott 26,8 gigawatt, amit kivezettek.

Mindezt annak ellenére, hogy a COP26 klímacsúcson közel 200 ország állapodott meg arról, hogy a szénerőműveket fokozatos kivezetik. Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Energiaügynökség arra figyelmeztetett, hogy semmilyen új fosszilis tüzelőanyag-kitermelésre nem kerülhet sor, ha a világ a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra akarja korlátozni.

Bár a világjárvány előtt a globális szénfelhasználás csökkenő tendenciát mutatott, de a világméretű lezárások és a gazdasági felfordulás miatt újra megnőtt a szénprojektek száma, különösen Kínában. A 2021-ben beépítésre került 45 gigawatt összkapacitás 56%-ért felelps az ázsiai ország.

Az újonnan kiépült kapacitások túlnyomó többsége egyébként is Ázsiában összpontosul, Kína után India (6,4 GW), Dél-Korea (3,1 GW) és Indonézia (2,8 GW) áll.

Az IPCC legutóbbi értékelésében a szénerőművekkel kapcsolatban azt írták, hogy az 1,5 fokos cél eléréséhez 2030-ig le kellene állítani az új széntüzelésű erőművek építését, a fejlett országokban pedig ki kellene addigra vezetni őket. Jelenleg 79 országban több mint 2400 széntüzelésű erőmű működik, ami összesen közel 2100 GW kapacitással. (Guardian)

search icon