Vasárnap a Holnaputánban: Jelenleg is egy jégkorszakban élünk?
Vasárnap a Holnaputánban: Jelenleg is egy jégkorszakban élünk?

Aktuális adásunk vendége Rácz Lajos, a Szegedi Tudományegyetem professzora, környezet- és klímatörténész. A tudományterület viszonylag újnak mondható, csak a 20. század 70-es éveiben jött létre. Történettudósként elsősorban a múlttal foglalkozik, ám megállapításai és a régi ismeretek újra felfedezése a jövőre vonatkozólag is értékes tudást hordoznak. Sőt, azt is megtudhatjuk általa, hogy a Föld jelenleg még olyan jeleket mutat, melyek a jégkorszakok idején jellemzőek.

Segítségével számos tanulságos példát kaphatunk a múltból abban a tekintetben, hogy mi várhat egy káoszba forduló civilizációra. Ilyen például a maják igen fejlett civilizációjának esete. Népük végül nem tudott megbirkózni a változó éghajlat miatt lecsökkent csapadékmennyiség okozta kihívásokkal, polgárháborúba süllyedt, majd szinte nyomtalanul eltűnt.

Rácz Lajos, a Szegedi Tudományegyetem professzora jobbról

Vannak persze pozitív példák is, amelyekből inspirációt és ötleteket meríthetünk napjaink válságainak megoldásához. Az éghajlatváltozással foglalkozó szakemberek régóta hangoztatják, hogy az egyik legfontosabb teendőnk a kibocsátás drasztikus csökkentése mellett a megváltozó körülményekhez való alkalmazkodás. Rácz Lajos egy amerikai kollégáját idézi, aki szerint két nagy alkalmazkodási stratégia van: a patkány- és a cápastratégia. Jelenleg a nyugati világ egyértelműen az utóbbi szerint működik, ám nem biztos, hogy ez a leginkább célravezető.

Hogy miért, azt a Holnapután friss adásában megtudhatod! Hallgass minket vasárnap 11:00-től a Manna FM-en! Ha valamiért lemaradnál az adásról, utólag bármikor meghallgathatod podcastcsatornánkon, melyet az összes nagyobb platformon megtalálsz!

Borítókép: Fortepan/Vargha Zsuzsa

search icon