Egy frissen megjelent kutatás veszélyeztetett tengeri fajok maradványait találta kutya– és macskaeledelekben. A DNS-vizsgálattal elemzett mintákban több veszélyeztetett cápafaj jelenlétét tudták bizonyítani.
Az Index cikke szerint a túlhalászat sújtotta cápapopulációk az elmúlt fél évszázadban 70%-kal csökkentek. Bár a cápák marketingje nem túl előnyös, de csúcsragadozóként kulcsszerepük van az óceáni táplálékláncban, számuk csökkenése pedig komoly hatással van a tengeri ökoszisztémák más szereplőinek életére is.
A szingapúri Yale-NUS College kutatói 144 olyan állateledelt vizsgáltak, melyek úgy hirdették magukat, hogy óceáni halakat tartalmaznak. Ezek közül 45 tartalmazott cápa-DNS-t.
A legtöbbször a kék cápa, a selyemcápa és a fehéruszonyú szirtcápa maradványait fedezték fel, melyek közül az utóbbi kettő sérülékeny fajként van nyilvántartva a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.
A tanulmány szerzői szerint a cápák nem elsősorban az állatkonzervek miatt kerültek kifogásra, sokkal inkább az Ázsiában töretlen népszerűségnek örvendő cápauszony miatt. A kutatók szerint korábban emberi fogyasztásra szánt termékekben is fedeztek fel cápa DNS-t.
Ennek kapcsán arra figyelmeztettek, hogy a termékek pontos tartalmának feltüntetésére vonatkozó szabályok szigorítására lenne szükség. Így az állattartók tisztában lehetnének azzal, hogy pontosan mivel etetik állataikat.