V-GO
Virtuális Erőmű V-GO

Virtuális titkosügynökök harcolnak a klímavédelemért

Korunk egyik legsürgetőbb küldetése, hogy megmentsük a Földet a környezetszennyezés pusztításától. A Magyar Innováció és Hatékonyság (MI6) Nonprofit Kft. ezt a gondolatot a digitális térbe is átültette, hogy V-GO mobilapplikációjával egyszerre szervezzen és edukáljon fenntartható közösségeket. Az alapítót, Molnár Ferencet kérdeztük az innovatív projektről.

Az MI6 Virtuális Erőmű Programja 10 év alatt Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöld energetikai programjává nőtte ki magát. Hogyan kapcsolódik ehhez a V-GO, és milyen filozófia hívta életre? 

A Virtuális Erőmű Program (VEP) prevenciós célú, virtuális vizualizációval támogatott, fenntartható közösségépítési program. Kulcseleme a fenntarthatósági oktatás, nevelés és szemléletformálás, tágabb értelemben a zöld vagy kék kommunikáció. A Virtuális Erőmű kiválósági versenyében létrejött mintaprojektek esettanulmányokká és tananyagokká fejlesztésével olyan tudás- és ismeretanyag-halmazok jönnek létre, amelyeket aztán átadhatunk az egyes célcsoportoknak.

Ennek jegyében a VEP 2020-ban „3 K” néven saját, innovatív, az IQ mellett az EQ-ra is fókuszáló, hosszú távú oktatási-kutatási programot indított. Az első, óvodai kísérleti blokk várakozáson felüli eredménnyel zárult. Néhány éven belül a teljes lakosságot elérő ún. „digitális fenntarthatósági népfőiskolát” szeretnénk felépíteni. Ennek első szakaszában kialakítottuk a digitális környezetet, egy virtuális mintaprojekt-showroomot. Most pedig, a második szakaszban – az új kommunikációs csatornacsomag részeként – létrehoztunk egy applikációs támogatást, amely a fiatalok elérésében ma már nélkülözhetetlen.

Miért tartottátok stratégiailag fontosnak, hogy először a fiatalokat szólítsátok meg?

Egyrészt az eddigi programokból és a legfrissebb ifjúságkutatási eredményekből jól látszik, hogy a fiatalokat kimondottan és kiemelten érdeklik a klímaváltozással kapcsolatos témák. Másrészt a VEP egyik fontos módszertana az úgynevezett intergenerációs szemléletformálás, azaz a korosztályok közötti együttműködésre alapozott tudás- és értékátadás. Ebben a gyerekek kiváló partnerek. Szeretik a kihívásokat, és hazaviszik az ezekhez kapcsolódó „házi feladatokat”, majd bevonják a megoldásba a szüleiket, nagyszüleiket.

Miért éppen V-GO lett az app neve?

A teljes neve Virtual – GO – APP, amelynek első tagja a VEP-ből ered. Kimondva az angol „we go” (’mi megyünk’) szójáték is megjelenik benne. Azt üzeni, hogy már úton vagyunk, harcolunk a klímaváltozás ellen, de még nem értünk célba. A V-GO program jelmondata is ez: V-GO, WE Go! – Mi megyünk, gyertek ti is velünk! Azaz útitársakat hívunk, hiszen sok kicsi sokra megy, ezt a VEP is megmutatja. Így szeretnénk csatlakozásra buzdítani a fiatalokat.

Mi ihlette a titkosügynökös háttértörténetet?

Az egész a VEP-et működtető Mi6 nevével kapcsolódik össze, és aki James Bond-rajongó, annak rögtön összeáll a kép. Történetünk szerint az Mi6 ügynökség vette a Föld vészhívását: Veszélyben a bolygó! Újra csak Diego007, az ügynökegér mentheti meg a világot és a jövő generációit. Harca során a fiatalok segítségével megkeresi az anyag- és energia-megtakarításokat, ezzel megelőzve a felesleges hulladéktermelést és az energiapazarlást. Sikereket csak eltökélt támogatók és elszánt társügynökök közreműködésével érhet el, hiszen barátok és segítők nélkül minden hős elbukna. Ezért az app a Mi6 fenntarthatósági ügynöki hálózat, vagyis egy virtuális környezetvédő közösség szerveződését is támogatja.

Hogyan ösztönzi ökotudatos életre a felhasználókat a V-GO?

Tudjuk jól, hogy célcsoportunk, a diákok figyelme fókuszált ugyan, de igen rövid. Ezért 3×3 2-3 perc alatt teljesíthető kihívással debütáltunk. Ezek a küldetések a fenntartható közösségek, a klímaváltozás és a vízvédelem kérdéseit járják körül. Fontos motivációs eszközünk, hogy az applikációt letöltő és a feladatokat teljesítő fiatalokra ugyanúgy milliós nyeremények várnak, mint az iskolákra vagy azokra, akiknek az ajánlásával a legtöbb új tag csatlakozik az apphoz.

Ezzel reményeink szerint sokan és értő módon nyúlnak a kihívásokhoz, amelyek megmutatják, hogy egyes energia- és anyagtakarékossági lépésekkel, illetve a helyi megoldások előnyben részesítésével nemcsak a Földet menthetjük meg, hanem saját otthonunk és annak környezete is szebb, nem mellesleg pedig kevesebb ráfordítással is üzemeltethető lesz.

Az intergenerációs küldetések pedig abban segítenek, hogy a diákok a szüleikkel vagy a nagyszüleikkel is megosszák a rezsicsökkentés és a helyi megoldások fontosságának üzenetét, lefektetve ezzel egy fenntarthatóbban gondolkodó társadalom alapját.

Mennyiben számít egyedülállónak ez a fajta kezdeményezés itthon, esetleg külföldi viszonylatban? 

Nem tudunk hasonló hazai applikációról, főleg nem olyanról, amely a fenntartható közösségszervezésre fókuszál. Ebben nemzetközileg is egyedülálló kezdeményezés, hiszen nem valamilyen üzleti vagy politikai érdek mozgatja, hanem a közösségi megoldás lehetőségére épít. A „sok kicsi sokra megy” elve alapján szeretnénk meghatározó közös élményt elérni.

Április közepe óta lehet letölteni az applikációt, milyen visszajelzések érkeztek eddig?

A diákok szeretik a küldetéseket és Diego007-es ügynököt, akinek a segítségével megmenthetik a világot, eddig csupa pozitív véleményt kaptunk. A felhasználók számának felfutását némileg hátráltatta a pandémia miatt kialakult helyzet, az oktatási intézmények túlterheltsége és az otthoni oktatás, de egy komoly őszi kampánnyal még elérhetjük az idei évre célként kitűzött letöltésszámot.

V-GO app
A V-GO applikáció kezelése

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve a V-Go-val?

A V-GO második verziója nyár végén, a harmadik pedig ősszel jön majd ki, immáron virtuálisvalóság-elemekkel kiegészülve. Egy év alatt több 100 ezer 25 évnél fiatalabbak általi, néhány éven belül pedig több millió teljes lakossági letöltést szeretnénk elérni a későbbi webes verzióval együtt. Emellett a V-GO eszköze lehet majd az első Kárpát-medencei Digitális Fenntarthatósági Népfőiskola elindításának is (EKDF), amelynek tudástára a legkisebbektől kezdve a felnőttekig mindenki részére szabadon elérhető lesz.

Milyen jövőbe mutató tevékenységetek van még?

Viszonylag sok klímabarát projektet futtatunk, ezek közül három aktuálisat emelnék ki.

Elindítottuk a Virtuális Erdő Projektet. A karbonkutatási mintaprojekt keretében a VEP szakembereinek lehetőségük nyílt arra, hogy az erőművi eredményeket ne csak negatív, hanem pozitív viszonylatban is kiszámíthassák. Ez az új mérték a „virtuális erdő egyenérték”, amely megmutatja, hogy mekkora újonnan telepített erdő tudna megkötni annyi szén-dioxidot, amennyit a VEP-pel összesen megtakarítottunk. A (tölgy)famértékben meghatározott számok minket is megleptek: Magyarország erdőterületeinek (kb. 1 930 000 ha) közel ötödét, 400 ezer hektárt értünk el.

Az Első Magyar Zöld Beruházási Integrátor modellünkkel a magyar klímacélok teljesítéséhez szeretnénk hozzájárulni. Piackutatásunk alapján a 2,7 millió hazai lakóépület csaknem 60 százaléka szorul komplex felújításra. Az EMZBI éppen ezért teljes körű épületenergetikai szolgáltatást nyújt magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak. A mesterséges intelligenciával támogatott folyamat során a rendszer párhuzamosan elvégzi a műszaki-szakmai számítást és modellezést, valamint az erre épülő megtérülési alkalmasság számítását azon ingatlanok kapcsán, amelyeknek már létezik fejlesztési terve. Mindehhez a VEP épületfejlesztési modelljét veszi alapul, amely helyszíni felmérés nélkül is 90 százalék feletti pontossággal adja meg az adott épület felújításával elérhető szén-dioxid- és energiamegtakarítás mértékét, valamint megbecsüli a beruházások megtérülését.

Régóta tapasztaljuk továbbá, hogy a sok adminisztráció, a hosszas előkészítés, valamint a magas kezdeti költségek számos céget és magánszemélyt eltántorítanak a fejlesztések megvalósításától. Ezen a téren nagy áttörést hozhat az Első Magyar Projekt Automatizációs Központ (röviden MAPAK), amely új, teljesen automatizált, digitalizált, közösségi, forrásjogosultsági és szakmai előszűrő, továbbá pályázat-előkészítő rendszer. A mesterséges intelligenciára épülő megoldás percek alatt megmutatja a cégeknek, hogy jogosultak-e támogatásra, majd a szoftver az igényelhető támogatási összeget és a beruházás megtérülési idejét is megbecsüli. Végül az integrált chatbot központi agya emberierőforrás-igény nélkül képes legenerálni akár a teljes pályázati csomagot is. A gyors és takarékos megoldásnak köszönhetően – reményeink szerint – több kisebb cég hajt végre a közeljövőben környezetbarát fejlesztéseket.

search icon