Zajkeltésünk is károsítja a tengeri életet
Zajkeltésünk is károsítja a tengeri életet

A tengerek, miképp más természeti környezetek is, rendelkeznek egy rájuk jellemző hangképpel, mely az élőlények és a környezet zajaiból tevődik össze. Ez az egészséges ökoszisztéma szempontjából alapvető fontosságú, azonban az emberi tevékenységből származó zaj egyre erősebben telepszik a vizekre.

Szemléletesen mutatja a probléma mértékét, hogy a tudósok szerint az emberi zaj legalább akkora károkat okoz a tengerekben mint a túlhalászat vagy épp az éghajlati válság.

A tengeri állatok jelentős hányada, a planktonoktól kezdve a bálnákig elsősorban a vízalatti hangokat használja a tájékozódásra, a párkeresésre vagy épp a zsákmányszerzésre. Ha a tenger nagyon zajos, az megnehezíti az állatok életét, sőt növelheti az elpusztulásuk kockázatát.

A tengeri állatok legfeljebb néhány tíz méterre képesek csak látni, a szaglásuk néhány száz méterre is elérhet, viszont a hallásukkal az teljes óceáni medencét tudják érzékelni.

-mondja Carlos Duarte professzor

Tovább növeli a problémát, hogy az óceán által egyre nagyobb mennyiségben elnyelt szén-dioxid miatt savasabb víz jobban és távolabbra viszi a hangot, így pedig még zajosabb lesz az óceán.

Végeredményben viszont jó hír, hogy a tengeri élővilágot fenyegető számos veszéllyel ellentétben ezt az egyet, szinte azonnal meg lehet szüntetni, és ezzel a probléma meg is lenne oldva, hiszen nincsenek hosszútávú elhúzódó hatásai, amint azt a járvány alatt lecsökkent tengeri hajóforgalom bizonyította.

Több kutatás is folyik a hajók halkabb működését célzó megoldások fejlesztésére. Ezek egy része a motorok halkabb működésére irányul, ami például elektromos meghajtással érhető el, egy másik része pedig a hajócsavarok formájának megváltoztatását célozza. Mérések szerint viszont már azzal is komoly előrelépés érhető el, ha csökkentik a motorok fordulatszámát és így a sebességet.

(Guardian)

search icon