Zölden hasznosul a hulladék egy magyar fejlesztésnek köszönhetően
Zölden hasznosul a hulladék egy magyar fejlesztésnek köszönhetően

Környezetkímélő módon, égetés nélkül állítható elő energia a másra nem használható lakossági hulladékból a veszprémi Horge Technologies megoldásával. A cég demonstrációs projektje jövő tavaszra készülne el Hatvan közelében, az első éles beruházást pedig a szerbiai Zomborban tervezik.

A berendezés égetés helyett magas hőmérsékleten, 1000-1200 Celsius-fokon bontja szét a más módon már nem hasznosítható szemetet, majd abból villamos energiát, hőt és akár hidrogént állít elő.

A folyamathoz minimális oxigén szükséges, ezért is mondjuk azt, hogy mi kémény nélkül dolgozunk.

– válaszolt a Világgazdaságnak Henger Károly, a társaság ügyvezető igazgatója

A technológia abban új a ma alkalmazott hulladékkezelő eljárásokhoz képest, hogy a szemétégetéssel termelt, helyben felhasználható hőenergia helyett olyan energiahordozót állít elő, amely szállítható is, azaz nem lesz helyhez kötött a felhasználása.

Zölden hasznosulhat a zombori háztartási hulladék

A zombori beruházásról a napokban írták alá a szándéknyilatkozat. A mintegy négymillió eurós projekt fő forrása az Európai Fejlesztési Banktól származna, a bank várhatóan jövő áprilisig dönt a környezetkímélő beruházások hitelezésére kiírt pályázatok sorsáról. A Horge Kft. azonban addig sem tétlenkedik: tanácsadóként segítené a zombori önkormányzatot, és kiírja a megvalósításhoz szükséges tendereket, ő maga ugyanis nem a gyártója a technológiának, hanem a tervezője. A létesítmény több lépcsőben épülne meg, és már az első ütem után évi 3500-4000 tonna háztartási hulladékot tud majd feldolgozni, mely mennyiség körülbelül a technológia méretgazdaságossági határa.

A Zombor és térsége 170 ezer lakosa után keletkezett hulladék 30-40 százalékát hasznosíthatja majd a jelenlegi nullához képest. Javaslatuk szerint további lépésben az üzem bővíthető, ezáltal az összes hulladékot hasznosítani lehetne a későbbiekben.

A fent említett mennyiségű hulladék feldolgozásához körülbelül 500 kilowattnyi áramtermelő (és további hőtermelő is) kapacitás tartozik. Henger Károlynak ennél csak kisebb, 40-50-70 kilowattos, hasonló berendezésekről van tudomása, amelyek fajlagosan drágábban termelhetnek.

Azért esett Zomborra, pontosabban Szerbiára a választásunk, mert az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országnak számos környezetvédelmi beruházást kell végrehajtania, és ezek egy részéhez uniós forrást is kap. Közvetlenül egyébként a Nyugat-Balkáni Zöld Központ hívta fel a szerbiai városokra a figyelmünket.

– mondta az igazgató.
Műanyaghulladékból üzemanyagot

A cég ezen kívül más exportpiacokon is keresi a lehetőségeket, és egy hazai mintaprojekten is dolgozik, ami hamarabb elkészülhet a szerbiainál. Az demonstrációs projekt építkezése még ebben az évben elkezdődne egy Hatvan-közeli (de nem a hatvani) ipari parkban. Az átadás 2023 márciusára, áprilisára várható. A létesítmény 2,2 millió euróba kerülne, és évi 1700-2000 tonna hulladékot tud majd feldolgozni. Bemutató céllal telepítenék, hiszen a jövőbeni megrendelők és a befektetők is szeretnék működés közben látni a berendezést. A Horge Technologies már tárgyal potenciális befektetőkkel is, mert a beruházást a saját tőke és a pályázati források mellett kockázati tőkéből – vagy esetleg kizárólag abból – finanszírozná.

(Forrás: vg.hu)

search icon