4500 milliárd cigarettacsikket dobunk el évente
4500 milliárd cigarettacsikket dobunk el évente

Ez pedig azon túl, hogy a dohányzás emberek milliói számára okoz komoly egészségügyi problémákat, azért is baj, mert a cigaretták műanyagból készült füstszűrője jelentősen hozzájárul a műanyagszennyezéshez.

A műanyagszennyezés problémájára július elejétől a cigisdobozokon is felhívják a figyelmet. A piktogram arra figyelmeztet, hogy semmiképp se dobjuk el a csikket, hanem helyezzük a megfelelő hulladékgyűjtőbe. Más kérdés, hogy sok más egyszerhasználatos műanyaggal szemben ezt sajnos nem tiltották be, és különadót sem vetettek ki rá. Pedig lehet, hogy érdemes lenne.

A European Environment Agency adatai szerint az európai tengerpartokon 2014 és 2017 között leggyakrabban talált szemét a cigicsikk volt. Bár a műanyagszennyezésről elsősorban nem a dohányzás jut eszünkbe, a fenti adat egyértelművé teszi, hogy többek között a PET-palackok mellett a műanyagszennyezés egyik legelterjedtebb forrását jelenti.

Már ez is elég ok lehet arra, hogy ne dobjuk el a csikkeket. Erre jön még rá, hogy egyetlen csikk akár ötszáz-ezer liter vizet is elszennyezhet. A bennük lévő káros anyagok gyorsan beivódnak a talajba, bemosódnak a vizekbe.

Közben azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyes adatok szerint a dohányipar felel a globális fakitermelés nagyjából 5%-ért. Az új típusú, elektromos cigaretták pedig még tovább ronthatják a helyzetet, mert ezek esetében nem csak a műanyagból készült filterek válnak hulladékká, de idővel maguk a készülékek is. (VG)

search icon